След един месец спорове, две отхвърлени предложения, няколко закани за

...
След един месец спорове, две отхвърлени предложения, няколко закани за
Коментари Харесай

След 6-часов дебат днес: Депутатите ще влизат със зелен сертификат, сами ще си плащат тестовете |

След един месец разногласия, две отхвърлени оферти, няколко закани за протест и близо 6-часов спор през днешния ден зеленият документ за депутатите към този момент е реалност. Депутатите одобриха предлагането на " Продължаваме промяната " със 154 гласа " за ", 0 " срещу " и 4 " въздържал се ".

Народните представители от ИТН и " Възраждане " не гласоподаваха предлагането, въпреки че участваха в дебата. " За " гласоподаваха всички останали парламентарни групи.

В последна сметка в постройката на Народното събрание достъпът ще е със зелен документ, а депутатите без подобен ще би трябвало да заплащат сами бързите си проби.

След вчерашното, зеленият документ още веднъж се върна в пленарна зала. Спор обаче породи още при разискването на дневния ред, който трябваше да бъде изменен и да бъде добавена точката за гласуването на предлагането. Очаквано главните съперници бяха " Възраждане ". Въпреки това дневният ред бе признат, а тематиката за зеления документ бе съществена и по време на парламентарния надзор, когато Костадин Костадинов не пропусна да заплаши депутатите, че в случай че оставят зеления документ, ще получат митинги и " ".

Как ще влизат депутатите?

Според предлагането на " Продължаваме промяната " тестванията на администрацията, чиновниците на парламентарните комисии и сътрудниците на парламентарните групи, както и на публицистите в Народно събрание ще се заплащат от бюджета на Народно събрание, а народните представители сами ще си ги заплащат. Предвижда се при скупчвания те да минават с преимущество, а резултатите от тестванията да се пазят до края на деня, с цел да се улесни повторното влизане в постройката.

В първичното предложение беше заложено и тестванията на сътрудниците на депутатите да са безвъзмездни. Ива Митева поиска те сами да си ги заплащат, като това се одобри с публицистично предложение на Стою Стоев от Политическа партия.

Отворен стои въпросът дали ще бъдат връщани депутатите, които не са имунизирани и откажат да бъдат тествани.

Зеленият документ за депутатите ще важи в изискванията на оповестена изключителна епидемиологична конюнктура от 24 януари 2022 година

Призиви за цивилен протести, люцерна и замяна на обвинявания

Днешният спор за въвеждането на документа беше открит от Елена Гунчева от " Възраждане ", която с изключение на присъщите за партията ѝ апокалиптични сюжети и тайни теории, заплаши народните представители с цивилен протести. Това ѝ изявление беше контрирано от ръководителя на здравната комисия Антон Тонев от Политическа партия, Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС и от Александър Симидчиев от Демократична България, които обявиха, че политическото говорене не може да бъде за сметка на здравето на хората. Те бяха безапелационни, че спор за имунизациите въобще не може да има, тъй като те избавят животи.

Гунчева каза още, че предлагането не може да бъде въобще гласувано, защото отчетът на здравната комисия бил недействителен. Причината - групата на " Възраждане " не е участвала на съвещанието, което съгласно тях е свикано в прорез с правилника и за предлагането за документа да бъде прокарано елементарно.

Андрей Чорбанов (ИТН) пък съобщи, че от документа няма смисъл, защото  " Омикрон гази имунизираните като глиган люцерна ". 

Д-р Симидчиев направи разбор за какво Народното събрание е рисково място, за което би трябвало да бъде въведен документ. Той съобщи, че броят на инфектираните продължава да се усилва, чака се Омикрон да стане доминантен вид, което в допълнение ще усили заболеваемостта. Депутатът посочи още, че народните представители са изключително рискови, тъй като пътуват, срещат се с гласоподаватели и работят на място с други над 200 души.

По време на дебата се възроди и позабравената борба сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия. Тя стартира поради изявлението на Явор Божанков от Българска социалистическа партия, който съобщи, че парламентарната му група ще поддържа предлагането. Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС упрекна левицата в променчивост и напомни, че точно Българска социалистическа партия е отричала съществуването на вируса към 3 март 2021 година Тогава Българска социалистическа партия упрекна ГЕРБ, че се пробва да блокира честванията за 3-ти март посредством противоепидемичните ограничения.

Ангелов напомни и обява срещу носенето на маски, която по думите му е споделена от Божанков. Депутатът съобщи, че над фотографията е имал пояснение за тайните теории, циркулиращи в обществените мрежи. Костадин Ангелов обаче извади принтиран лист с обявата на сътрудника си от Българска социалистическа партия и съобщи, че над нея няма каквото и да било пояснение. След това депутатът от ГЕРБ подари листа на Божанков.



Стопкадър, parliament.bg

Ива Митева от Има Такъв Народ направи редица публицистични оферти, изтъквайки минусите на проекторешението на " Продължаваме промяната ". Тя изиска депутатите сами да си заплащат тестванията, те да не влизат с преимущество, както и резултатите от тестванията да не се съхраняват в Народно събрание. Тя изясни още, че за периода до 24 януари е мъчно да се организира социална поръчка и да бъдат доставени бързи антигенни проби. Тази теза бе подкрепена и от Десислава Атанасова, която също съобщи, че проекторешението на Политическа партия не е безупречно. 

След още разногласия и къса отмора вносителят на предлагането Андрей Гюров прикани депутатите да проявят отговорност и да дадат образец. Ива Митева пък прикани, че щом ще се дава образец, то следва всички да си заплащат тестванията.

Асен Балтов от ГЕРБ-СДС посочи, че в предлагането има и проблеми от здравна позиция. Той изиска да бъде конкретизирано какво значи терминът " приключен имунизационен курс ", изключително поради предстоящата смяна на валидността на документите в Европейски Съюз (очаква се Европейска комисия да изиска документите да са годни единствено за хората, ваксинирали се и с бустерна доза). Той съобщи още, че се чака да се промени и валидността на тестванията, а пък пробата за антитела бил " измислица на Кацаров ", която следва да бъде анулирана. Предложението му не беше признато. Имаше и предложение на Ива Митева тестванията да са безвъзмездни единствено за публицистите. То също не беше признато.

Беше признато обаче предлагането на Ива Митева народните представители да не минават с преимущество, в случай че се образува опашка за бързи проби.

Христо Гаджев от ГЕРБ изиска, щом тестванията за администрацията ще се заплащат от бюджета, то тестванията за бизнеса да се заплащат от Министерството на здравеопазването. Той предложи още неимунизираните депутати да не могат да минават с преимущество в Народно събрание. Предложението не беше признато.

Десислава Атанасова предложи решението да не се ползва от 24 януари, а от идващия понеделник - 10 януари.

След съвсем шестчасов спор стартира и гласуването по предложенията, в което не участваха депутатите от ГЕРБ-СДС и Има Такъв Народ. Освен това депутатите поддържаха повтарящи се или противоречащи си оферти, което докара до нова серия замяна на обвинявания и прегласувания. В гласуването не участваха депутатите от ГЕРБ-СДС, " Възраждане " и Има Такъв Народ.

Трудният път на зеления документ в Народно събрание

Темата за наложителен зелен документ за народните представители се появи още преди излъчването на държавно управление - по време на консултациите за съставянето на кабинет при президента Радев. Тогава, няколко седмици след въвеждането на документа в страната, ръководителят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова съобщи, че . 

Това ѝ предложение, а по-късно и на председателския съвет, който реши да не вкарва условието. Ден по-късно. 

Два дни по-късно - на 9 декември, последва, който се провали поради продължителните разногласия, заради които на депутатите не им доближи време за гласоподаване.

На идващия ден депутатите. Аргументът на " Възраждане " беше, че по този начин останалите партии се пробват да ги изхвърлят от зала, до момента в който останалите депутати обявиха, че документ би трябвало да има. Управляващата коалиция обаче не поддържа предлагането, тъй като то би направило допустимо депутатите да отсъстват от работа за безграничен интервал от време.

Втори опит за въвеждането му направиха от.

В края на годината водачът на " Възраждане ", че в случай че вкарат документа, то симпатизантите на партията му ще нахлуят в Народното събрание.

След празниците тематиката още веднъж разбуни духовете в Народното събрание. Преди първото съвещание на Народно събрание. По-късно. Веднага по-късно предлагането влезе в здравна комисия, където бе гласувано и в правна, където не съумя да влезе даже в дневния ред. На идващия ден обаче бе свикано ново изключително съвещание на комисията, която дефинитивно даде зелена светлина на предлагането. Така след повече от месец най-накрая стартира въвеждането му и за депутатите.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР