След години в неизвестност Евелин Банев беше спипан на 6

...
След години в неизвестност Евелин Банев беше спипан на 6
Коментари Харесай

Освободиха Брендо от ареста заради украинското му гражданство

След години в неопределеност Евелин Банев беше хванат на 6 септември в Киев. След задържането му към локалните управляващи полетяха молби от Румъния и България за предаването на известния задържан. Да, но ненадейно се разбра, че украинският съд е освободил Брендо от ареста, а повода - той е към този момент украински жител.
У нас го чакат 6 година като част от незаконна група за пране на пари, а в Северната ни съседка - 10 година и половина за наркотрафик. Освен това Брендо има на сметката си и 20 година затвор в Италия по аферата "Кокаинови крале " за трафик на дрога от Южна Америка към Европа. При сегашната обстановка България, Румъния и Италия остават с пръст в уста.
Оказва се, че Евелин Банев е разкрил по какъв начин да надхитри Темида в трите страни, където го чакат общо над 36 година решетки. Това се е случило с едно просто деяние - Брендо е станал украински жител. По време на следствените дейности униформените от Департамента за стратегически следствия на Националната полиция на Украйна са разкрили на адреса, на който се подвизава Банев, негов украински паспорт. Документът е публикуван на 16 декември 2015 година от чиновник на Държавната миграционна работа в Житомирска област.
Магистратите цитират правилото на единно поданство, заложен в член 2 от Закона на Украйна за поданството. Той гласи, че в случай че чужденец е придобил поданство на Украйна, той става единствено жител на Украйна. Освен това в решението да освободят Банев магистратите се базират на Европейската спогодба за екстрадиция, съгласно която процедурата по екстрадиция се урежда извънредно от правото на замолената страна - в тази ситуация Украйна, написа "България през днешния ден ".
Така се стига до член 29 от конституцията на Украйна, който гласи, че никой не може да бъде арестуван с изключение на въз основа на стимулирано правосъдно решение и единствено на основанията и по метода, предписани от закона. Процесуалният закон на Украйна позволява краткотраен арест на разположение, търсено за закононарушение отвън Украйна, до приемане на настояването за екстрадиция. На тази база на 8 септември за Банев е постановено краткотрайно задържане за 20 дни от Святошинския областен съд на Киев.
Апелативните магистрати прецизират, че след ареста на Евелин Банев против него е било формирано наказателно произвеждане. В рамките на следствието е осъществена съдебно-портретна експертиза. Тя е изследвала персоналната карта на Брендо с открития паспорт. Специалистите са се произнесли изрично, че на фотосите на двата документа е едно и също лице - точно Брендо.
По този метод още веднъж се стига до правилото на единно поданство, съгласно който чужденец, придобил украинско поданство, в правни отношения с Украйна се признава единствено като жител на Украйна. Но според член 25 от конституцията на Украйна жител на Украйна не може да бъде екстрадиран отвън страната в друга страна. А член 10 от Наказателния кодекс на Украйна урежда въпроса за наказателната отговорност на лица, които се намират на територията на Украйна. По неговата мощ украинци не могат да бъдат екстрадирани в непозната страна за закононарушения, осъществени отвън Украйна и за осъществяването на присъди, постановени от задгранични съдилища.
В такива случаи член 589 от Граждански процесуален кодекс на Украйна планува отвод за екстрадиция на разположение, което е жител на Украйна. Освен това член 582 от Граждански процесуален кодекс задължава арестуваното лице неотложно да се освободи. На това съображение арбитър Рибак и сътрудниците му анулират решението на проверяващия арбитър Бабич от първоинстанционния съд и указват Евелин Банев неотложно да бъде освободен от ареста. Решението, което е от 21 септември, е дефинитивно и не предстои на обжалване. Така Брендо се оказва свободен като птичка, въпреки да го чакат 36 година в килия.
Според осведомени той добре е разучил законите и още при минаването си в конспиративност е намерил метод, по който ще му се размине.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР