След двучасови разисквания Програма Спорт“ за 2024 г. беше одобрена

...
След двучасови разисквания Програма Спорт“ за 2024 г. беше одобрена
Коментари Харесай

Увеличават финансите на варненските спортни клубове от 450 хил. лева на 1,5 млн. лв.

След двучасови разисквания Програма „ Спорт “ за 2024 година беше утвърдена от отрасловата комисия към локалния парламент. Съветниците дадоха позитивно мнение за проекторамката на бюджета й в размер на 2 млн. лв., съобщи кореспондент на Moreto.net.

По време на съвещанието бяха направени съществени корекции в размера на средствата за някои от дейностите. По предложение на ръководителя на комисията Георги Георгиев се заложи растеж на финансите за материално стимулиране на спортните клубове по разпоредба – от 450 хиляди лв. на 1,5 млн. лв.. Парите следва да дойдат от перото за продажбата на нефинансови активи. Решението за нарастване на парите беше посрещнато задушевно от всички представители на клубове в зала " Пленарна ". Някои от тях показаха мнение, че отпусканите им средства досега са извънредно незадоволителни. Не стигат даже за покриване на разноските единствено на едно съревнование, а годишно имат повече от 10 такива. В същото време състезателите им носят редица медали и оценки, с които гордо се окичва и Варна.

До 100 хиляди лв. бяха увеличени и средствата за награди на варненски спортисти и треньори. Допълнителната сума е в размер на 35 хиляди лв..

Комисията реши да бъдат отпуснати спомагателни средства за отбелязването на 100 - годишнината на шахмата във Варна. Георгиев съобщи, че плануванаъа сума от 1000 лв. е извънредно незадоволителна. Според него сходно събитие може да се употребява за разпространение на спорта и на морската столица. Могат да бъдат поканени изявени шахматисти, които да допринесат за отбелязването на юбилея. Съветниците утвърдиха концепцията за по - огромно събитие и гласоподаваха да се заложат още 10 хиляди лв. за задачата в бюджета.

5 хиляди лв. повече бяха утвърдени за плувния маратон „ Галата – Варна “ . Ако предлагането получи поддръжката и на локалния парламент, уредниците на 84-то издание на спортното събитие ще могат да разчитат на 20 хиляди лв. от локалната хазна.

По 5 хиляди лв. в допълнение ще получат Математическа гимназия и Първа езикова гимназия за присъединяване на техни ученици на Световните училищен игри в Бахрейн. По думите на Георгиев на миналото състезание тимът на МГ е взел 5 от 7 медала. Така двете учебни заведения ще бъдат финансирани с общо 40 хиляди лв.. Комисията гласоподава средствата да дойдат от активност " Озеленяване ".

За другите събития финансирането бе обезпечено от преразпределението на средствата в стратегия „ Спорт “.

Съветниците утвърдиха и проекторамките на Програма „ Младежки действия “ в размер на 690 хиляди лв., на Програмата за предварителна защита на рисковото държание измежду деца и младежи, възлизаща на 140 хиляди лв., както и на стратегия „ Спортно-туристическа активност “ за 30 хиляди лв..

Бюджетът, които ще се разходва за спорт и юношески действия, следва да бъде гледан и от финансова комисия на съвещание в петък. Най - евентуално идната седмица локалният парламент ще се произнесе дефинитивно за размера на плануваните средства, когато ще бъде гласуван и целият общински бюджет.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР