След фаталната катастрофа при която пиян шофьор уби 15-годишния Филип

...
След фаталната катастрофа при която пиян шофьор уби 15-годишния Филип
Коментари Харесай

Ще предложи ли МВР 0 промила алкохол зад волана?

След съдбовната злополука при която пийнал водач умъртви 15-годишния Филип на пешеходна пътека. Ще бъде ли свалена границата за алкохол зад кормилото?  Екип на Нова тв участва на проверки с КАТ- Столична дирекция на вътрешните работи и охранителните звена на столичната полиция. Данните демонстрират, че не рискът да убият някой, а отнемането на колите им, стряска пияните водачи, споделят столични пътни служители на реда. Заснети са трима, седнали солидно почерпени зад кормилото. Сред тях и млада дама с близо 3 промила.

Контролът на пътя в столицата от дълго време е засилен, споделят от Министерство на вътрешните работи. И преди съдбовната злополука с Филип - 15-годишното дете, блъснато на пешеходна пътека в центъра на София. Не единствено КАТ, само че и всички охранителни звена на Столична дирекция на вътрешните работи наблюдават за сигурността и вадят нарушителите от придвижването.

" Важни са не само ограниченията, които " Пътна полиция " и всички чиновници на Столична дирекция на вътрешните работи постановат на пияните водачи на пътя, както и цялото Министерство на вътрешните работи, само че тук би трябвало да получим поддръжка от обществото. Трябва да има една непоносимост, даже подаване на сигнали от обществото, за пияни водачи. Да подават сигнали навреме, с цел да може дружно да се преборим с този камшик, който дава тежки последствия ", съобщи началникът на отдел " Пътна полиция " в Столична дирекция на вътрешните работи комисар Николай Крушарски.

Затова се заприказва за събаряне на прага за използвания алкохол зад кормилото. Предложи го заместник-главния секретар на Министерство на вътрешните работи ден след гибелта на Филип. А в четвъртък на първо четене даже бяха признати и законови промени. 

" В другите страни спътниците носят наказателна отговорност, съвсем същата като лидера. При тяхно държание, което не възпира съответния лидер да кара пийнал или дрогиран, знаейки, че той е рисков за придвижването на пътя ", показва старши комисар Крушарски. 

И добавя, че в останалите страни се ползват разнообразни ограничения в тази връзка, в това число за нулева приемливост. 

Само два дни след злополуката в центъра на София, екипът на NOVA засне трима водачи, седнали зад кормилото след изпито солидно количество алкохол.

Панчарево. Mалко след 17 часа. Шофьор е засечен.  Успява да направи маневра, с цел да избегне по-силен удар.

Въпрос: Какво стана?

Засече ме. Какво да ми изясни. Пиян човек.

Шофьорът е на 70. Дрегерът демонстрира 1.7 промила алкохол.

Въпрос: Вие ли сте водачът?

Да бе, аз.

Въпрос: Колко пихте?

Две уискита.

Въпрос: Само преди дни пийнал умъртви момче...

Знаем.

Въпрос: И все пак пихте уиски и се качихте?

Качих се, не мога да си обясня, просто не мога.

Въпрос: Преди три години отново с 1.4 промила. Това е процедура значи?

Не е процедура, но мисълта ми е, че кво да ти кажа - заблудена работа

Въпрос: Това не е заблудена работа. Може да убиете човек.

Няма да убия, само че не е редно моето държание и не поисквам на никой това. 

Въпрос: Но това е ваш избор?

Да бе, да бе - виновен съм. Ама не е редно бе дребосъче, не е редно. 

Въпрос: Няма място за неточност

Да бе, да бе. 

Въпрос: Гледате телевизия и се качихте пийнал?

Да, бе момиче! Ти да видиш...ти да видиш.

Въпрос: Редовно ли пиете? 

Много рядко пия. За първи път.

Въпрос: Два пъти. Как за първи?

Не съм пил най-малко година и недостатък

Въпрос: Май ви се коства, че това е на смешка?

Не ми е.

Въпрос: Вие сте пийнал още?

Абе не съм.

Автомобилът няма да бъде иззет, защото не е негова благосъстоятелност.

Враждебна. Посред бял ден. 11 часа. " При обход на маршрута забелязахме джипа в улиците. Господинът беше спрял на денонощния магазин. Взе си кенче бира. При извършената сказка забелязахме, че е в нетрезво положение, Лъха на алкохол ", съобщи Кирил Сейков, " Охранителна полиция ”, Пето РУ- Столична дирекция на вътрешните работи.

Дрегерът демонстрира 1.87 промила алкохол.

Въпрос: Пиян сте се качили зад кормилото? Практика ли е при вас?

Така се е случило.

Въпрос: Преди два дни пийнал умъртви 15-годишно момче. Знаете ли за този случай?

Да

Въпрос: Колко пихте преди да седнете зад кормилото?

Нямам какво да кажа.

Въпрос: Приемате го като нещо обикновено?

Не

Въпрос: А какво? 1.8 промила. Това е солидно количество. Какво пихте? Имате ли други нарушавания?

За висока скорост.

Въпрос: Колата ваша ли е?

Да.

Въпрос: Пиян ли сте още?

Не.

Дрегерът казва друго. Шофьорът е притежател и колата му ще бъде иззета.

" Задържаният е притежател. Правим оглед на колата, след което тя ще бъде конфискувана, дерегистрирана. Доброволно ще я предаде до паркинг на Пето районно управление (на МВР) ", показва зам.-началникът на Пето районно управление (на МВР) – Столична дирекция на вътрешните работи Илия Кузманов. 

И добавя: " Мерките оказват значение. Отбелязваме спад. Действиетлно паркирането беше сериозен проблем, само че се оправяме ". 

Отново измежду бял ден. 12 часа на обяд. Булевард " Владимир Вазов ". 24-годишна е задържана с рекордните 2.96 промила алкохол.

" На влизане в бензиностанцията дамата подкара и удари автомобила. Продължаваше да бута колата напред. Мислех, че скоростите ѝ са блокирали. Тя беше несъответстваща ", описа пред Нова тв очевидец.

Въпрос: Заловена сте с близо 3 промила?

" Махайте се! Махайте се от тука бе! Ще сляза и ще видиш какво ще стане! ", съобщи шофьорката на екипа ни, употребявайки нецензурни думи.  

Колата е благосъстоятелност на шофорката. Беше дерегистрирана и ще бъде конфискунана. Според пътни служители на реда точно тази мярка дава резултат.

" Очевидно да. Не ги е стреснала гибелта на едно дете. Но мярката от август - лишаване на колата, повече стресна водачите, което изигра предпазен резултат. Водачите не се стряскат от това, че ще причинят гибел, а надалеч повече от това, че ще бъдат лишени от правото да употребяват личния си автомобил ", съобщи старши комисар Крушарски. 

И съгласно водачи тази мярка е единствената, която би имала резултат против практиката – да пият и да карат.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР