След години усилия един от най-талантливите бургаски творци -първият председател

...
След години усилия един от най-талантливите бургаски творци -първият председател
Коментари Харесай

Откриха паметник на Петко Задгорски в Морската градина в Бургас

„ След години старания един от най-талантливите бургаски създатели -първият ръководител на Дружеството на бургаските художници Петко Задгорски има свое почтено място на алея в Морската градина. Благодаря на всички, с които изминахме този дълъг път и особено на Румяна Емануилиду. ” Това сподели в приветствието си кметът Димитър Николов, секунди преди публично да открие паметника пред всички посетители. Той напомни, че напълно алегорично е определено и мястото на бюст-паметника, който се намира в непосредствена непосредственост до скулптурата на поета Александър Пушкин, най-значимата творба на Задгорски, за която споделят, че е най- положителният монумент на поета отвън рамките на Русия.

Сред гостите на събитието бяха зам.-кметът Диана Саватева, Георги Динев, шеф на Бургаската художествена изложба „ Петко Задгорски ”, Данка Георгиева, шеф на Държавен списък – Бургас поети, интелектуалци и общественици.



„ Паметникът на именития художник е изработен по автопртрет, който Задгорски си е направил през 1949 година. Той и до през днешния ден се съхранява във фонда на Бургаската изложба. Искрено се надявам да се харесва и бургазлии да му се радват ”, показа скулпторът Руси Костадинов.

Събитието се трансформира в празник с осъществяванията на Бургаския духов оркестър и рециталът на учениците от ПГЧЕ „ Васил Левски ”. На място се прочетоха и благодарствени адреси от наследниците на Петко Задгорски, които живеят в Германия.

Стъпките по осъществяване на концепцията стартират през 2019 година. Спазвайки общинската разпоредба за паметниците, доста бързо се събират и входират нужните 1305 подписа. Сред тях са художници, публицисти, поети и писатели, чиновници на държавни, общински и частни институции и компании /Държавен списък, Национален осигурителен институт, Регионална библиотека, читалища и др./, възпитаници от Руската езикова гимназия и доста други. 25 са донорите подкрепили концепцията.



„ Заедно със сина на Петко Задгорски, Венелин Задгорски се обърнахме към кмета Димитър Николов за подпомагане. Той незабавно разпореди на обособените служби и процедурата се задейства. Община Бургас спомага интензивно за осъществяване на целия план през цялото време ”, споделя ръководителят на Сдружение " Общество за духовни изяви " и на Инициативния комитет Румяна Емануилиду.

Най-забележителното дело на Петко Задгорски (1902-1974 г.) в Бургас е паметникът на Пушкин в Морската градина, открит през 1952 година Тук Задгорски е бил преподавател по изобразяване. Сред неговите възпитаници са Генко Генков, Георги Баев, Тодор Атанасов и други известни бургаски художници. Петко Задгорски е първият ръководител на Дружество на художниците в Бургас от основаването му и организатор на Градската художествена изложба, която през днешния ден носи неговото име. От 2004 година е почетен жител на Бургас.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР