След двучасови разгорещени дебати в парламента, в които депутати от

...
След двучасови разгорещени дебати в парламента, в които депутати от
Коментари Харесай

След акцията на ГЕРБ "Всички обичат Делян" мнозинството отхвърли оставката на Добрев като депутат

След двучасови разгорещени диспути в Народното събрание, в които депутати от ГЕРБ заявяваха: " Деляне, приятелю, тяхната цел е да те отстраняват " и обясняваха какъв брой " честен и заслужен човек и парламентарист " е той, народните представители от болшинството отхвърлиха оставката на Делян Добрев като народен представител.

Заради свадите с назначенията и публични поръчки в община Хасково Добрев подаде искане да бъде освободен като депутат, само че при две гласувания през днешния ден болшинството го отхвърли с 97 гласа " за ", 99 " срещу " и 19 " въздържал се ". Оставката не бе подкрепена от депутати от ГЕРБ, " Обединените патриоти " и " Воля ". Колегите им от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи гласоподаваха " за ".

Така Добрев остава народен представител от ГЕРБ. Той е и регионален координатор на ГЕРБ в Хасково, откакто управлението на партията не е приело и тази оставка.

Докато течаха дебатите в пленарната зала, в резиденция " Ексиновград " водачът на ГЕРБ и министър председател Бойко Борисов за първи път приказва по свадите. Той дефинира оставката на Добрев като народен представител като " честен акт " и изиска всички хора в администрацията, назначени свойски връзки, да изоставен позициите си. Борисов обществено изиска кметът на Хасково Добри Беливанов да прояви морал, да си подаде оставката и да се върви към нови кметски избори в общината. Във вторник от ГЕРБ не разясниха дали Делян Добрев би бил претендент на ГЕРБ за кмет в Хасково при възможни предварителни избори, само че зам.-председателят на партията Цветан Цветанов разгласи, че дружно с Борисов са решили Добрев да остане регионален координатор на ГЕРБ в Хасково - позиция, която някогашният енергиен министър също пожела да напусне.

В нежеланието на ГЕРБ да гласоподава оставката на Делян Добрев като народен представител Българска социалистическа партия видя бламиране на водача Борисов.

Решението бе взето след голям брой изявления от парламентарната естрада на сътрудниците му от ГЕРБ, които те обясниха, че Добрев е " първокласен ", " честен ", " заслужен " и " оклеветен от Елена Йончева ". Според депутати това е акция за изчистването на имиджа на Добрев, в която да се изясни, че Българска социалистическа партия желае да омърси този младеж с " фабрика от тиня " и че " комунистическата партия " също е правила роднински назначения. Изказванията бяха кулминационна точка на заявления и фейсбук изявления от последните дни в отбрана на Добрев.

Опозицията от " Българска социалистическа партия за България " избра да не дава отговор с нападки и вземаше думата единствено, с цел да цитира обстоятелства за назначения и да пази депутата и публицист Елена Йончева, която задавала точните въпроси. И от Българска социалистическа партия, и от Движение за права и свободи показаха тезата, че през днешния ден има " обединение на партията с страната ".

" Всички обичат Делян "

В дебатите зам.-председателят на Народното събрание Цвета Караянчева (ГЕРБ) прикани депутатите да не одобряват оставката на сътрудника си с думите: " Ние не даваме Делян! Колеги, приканвам ви да гласувате срещу оставката на Делян - той е притиснат и е залят с мръсотия ". А сътрудника й Вежди Рашидов сподели: " Деляне, не хващай като мене рак от емоционалност ".

Добрев направи малко изявление, в което изброи триумфите си, измежду които и контракт с по-ниска цена на газа, и благодари на всички за невижданата поддръжка. След това се обърна към Елена Йончева: " Вие ще се запомните като мой главорез и палач в политиката, без съд и присъда ".

" Ние ще защитим Делян Добрев и няма да дадем да напусне Народното събрание. Заедно с него ще пазиме България и кабинета " Борисов ", сподели зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той разгласи, че ще гласоподава " срещу " оставката и прикани сътрудниците му да гласоподават по съвест. Колегата му от Движение за права и свободи Велислава Кръстева го попита: " Къде бяхте вие, когато вашият водач подаваше оставка? Но явно всички обичат Делян ". Цветанов отвърна, че оставките на държавните управления са били политически решения.

" Г-н Борисов, вашата партия ви смъква "

" Народът е уверен, че ние идваме в политиката не с цел да работим за него, а с цел да облагодетелстваме фамилиите си ", разгласи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Тя отбрани Елена Йончева с думите: " Който публицист реши да прави проверяваща публицистика, значи не е публицист. Това е проблем ".

" Ако отхвърлите оставката на Делян Добрев, ще бламирате Бойко Борисов. Г-н Борисов, вас през днешния ден ви смъкват. Имате проблем освен с партията си, а с публичното доверие ", разгласи Нинова.

" Ние ще приемем оставката на Делян Добрев. Тя е честен акт, както сподели и на конференция министър председателят Бойко Борисов ", разгласи депутатът от Движение за права и свободи Йордан Цонев. По-рано по време на дебата и Българска социалистическа партия разгласи, че ще одобри оставката. От " Воля " споделиха, че ще гласоподават " срещу ".

Кой разпределя порциите

" Става въпрос за разпределянето на порциите ", разгласи депутатът от Движение за права и свободи Рамадан Аталай. Председателят на Народното събрание Димитър Главчев му отвърна, че ГЕРБ няма опит с разпределянето на порциите, защото те се разпределяли някъде другаде.

Юлиан Ангелов от " Обединените патриоти " взе думата и сподели, че схемата със шуробадженащината и разпределянето на порциите във властта е измислена от Движение за права и свободи.

" Допускате да се приказва за други неща, в този момент приказваме за Делян Пеевски ", разгласи след него Вежди Рашидов, който евентуално позволи лапсус и обърка семейството на Добрев с семейството на сътрудника му от Движение за права и свободи.

Добрев ще съди депутати от Българска социалистическа партия

След гласуването Делян Добрев разгласи, че ще съди депутатите от " Българска социалистическа партия за България " Елена Йонева и Александър Симов за клюки.

" Поглеждайки осем години обратно, през днешния ден в действителност си мислех, че ще ме освободят и споделих главните работи, с които се гордея. Може и да прозвучи нескромно, само че съм оставил нещо зад себе си ", изясни още Добрев.

На въпрос дали отхвърлянето на оставката трансформира персоналното му мнение за обстановката, той разгласи: " Не, не трансформира персоналното ми мнение за обстановката, не трансформира персоналното ми предпочитание да напусна Народното събрание. Но, както видяхте, не стигат гласовете. Затова желаех прегласуване - с цел да могат сътрудниците от Българска социалистическа партия да се съберат, само че имаха изчезнали хора и това не се получи ". Според мониторите, които демонстрират резултатите от гласуването, 77 от общо 80 депутати от " Българска социалистическа партия за България " гласоподаваха " за " оставката на Добрев.

Попитан неодобрен ли е водачът на ГЕРБ и министър председател Бойко Борисов, който призовал оставката да бъде призната, Добрев отвърна: " И аз приканих оставката да бъде призната. Благодаря ви. ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР