След години активен растеж пазарът на смартфоните неочаквано се охлади.

...
След години активен растеж пазарът на смартфоните неочаквано се охлади.
Коментари Харесай

Пазарът на смартфони се охлажда и бизнесът трябва да мисли различно

След години деен напредък пазарът на смарт телефоните ненадейно се охлади. Проучвания сочат, че продажбите са се свили леко предходната година за първи път от дебюта на iPhone през 2007 година, а съгласно предварителните данни тази години растежът ще се забави още.

Анализаторите показват няколко фактора, които са се отразили на пазара на смарт телефони. Сред тях са неналичието на нови характерности на устройствата, които да привлекат потребителите, по-дългото потребление на джаджите, както и насищането на основни пазари като Китай, които даваха подтик на растежа.

Пазарът доближи връхната си точка, това е решаващият фактор, сподели Боб О`Донъл, анализатор и съветник от Technalysis Research.

Със сигурност това не е краят на смарт телефоните, това е краят на растежа на пазара на смарт телефони, означи той. Пазарът на смарт телефони стартира да се насища през 2016 година, по същия метод както се случи с пазара на таблетите и персоналните компютри години по-рано. Това не значи, че пазарът не е мощен - това е един голям пазар, само че значи, че търговците би трябвало да мислят по друг метод, разяснява пред " Франс прес " Боб О`Донъл.

Търговците на смарт телефони, които към този момент държат част от пазара, не би трябвало все по този начин да разчитат на бързо възходящ дял, а на умни конкурентни ходове, с цел да покачат приходите, показват анализатори. " Самсунг " остава пазарен водач, съгласно изследванията, само че преднината му пред " Епъл " понижава. Китайската компания Huawei е на трето място, а другият съперник от Китай Xiaomi пораства бързо, макар че не участва на пазара в Съединени американски щати.

Основната причина

International Data Corporation - IDC заяви, че продажбите на смарт телефони през 2017 година са спаднали с 0.1 % до 1.472 милиарда устройства, основно поради слабия напредък през четвъртото тримесечие. IDC чака спад и през 2018 година преди да стартира възобновяване с помощта на новите телефони за 5G мрежите и динамично развиващия се индийски пазар.

Основната причина за спада предходната година съгласно IDC и други е бил китайският пазар. IDC предвижда, че пазарът за смарт телефони в Китай ще остане без смяна следващата година, а продажбите в Индия се чака да продължат да порастват мощно с помощта на по-ниските цени. " Китай остава главно направление за мнозина, защото използва към 30% от смарт телефоните в света, " уточни анализаторът от IDC Райън Рийт.

Катализатор за съживяването на продажбите на смарт телефони може да стане появяването следващата година на устройства, които употребяват супербързите телекомуникационни мрежи 5G, съгласно IDC.

Засега секторът наподобява вял. Counterpoint Research разгласи, че пазарът на телефони регистрира спад с 3% през второто тримесечие по отношение на година по-рано - второ следващо тримесечно намаляване. " Отслабващото търсене на смарт телефони се дължи на закъснение на развитите пазари, където циклите на подмяна се удължават, като характерности и дизайнът на смарт телефоните са достигнали лимита си, " сподели анализаторът от Counterpoint Тарън Патак.

Нововъзникващите пазарни стопански системи обаче към момента оферират основни благоприятни условия, добави той.

С 10% повече

Телефоните с операционната система " Андроид " на " Google " се чака да продължат да преобладават на пазара за смарт телефони с дял от към 85%, който ще остане относително постоянен през идните години. Няма подозрение, че " Андроид " е операционната система, която е предпочетена от всеобщия пазар и нищо не ни навежда на мисълта, че това може да се промени, показва в прогнозата си IDC.

Макар че доставките на смарт телефони тази година ще намалеят, междинната продажна цена ще се увеличи над 10% до 345 $ и наклонността ще бъде към покачване, уточни ръководителят на научно-изследователския отдел на IDC Антъни Скарсела.

Тази година ще продължи съсредоточаването върху ултраскъпия сегмент на пазара, като чакаме на развитите пазари да бъдат пуснати доста от устройствата, които са представителни за производителите, сподели Скарсела. Тъй като стопанската система в доста страни по света се усъвършенства, повече хора могат да си разрешат да преминат към по-скъпите модели. Луксозните смарт телефони обаче ще бъдат под напън да покажат, че си заслужават цената, платена за прекосяването към тях от по-евтините модели, разясняват анализаторите.

Отвъд смарт телефона

" Епъл " се оправя със спада на пазара по-добре от съперниците си, само че остава под напън да впечатли потребителите, откакто показа iPhone X на цена от 1000 и повече $. С концентрирането си върху първокласните телефони " Епъл " би трябвало доста да увеличи цялостното задоволство от потреблението на идващото потомство iPhone, с цел да накара хората да изискат подмяна и да се стигне до стабилен напредък в близко бъдеще, сподели ръководителят на изследователската активност към Gartner Аншур Гупта.

" Епъл " показва част от тактиката си на годишната конференция на разработчиците си в Калифорния, която тече тази седмица. Някои анализатори обаче предизвестяват, че " Епъл " не мисли в вероятност за това по какъв начин потребителите ще взаимодействат с технологиите оттатък смарт телефона. Анализаторът от ABI Research Дейвид Маккуин уточни в отчет от декември, че " Епъл " изостава от съперници като " Google " и " Амазон " в създаването на нови типове устройства и че " Епъл " ще бъде " изоставащ " в ерата след смарт телефоните.

Новата вълна нововъведения при смарт устройствата ще бъде водена от " Google " и " Амазон ", защото очевидната им мощ в съществени браншове на напредък, изключително компютърната просвета, разрешава по-гъвкав метод при предлаганото взаимоотношения сред консуматор и последващо потомство устройство, споделя Маккуин. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР