След епитети като шушляци“, бурни дебати и чисто нов скандал

...
След епитети като шушляци“, бурни дебати и чисто нов скандал
Коментари Харесай

Страшен скандал в парламента! След „шушляци“ и челни сблъсаци отхвърлиха промените за референдумите

След прилагателни като „ шушляци “, бурни диспути и чисто нов скандал в Народното събрание, депутатите заедно отхвърлиха предлагането на парламентарната група (ПГ) на „ ИТН “ (ИТН) за промени при свикването на референдум.

Промените

Вносителите на плана за изменение желаят минимално нужният брой подписи за предложение за производство на референдуми да е избран в закона не в твърдо число, както е в този момент за народен референдум – 200 хиляди или 400 хиляди жители с изборни права. Според измененията, той би трябвало да бъде като съответствие на същата база.

Бурни диспути и преден конфликт в пленарна зала

Надежда Йорданов от ПП-ДБ стартира съвещанието с процедура. По думите й гласуването на точката за присъединяване на жителите в решенията в държавните управляващи и локалното самоуправление, е призната незаконосъобразно. Като претекст тя уточни разминавания в дните и периодите за предложение. Йорданова изиска точката, оповестена за първа в четвъртък, да отпадне.

Павела Митова от Има Такъв Народ, които са вносители на предлагането обаче бързо взе думата и й опонира, като акцентира:

 „ Това че сте решили жителите да нямат думата и да не участвате в директната народна власт – нас не ни интересува. Г-н Стоев толкоз очевидно толкова  се е тормозил, че може жителите да имат думата, че е извадил календар, с цел да счита работните дни. “

„ Този закон е значим да се върне доверието на жителите в политическата система, ние ще предложим промени, с цел да го подобрим “, показаха от „ Възраждане “.

На трибуната още веднъж се появи Надежда Йорданова.

„ Въпросът за това по какъв начин да засилим гражданското присъединяване е от извънредно значение. Съгласна съм, че актуалният закон има дефицити. Но дали препоръчаното решение е най-хубаво? Падането на предел на допустимост за референдумите – ще докара до противоположен резултат “, уточни тя, като даде за образец Брекзит.

Тя акцентира, че 55% от британците към този момент считат този референдум за неточност.

Информационната акция преди гласуването беше изпълнена с лъжливи изказвания от съветски профили в обществените мрежи. Според експертен отчет Русия е вложила милиони евро в тази акция в обществените мрежи “, сподели още националният представител на ГЕРБ.

Станислав Балабанов от Има Такъв Народ също отговори на Йорданова:

„ Когато има предпочитание има и метод. Според вас сте доста десни и демократични, а вършиме всичко да отложите директната народна власт. Това е борба на българското общество в продължение на 8 години. Парламентът смазваше тези опити, с разнообразни хватки “.

Йорданова му опонира, че референдумът е мощно оръжие, само че би трябвало да е добре калибрирано, с цел да не се обърне към самия жител.

От „ Възраждане “ припомниха в Народното събрание, че обществото желае референдуми.

Само поради вас, ПП-ДБ, които се биете по гърдите че сте демократи, само че сте единствено такива по време на акция, изборната интензивност е скандално дребна. И два милиона българи да се подпишат за референдум, ще намерите метод да осуетите провеждането му “,  включи се в дебата Звезделина Каравелова от „ Възраждане “.

Божидар Божанов от ПП-ДБ го репликира, че би трябвало да се положат старания за възстановяване на закона, а не да го трансформират в предизборна кампани.

„ Точно от вашата група да говорите за акция, не ви ли е позор?„, избухна тогава Тошко Йорданов от Има Такъв Народ и добави:

Скапахте българските закони, в този момент пищите за тях.

Имаме задоволително време да приемем закон даже и с ваши ремонти. В момента се чудите по какъв начин да отложите. Девет месеца се пипахте с ГЕРБ, за каквото се сетихте да се пипате, в този момент решихте да оправяте корупция “.

„ ПП-ДБ постоянно ме учудват с лицемерието си. Нали сякаш би трябвало да слушаме Венецианската комисия, че референдумът би трябвало да е по-лесен от избори? Създаването на тези лесни условия подхожда да бъде подкрепено “, сподели Петър Петров, „ Възраждане “.

Тома Биков от ГЕРБ също се включи в бурните диспути в Народното събрание:

„ Тази тематика би трябвало да се разисква с оптимално равнище на консенсус Народното събрание, само че не всяка смяна води до положително. После да не се чудим по какъв начин да оправим кашата. 7 пъти не можем да създадем държавно управление. 7 пъти не можем да образуваме представително ръководство, вие желаете от 2-ри в 8-ми клас да минем. “

А на това Тошко Йорданов му отговори:

„ Г-н Биков, говорите откровени нелепости. По вашите думи Народното събрание е нелегитимен, тъй като няма постоянно държавно управление. Но приехте куп закони, дайте да ги отменим тогава. “

Гласуването

Едва 80 народни представители поддържаха концепцията на Има Такъв Народ за намаляване критериите за допитванията. При първото гласоподаване имаше единствено 75 за, 28 срещу и 77 въздържали се. След прегласуването съгласните станаха 81 („ Възраждане “, Има Такъв Народ, самостоятелни, Българска социалистическа партия и 9 от ГЕРБ),  срещу 30 (25 от ПП-ДБ и 5 от ГЕРБ) и въздържалите се – 80.

 

Още вести четете в: България, Темите на деня За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР