След години на чакане църквата Света Петка в Русе най-сетне

...
След години на чакане църквата Света Петка в Русе най-сетне
Коментари Харесай

Църквата Света Петка в Русе най-сетне получи финансиране за ремонт

След години на очакване църквата " Света Петка " в Русе най-накрая получи финансиране за укрепването и възобновяване й. Храмът, който към този момент две десетилетия се разрушава поради срутване на ската, а стенописите се разпадат от влагата, ще получи над 2 милиона лв. европейски средства и пари от страната. Очаква се ремонтът да стартира идната година.


Църквата „ Света Петка ” в Русе е приключена през 1944 година, тя е умалено копие на „ златната черква ” на цар Симеон във Велики Преслав. От 20 години насам обаче скатът, върху който е построена, се свлича и основите ѝ към този момент са съществено подкопани и напукани.
Н.В.Пр. Наум – Русенски митрополит: Има доста промени – градивни, по самия храм, за жалост прелестните фрески – падат огромни части, които от една страна вредят на сигурността на храма и на богомолците, а въпреки това ние губим такива скъпи фрески, които са дело на Харалампи Тачев и други наши бележити художници.
Хората, които идват тук, споделят, че църквата „ Света Петка ” има необикновен дух с красивите си фрески и дърворезби, и атмосферата, която основават свещениците.

Църквите „ Света Петка ” и „ Свети Георги ” дружно с храма в румънския град Ведя ще получат средства за ремонт и възобновяване по трансграничен план. Над 1 милион евро от тях ще дойдат в Русе, като 800 000 от тях ще бъдат употребявани за подсилване на насипа и основите на църквата " Света Петка ". Ще бъдат ремонтирани купола, камбанарията, ще се построи и посетителски център. Държавата отпуска и още половин милион лв. за реституция на развалените фрески.
Н.В.Пр. Наум – Русенски митрополит: Ремонтът да върне предходния искра на храма, с цел да можем всички ние да се събираме в него, да насочваме похвали по чест и достолепие на св. Петка, която е играла извънредно значима роля в нашата история.
А румънският патриарх Даниил ще подари одеждите на света Петка за храма в Русе и манастира край село Копривец, които носят нейното име.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР