След двудневни престрелки на границата Армения и Азербайджан договориха примирие.

...
След двудневни престрелки на границата Армения и Азербайджан договориха примирие.
Коментари Харесай

Армения обяви, че е постигнала примирие с Азербайджан

След двудневни престрелки на границата Армения и Азербайджан договориха помирение. То влезе в действие в сряда в 20 часа, оповестяват арменските сили за сигурност.

„ С присъединяване на интернационалната общественост бе контрактувано помирение “, съобщи шефът на арменските сили за сигурност Армен Григорян по държавната телевизия на Армения.

Засега няма удостоверение от страна на Азербайджан. Министерството на защитата на Армения обаче заяви, че престрелките са стихнали.

В офанзивите през нощта против вторник са починали над 100 арменци. 50 квадратни километра арменска територия са завладени от Азербайджан, сподели пред Народното събрание в Ереван министър председателят Никол Пачинян.

Азербайджан пък разгласи 54 свои жертви.

Въпреки примирието държавното управление в Ереван продължава да е подложено на мощен напън. Хиляди показват против държавното управление на Пачинян и го упрекват в изменничество. Причина за това е изказването на премиера, че държавното управление е готово да контракти с Азербайджан дълготраен мир, като признае териториалния интегритет на Азербайджан, а в подмяна получи назад завладените от Баку в този момент територии.

Пачинян към този момент бе подложен на сходен напън, когато през 2020 година подписа отчасти спокойно съглашение с Азербайджан.

Пачинян отхвърли да е подписвал каквито и да е съглашения в този момент, в които приема настояванията на Баку.

Президентът на непризнатата република Арцах Араик Харатюнян също съобщи през днешния ден, че неговитя район в никакъв случай няма да се съобщи на Азербайджан, а ще остане самостоятелен.

Армения изиска помощта на Русия в този спор, само че Москва сега е заета с войната в Украйна и няма свободни военни потенциали за още един фронт.

Конфликтът в Нагорни Карабах тлее от десетилетия. По интернационалното право районът принадлежи на Азербайджан, само че след края на войната от 1994 година е под контрола на арменските въоръжени сили.

По време на 6-седмичната война през 2020 година, в която починаха над 6000 души, Азербайджан завладя част от тези територии. Войната завърши с посредничеството на Русия, която прати 2000 бойци на мироопазваща задача там.

Коментари10 коментара
Моля, или се, с цел да участвате в диалога!
 Заглавие
Песента The Gambler е написана от Дон Шлитц през 1976 година И след това е записвана от разнообразни реализатори, в това число Джони Кеш. Кени Роджърс обаче е този, който съумява да направи песента сполучлива и разпознаваема.
20 5 Още КОментари Най-ново
СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР