След двудневна среща в Брюксел и на фона на напрегнати

...
След двудневна среща в Брюксел и на фона на напрегнати
Коментари Харесай

ЕС има единна позиция за срещата с Турция, която ще се проведе във Варна

След двудневна среща в Брюксел и на фона на напрегнати диалози по противоречиви и горещи тематики за остарелия континент, Европейският съюз има единна позиция за срещата с Турция, която ще се организира в понеделник във Варна. Лидерите на страните от Съюза поддържаха оценката на Англия, че нападението против разузнавача Скрипал в Солзбъри най-вероятно е дело на Русия. Политическата реакция е безапелационна - Европейски Съюз изтегля посланика на Съюза в Москва в символ на взаимност с Англия.

Нямаше европейски водач, който да не се произнесе през днешния ден на срещата на върха в Брюксел, че срещата във Варна ще бъде доста сложна, съобщи кореспондентът на Българска национална телевизия в Брюксел Десислава Апостолова. Тя ще бъде четиристранна - хазаин на срещата е ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск, който сподели, че чака сложна среща, само че все пак разговорът с Турция би трябвало да продължава.

Председателят на Европейска комисия, другият участник в срещата, сподели, че отива със смесени усеща във Варна. Другите двама участници в срещата във Варна са Борисов и Ердоган. Премиерът Борисов разяснява, че тази среща е натоварена с огромни упования.
 ​Среща на върха ЕС-Турция във Варна ще има, взеха решение европейските водачи ​Среща на върха ЕС-Турция във Варна ще има, взеха решение европейските водачи
Среща на върха Европейски съюз-Турция във Варна ще има. Тази нощ водачите на Съюза осъдиха остро дейностите на Турция в Средиземно и Егейско море, само че...

Срещата във Варна е голяма отговорност пред България и за резултатите от нея има доста упования, сподели министър председателят. Борисов означи, че и Кипър, и Гърция са доста разтревожени от това, което се случва в района. И че в Брюксел всяка страна е заявила, че каналите за разговор във Варна би трябвало да продължат.
Бойко Борисов, министър-председател: Очертава се доста тежка среща, тъй като връзките са извънредно влошени. Що се касае за това,което българските жители би трябвало да знаят е, че тези открити канали за разговор целят едно само нещо - това е да потвърдим втория транш и второто съглашение за това тези над 3 милиона мигранти да останат в Турция и да подсигуряваме външната си граница.
Борисов уточни, че българите знаят каква е била обстановката с мигрантите преди година и какво би означавало няколко хиляди души да дойдат на българо-турската граница. И че би трябвало да се работи с разсъдък и отговорност, тъй като няма по-лошо от войната.

Бойко Борисов, министър-председател: Това им споделих - като застанете на Варна, в ляво ще виждате Крим, в дясно - Истанбул. Ние сме на такова място, че където и да стане спор, ще бъдем пострадали.
Вицепремиерът Красимир Каракачанов дефинира срещата във Варна като добра самодейност. Според него страната ни може да бъде доста по-сериозен и деен фактор за решение на проблемите на Балканите.

Красимир Каракачанов, министър на защитата: Именно това е стремежът на държавното управление в лицето на премиера Борисов, който провежда тази среща. Да се опитаме освен да посочваме проблемите, само че и да потърсим механизми за тяхното решение. Европа неведнъж недоволстваше, че от Турция идваха огромните талази незаконни мигранти и не престават. Аз съм за това България да поддържа положителни връзки с всички свои съседи, в това число Турция, само че само въз основата на равнопоставеност и взаимно почитание.
Вицепремиерът Валери Симеонов пък беше сбит за срещата във Варна.
Валери Симеонов, вицепремиер: О, не знам. Аз няма да участвам там, не са ме поканили. Не желая да участвам. - Защо? - Защото мога да се изтърва.
Българска социалистическа партия желаеха пред турската страна да бъде подложен въпросът за тракийските бежанци.
Георги Йорданов - Българска социалистическа партия - Настояваме справедливото искане за компенсацията на тракийските българи да бъде сложено пред турската страна на най-високо равнище. Нека ролята ни на медиатор сред Европа и Турция да не е за сметка на ролята ни на бранител на българския народен интерес.
Според левицата, българското държавно управление е длъжно да не остави тракийският въпрос да потъне в забвение.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР