След години на разправии, емблематичната британска рок група Pink Floyd

...
След години на разправии, емблематичната британска рок група Pink Floyd
Коментари Харесай

Дългоочакваната сделка на Pink Floyd за 400 милиона долара

След години на разправии, емблематичната английска рок група Pink Floyd се съгласи да продаде своите права върху записаната музика на Sony Music за почти 400 милиона $, потвърдиха източници на Variety.
 Роджър Уотърс, Марк Зукърбърг, „ Another Brick in the Wall (Part 2) “ и абсурдът с авторските права за песента
Защо Роджър Уотърс назова Марк Зукърбърг „ глупак “

Изкуството да кажеш „ не “, даже в случай че изгубиш голяма сума

Сделката, една от най-големите от многото през последните години, явно най-сетне е подписана, макар десетилетия продължаващи вътрешни битки и горчиви думи сред членовете на групата, изключително сред основните създатели на песни Роджър Уотърс и Дейвид Гилмор. В договорката, в която вземат участие също барабанистът Ник Мейсън, кийбордистът Ричард Райт и създателя и текстописец Роджър " Сид " Барет, включва права върху записана музика, само че не и писане на песни, които се държат от обособените създатели, както и права за име и сходство, което включва артикули и така нататък

На чисто бизнес равнище каталогът със записана музика на Pink Floyd, да не приказваме за правата му за мърчандайзинг, е един от най-ценните в актуалната музика, с типичен албуми като Dark Side of the Moon, The Wall, Wish You Were Here, Animals, Meddle ", Piper at the Gates of Dawn, More и други

През последните няколко години Sony е похарчила над един милиард $ за каталози от правата на Брус Спрингстийн, Боб Дилън и Queen отвън Северна Америка (с поддръжката на капиталови компании като Eldridge Industries) и в никакъв случай не е коментирала публично покупко-продажбите. 

Продажбата на каталога е от няколко години с оповестена желана цена от 500 милиона $ и групата беше покрай договорка през 2022 година, само че горчивите вътрешни битки сред членовете на групата - основно поради спорните политически изказвания на основния текстописец Роджър Уотърс против Израел и Украйна и в интерес на Русия, усложниха извънредно доста договорката и изплашиха редица " ухажори ". Всъщност коментарите на Уотърс, които го превърнаха в бодил в очите на всички, освен на най-големите му почитатели, и му костваха договорката за соло звукозапис, обезцениха каталога.

Изненадващо, договорката завършва, защото многофронтовите войни на Израел в Близкия изток доближават нов връх на принуждение, което отваря Sony пред стихия от рецензии за заплащането на толкоз голяма сума на Уотърс, който изрично отхвърли, че е антисемит, само че е много категоричен във връзка с гневните си рецензии към държавните управления на Израел, Украйна и Съединените щати и мощните си изказвания в поддръжка на Русия и Владимир Путин.

Сред доста други провокативни изказвания, Уотърс съпостави Израел с нацистка Германия и сподели, че нахлуването на Русия в Украйна " не е било непровокирано ". Концертите на Уотърс през 2022 година в Полша бяха анулирани, поради мненията му за прилежаща Украйна. " Ти си антисемит до сърцевината си ", сподели брачната половинка на Гилмор, писателката Поли Самсън, на Уотърс в X. " Всяка дума на брачната половинка ми е явно вярна ", добави Гилмор. Уотърс отхвърли мненията им като " заядливи и извънредно неточни ".

Гилмор неотдавна сподели пред Rolling Stone, че се интересува от продажба по-малко заради финансови аргументи, в сравнение с " да се отърве от вземането на решения и причините, свързани с поддържането му ", което той разказва като " моята фантазия ".
 “Hey, Hey, Rise Up ”, Pink Floyd и песента, въодушевена от украински музикант, която събра групата 30 години по-късно
Легендарното завръщане на Pink Floyd

Какво въодушеви групата за нова ария 30 години по-късно

Компаниите, които бяха покрай договорка с групата през 2022 година, за които се твърди, че са Hipgnosis, Warner Music и BMG, всички имаха промени в управлението от този момент, а по-рано тази година BMG изхвърли Уотърс от листата си като солов реализатор. Коментарите на Уотърс бяха главен фактор за разпадането на покупко-продажбите, макар че разнообразни други фактори, в това число възходящи лихвени проценти, данъчни проблеми и потъващата стойност на английския паунд, също изиграха роля.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР