След една почти четиригодишна пауза (последната изложба на Стефан Тодоров

...
След една почти четиригодишна пауза (последната изложба на Стефан Тодоров
Коментари Харесай

Художникът Стефан Тодоров продължава да изненадва

След една съвсем четиригодишна пауза (последната галерия на Стефан Тодоров в Берлин е през 2019 година), художникът демонстрира на своите фенове в София новите си картини. Независимо, че през годините е правил десетки изложения в Берлин, Виена, Прага, Питсбърг, Дубай, Казабланка и други, като че ли най-интересни са срещите с българските му другари. И в последните си произведения Стефан Тодоров остава правилен на едно нещо – да изненадва.

Сложните композиции и поглъщащите елементи трансформират творбите в самобитни лабиринти, в които невидима нишка води феновете през скритите коидори на чувствата, страстите и концепциите, премахвайки всяко затруднение пред чистата вътрешен глас.

Стефан работи в мощното цветно леке - третирано съвсем с плакатен фасон, преминавайки през гальовен акварел, изграждайки съвсем въздушно някои форми. Като контрапункт ритъмът в творбите му се акцентира от извънредно мощна и прецизна графичност, на моменти маникална даже в следването на концепцията за построяването на облика. Самостоятелните композиционни петна в неговите работи дават безкрайната независимост на съзерцаващия ги самичък да сглобява лични композиции  и да построява лични форми, да случва личния си роман и личната си приказка. Всеки път още веднъж и още веднъж, когато гледате работите му, асоциациите са безбройни - както в самата форма, по този начин и в акцентите от форми, които всеки човек основава самичък за себе си, което безусловно Ви лишава от опцията да „ свикнете “ с дадена творба – провокацията всякога е нова... А неведнъж тя се поражда и от вашето персонално прочувствено положение сега, като стартира невидимо да ви води и партнира във вашата персонална  история.



Разработената от Стефан техника за полагане и вграждане на златен и сребърен варак върху платното от естествена коприна е нещо, което придава една особена митичност на картините и в допълнение внася независимост, най-малкото поради светлината, която тези два благородни метала носят в себе си...

Изложбата ще продължи до края на ноември в постройката на клуб Резиденс, бившето китайско посолство, на бул. „ Цар Освободител “ 18.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР