След един месец спорове Европейският съюз е на път най-накрая

...
След един месец спорове Европейският съюз е на път най-накрая
Коментари Харесай

ЕС се придвижва към автомобили с нулеви емисии след сделката с Германия за е-горивата

След един месец разногласия Европейският съюз е на път най-сетне да реализира единодушие по значими правила, съгласно които след 2035 година новите коли ще би трябвало да имат нулеви излъчвания, с което ще се постави завършек на ерата на колите с вътрешно горене, които се задвижват от изкопаеми горива, оповестяват от Bloomberg.

Министрите на енергетиката би трябвало да подпишат разпоредбите за понижаване на излъчванията от автомобилния бранш във вторник, откакто изпълнителният орган на Европейски Съюз и Германия реализираха съглашение по наредбите, които ще разрешат след 2035 година да се създават коли, задвижвани само с така наречен е-горива.

След като министрите поддържат договорката, Европейската комисия ще показа правила, с които колите с е-горива да бъдат лицензирани за придвижване по европейските пътища, се показва в изказване на Bloomberg. След това през есента тя ще предложи разпореждания, които ще им разрешат да способстват за постигането на задачите на блока за излъчванията.

Ако това предложение бъде отхвърлено от Народното събрание или от страните членки, Комисията съобщи, че ще приложи друга процедура за работа в интерес на е- горивата.

Комисията " се ангажира с софтуерно неутрално контролиране на климата, по-специално във връзка с регулирането на стандартите за излъчвания на CO2 за леки и лекотоварни коли ", се споделя в изказването, прегледано от Bloomberg. " След консултация със заинтригуваните страни комисията също по този начин ще предложи в сходство с правното оправомощаване през есента на 2023 година делегиран акт, в който ще се показва по какъв начин транспортните средства, употребяващи единствено е-горива, ще способстват за постигането на задачата за понижаване на излъчванията на CO2. "

Очаква се договорката да не промени съвсем нищо, що се отнася до дълготрайните проекти на автомобилните производители, с изключение на при най-голям клас коли. Volkswagen AG, най-големият авто производител в Европа, съобщи, че договорката ще помогне за специфични приложения, като да вземем за пример коли за незабавна помощ и малосерийни модели като спортния автомобил 911 на Porsche.

Е-горивата, които се създават благодарение на възобновима сила и въглероден диоксид, улавян от въздуха, не се преглеждат като жизнеспособно решение за по-голямата част от колите, поради високата им цена и неналичието на наличност сега. Вместо това се чака по-голямата част от производителите на коли в района да останат фокусирани върху колите, задвижвани от акумулатори.

" Виждаме е-горивата като потребно допълнение към съществуващия автопарк от мотори с вътрешно горене и за специфични приложения като коли за незабавна помощ или лимитирани серии, да вземем за пример Porsche 911 ", се споделя в изказване на Volkswagen. Най-големият авто производител в Европа съобщи, че остава зает с електрификацията на автомобилния си парк.

Сделката, оповестена в събота, беше задоволителна, с цел да може Германия да се откаже от опълчването си на предлагането. Натискът на про-бизнес партията на страната FDP, младши сътрудник в ръководещия алианс на канцлера Олаф Шолц, Комисията да показа повече гаранции за колите с е-гориво, отсрочи гласуването по-рано този месец.

Според осведомени, Италия е упорствала проектът да включва разпореждания за биогоривата и е лобирала за отсрочване на процедурата с най-малко две седмици. Полша и Гърция също показаха угриженост по отношение на прозрачността на процедурата. Но утвърждението евентуално ще бъде условност във вторник, защото болшинството от страните членки поддържат разпоредбите.

Германското автомобилно лоби VDA съобщи, че поддържа договорката, която разрешава няколко технологии за понижаване на излъчванията на CO2 със обилни провокации, които би трябвало да бъдат преодолени, с цел да се разшири производството.

" Сега би трябвало да осигурим опция за произвеждане на е-горива в огромен мащаб и на конкурентни цени, което може да стане единствено с огромен набор от стратегически решения ", се споделя в изказване на лобистката група. " Брюксел и Берлин се нуждаят от оптимално постоянни енергийни партньорства в многото страни, които имат отлични условия за произвеждане на е-горива. "
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР