След година разкопки търсачи на съкровища, посветили се на мисията

...
След година разкопки търсачи на съкровища, посветили се на мисията
Коментари Харесай

Поляци откриха метален контейнер, в който може да има 4 тона нацистко злато

След година разкопки търсачи на съкровища, посветили се на задачата да открият заровено нацистко злато на стойност към Щатски долар 250 млн., намерили железен резервоар, който може да съдържа 4 тона плячкосани скъпоценности от времето на Втората международна война, заяви в. “Дейли мейл ”, представен от 24 часа.

Смята се, че металната кутия е на малко повече от 3 метра подземен и е с дължина към 1-1,5 м и диаметър 50 см.

Откритието е направено посредством георадарно търсене в региона на изоставена оранжерия в замък от XVIII век в село Минковски, в Южна Полша, на 50 км източно от Вроцлав.

Надеждите по отношение на разкопките са да се изровят тонове злато дружно с други полезности, които би трябвало да са в региона. Все още се търсят и останките на петима френски военнопленници, за които се твърди, че са били убити незабавно откакто са помогнали за разкопаването на скривалището.

Търсенето почнало още през май предходната година в двореца, който е употребен като обществен дом от охранителния отряд Секретен сътрудник по времето на Хитлер. Основната цел на паравоенната организация била да брани висшите функционери на нацистката партия.

Съкровището е откраднато по заповед на шефа на Секретен сътрудник Хайнрих Химлер – най-влиятелния политик след Хитлер по това време. Това се случило към края на Втората международна война, с цел да се набират средства за основаването на Четвъртия райх.

Смята се, че в него е включено така наречен “злато на Бреслау ”, което изчезнало от полицейското ръководство на сегашния недалечен полски град Вроцлав.

Според сведения то включва освен тонове злато, само че и бижута и полезности от частните сбирки на богати германци, които са живеели в района и които са предали притежанията си на Секретен сътрудник, с цел да ги предпазят от плячкосване от настъпващата Червена войска.

Роман Фурманяк от фондация “Силезийски мост ”, която управлява търсенето, сподели, че показанията на георадара са разкрили “аномалии ”.

“При първия пробив, който направихме, забелязахме неестествени изкривявания от едната страна. Направихме втори опит и получихме същия резултат от другата страна. Третият пробив удари обект ”, споделя Фурманяк. “Формите и цветовете демонстрират аномалии, с други думи – човешка интервенция в структурата на земята ”, заключи той.

Ръководителят на фондацията описа, че сред плътността на метала и тази на земята има осезаема разлика. Тя се вижда ясно на изображенията, които радарът е засякъл и снимал. Едното е изобразено с по-тъмен цвят по отношение на другото.

Местоположението е било записано в секретни документи – в дневника на почитан офицер от Секретен сътрудник, където имало и карта. Ловците на съкровища са получили движимостите, принадлежащи на загадка ложа, датираща от преди 1000 година, от негови потомци. Сред предоставените документи имало писмо, написано от върховен офицер, част от Секретен сътрудник, до едно от девойките, работили в двореца, което по-късно станало негова държанка.

Военнослужещият написал: “Скъпа моя Инге, ще извърша задачата си с Божията воля. Някои транспорти бяха сполучливи. Останалите 48 тежки сандъка на Райхсбанк и всички фамилни сандъци, които с актуалното писмо ви посвещавам. Само вие знаете къде се намират ”.

Дневникът разказва тайник, съдържащ 47 творби на изкуството, за които се счита, че са откраднати от сбирки във Франция.

Смята се, че плячката включва произведения на Ботичели, Рубенс, Сезан, Караваджо, Моне, Дюрер, Рафаело и Рембранд.

Няколко дни преди разкопките фондацията разкрила, че е попаднала на немски щик от Втората международна война, който бил на територията на остарялото жилище на Инге. Според иманярите това било явен знак, че търсят на вярното място.

Фурманияк обяснил, че от Кведлинбергската ложа знаят, че Инге е имала щик и две оръдия. “Тя е желала да ги скрие, тъй като би било доста рисково за нея, в случай че руснаците ги намерели ”, добави той.

В момента фондация “Силезийски мост ” чака позволение да издигне контейнера на повърхността. Такова ще се наложи да бъде получено и от армейските сапьори, освен това – допустимо е поляците да имат потребност от тяхната помощ, тъй като контейнерът, в който се допуска, че е цялото злато, евентуално е защитен посредством някакъв прикрит капан, а те имат по-голям късмет да разгадаят клопката. Процесът евентуално ще отнеме месеци.

Смята се, че в двореца има още едно укритие за съкровища, което съдържа религиозни предмети, събирани от организацията “Аненербе ”, която ги прибирала от целия свят в опит да откри доказателства за расовите теории на Хитлер.

Дворецът в Минковски е първият от 11 обекта в Долна Силезия, разпознати в написаните с молив страници на дневника, съхраняван от фондацията, която е сключила 10-годишен контракт за наем на постройката.

Миналата година Фурманяк сподели, че с неговия екип се приготвят да копаят в останалите 10 обекта, където чакат да намерят даже повече.

Откритието е направено благодарение на георадарно търсене в изоставена оранжерия в остарял замък в село Минковски в Южна Полша.

Още от Любопитно

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР