След голям гръм идва големият дъжд, са вярвали древните.Ако гърмът

...
След голям гръм идва големият дъжд, са вярвали древните.Ако гърмът
Коментари Харесай

Народни метеопрогнози: Поверия за гръмотевици и дъжд

След огромен гръм идва огромният дъжд, са вярвали античните.

Ако гърмът е приглушен, то дъждът ще е спокоен и напоителен, ще ромоли. Ако гърмът трещи мощно, то дъждът ще е пороен.

В другите райони на страната има голям брой поверия какво ни носи дъждът през обещано време от годината или пък съответен час от деня. Някои са даже спорни и взаимно се изключват. Ето единствено парченце от тях.

Смята се, че в случай че стартира да вали незабавно следобяд, то ще вали целия ден чак до смрачаване. Колкото повече зелено има в дъгата, толкоз повече ще вали. Народът е забелязал, че гръмотевична стихия в никакъв случай не се случва в студено време, а единствено в парещ ден след непоносима горещина. Сутрин се чуват гръмотевици, съгласно националните поверия това значи, че чак вечерта ще вали.
Локви
Големите дъждовни мехурчета в локвите демонстрират, че дъждът не е приключил и ще продължи да е мощен. Водата потъмнява в реките преди мощен вятър и гръмотевична стихия. Ако огромните мехурчета в локвите се задържат, значи дъждът ще е дълъг - в случай че са дребни, е на противоположното.

В студено време, в случай че димът, излизащ от комина, се устреми към земята и не се подвига нагоре, когато въобще няма вятър, тогава скоро ще вали и като цяло, в случай че димът се стели на земята – това води до неприятно време.
Добро
Народните поверия за летния дъжд гласят, че в случай че вали като че ли през слънцето, то знаменията споделят, че това е времето на удавника. По-добре е да не се плува в такова време, както и най-малко два дни по-късно.

За сметка на това се счита, че дъждът по време на сватбата е нещо доста хубаво. Ако по време на сватбата вали, младите ще живеят добре дружно, дълго и богато.

Ако дъгата се появи по време на дъжд през лятото, тогава дъждът скоро ще мине и премине. Облаци в небето преди изгрев – значи може да се стигне до дъжд. Ако заран има мъгла, значи времето ще е неприятно и ще вали. Ако млякото се пени на перваза на прозореца, съгласно националните вярвания значи, че ще има мощен дъжд. При неприятно време краката или ръцете стартират да въртят и болят. Дъждовно лято значи, че зимата ще бъде снежна и мразовита.
Гадаене
При трагични събития също се гадае по дъжда. Смята се, че е добре, когато вали по време на заравяне – това значи, че скъпият мъртвец ще откри мир в другия свят.

Ако през лятото няма роса през нощта, знаците демонстрират, че значи по какъв начин денят ще бъде заоблачен и дъждовен. Ако през лятото далечните предмети се виждат мъчно, като че ли през мъгла, значи денем ще вали. Хората споделят още, че в случай че петел е пропял по-рано от нормално през лятото - също е предсказание за дъжд. А в случай че звънът на камбаната не е явен – значи ще има дъжд.

Дъжд на Благовещение (25 март) се счита за добра прокоба – ще има добра годишна продукция от ръж, ечемик и пшеница. Ако на този празник има гръмотевична стихия - дава обещание топло лято, както и добра годишна продукция от орехи, лешници и изобщо всевъзможни ядки.

От всички национални поверия дъждът точно на Гергьовден (6 май) се счита за най-съществен и потребен. Не инцидентно има и израз, че на Гергьовден всяка капка е жълтица, тъй като този дъжд носи изгоди за добитъка и растенията.

В някои райони се има вяра, че в случай че в първите два дни на юни вали изобилен дъжд (точно преди празника на нестинарите на Константин и Елена по остарял жанр – 3 юни), целият месец ще е изсъхнал, а на 24 юни сутринта тревата ще мирише по-силно от нормално и още веднъж ще вали. Ако на Еньовден водата е кристално чиста и спокойна, това е симптом, че на този ден ще се появят самодивите и още веднъж ще има мощни дъждове. Дъжд точно на Илинден (20 юли или 2 август по остарелия стил) също е симптом на изобилна годишна продукция от жито. Ако на този ден те стигне пороен дъжд без гръмотевици, то това е симптом за обновяване. Но на Илинден гръмотевиците са най-опасни, а те постоянно са без капка дъжд и водят до опустошителни пожари.
В сънищата предсказва промени
В съновниците също има разнообразни тълкувания на дъжда, които в множеството случаи се свързват с промени – както положителни, по този начин и неприятни.

Сънуваш ли, че те вали леден дъжд - значи ти предстоят проблеми и неприятности, гласи едно от най-популярните схващания по въпроса. Ако сънуваш, че вали в съня ти - значи ще дойдат по-добри времена.

Вали ли в съня ти пороен дъжд със светкавици и гръмотевици, предстоят съществени разтърсвания и проблеми в персоналния ти живот и на работата.

Видиш ли насън дъжд и слънце дружно (народното вярване „ мечка се дами, вълк се развежда “) - значи ти следва смяна към положително.

А в случай че сънуваш, че си прогизнал от дъжд - това значи, че ще имаш и хубави, и неприятни придобивки, само че най-важното - които не си очаквал.

Присъни ли ти се дъждовник (саламандър) - то това е предизвестие. На път си да загубиш и дребното си останали другари и повода е напълно в теб, гласи друго известно вярване.

Ако сънуваш черен дъжд – то това е симптом за предизвестена тъга, злополучие и загуба.

За сметка на това пък, в случай че в съня си носиш чадър или дъждобран – то това значи, че ти следва да постигнеш самостоятелност у дома и на работното си място, написа.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР