След фалстарта в пленарна зала по Закона за противодействие на

...
След фалстарта в пленарна зала по Закона за противодействие на
Коментари Харесай

Правосъдният министър очаква депутатите да приемат антикорупционния закон, за да няма повече дела на трупчета

След фалстарта в пленарна зала по Закона за противопоставяне на корупцията във вторник, министърът на правораздаването Атанас Славов чака текстовете да бъдат признати.

Текстовете плануват КПКОНПИ да се раздели на две комисия и да се сътвори напълно нова Комисия за противопоставяне на корупцията.

Тя ще проверява лица, заемащи високи обществени длъжности, за корупционни закононарушения, спор на ползи и несъответственост на имуществото им с заявените приходи.

Атанас Славов изясни по Нова телевизия, че по този метод за пръв път се основава самостоятелен орган с проверяващи функционалности.

„ Служителите с проверяващи функционалности са или в полицията, т.е. под контрола на изпълнителната власт, или в правосъдната власт. Ние вършим нещо друго – самостоятелен орган с проверяващи функционалности ”, изясни отрасловият министър и добави, че чака това да даде резултат.

Целта е в новата комисия да няма каузи на трупчета.

Членовете й няма да се предлагат директно от Народното събрание, с цел да се избегне политическо въздействие.

Предварителният асортимент ще се прави от „ самостоятелен орган по желание на представителите “ в новата антикорупционна комисия. Изборът на членове в комисията ще става на два стадия. „ Първи стадий – претендентите минават през самостоятелна комисия, която ги отсява, а депутатите избират от тях. Т.е те не предлагат непосредствено, изясни Славов.

Друга основна смяна, която би трябвало да подсигурява следствия всъщност е, че употребяваните СРС ще могат да се употребяват в наказателния развой.

„ СРС в този момент не може да се употребява в углавен развой. Идеята е отсега нататък това СРС да може да се употребява в наказателния развой, не в оперативно- издирвателни действия. Това е същинското проверяващо пълномощие, което получава комисията “, съобщи Славов и изрази вяра, че текстовете ще бъдат гласувани през днешния ден.

Правосъдното министерство не поддръжка дългите мандати на „ тримата огромни в правораздаването “.

Славов разяснява и тематиката за пълномощията на основния прокурор. Министерството не подкрепяло дългите мандати на тримата огромни в правораздаването.

Обсъжда се обаче вместо настоящия един мандат от 7 години, обвинител номер едно да може да бъде избиран за два от по 5 години.

„ Надявам се това предложение да не бъде подкрепено ”, уточни Славов.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР