След двучасови разгорещени дебати Народното събрание одобри закупуването на нови

...
След двучасови разгорещени дебати Народното събрание одобри закупуването на нови
Коментари Харесай

Парламентът със 162 гласа одобри закупуването на нови самолети F-16 след скандал

След двучасови разгорещени диспути Народното събрание утвърди закупуването на нови самолети F-16. " За " гласоподаваха народните представители на ГЕРБ - Съюз на демократичните сили, множеството избраници от " Продължаваме промяната ", Движение за права и свободи, " Демократична България " и " Български напредък ".

 

Против бяха депутатите от Българска социалистическа партия и " Възраждане " и един от Политическа партия. С " въздържал се " гласоподаваха 10 народни представители от Политическа партия и един от Българска социалистическа партия.

Проектът за капиталов разход за още осем самолета F-16, който ще коства на българските данъкоплатци 2,6 милиарда лева, бе импортиран от Министерския съвет. Очаква се те да дойдат у нас през 2027 година

 

Военният министър Димитър Стоянов изслуша разискванията, само че макар че на два пъти бе подканен от социалистите да даде спомагателни уточнения по параметрите на контракта, остана безгласен.

Стоянов взе думата едвам, откакто предлагането за закупуване на ново въоръжение бе утвърдено.

 

По време на дебатите, някогашният министър председател и съпредседател на Политическа партия Кирил Петков увери, че групировката ще поддържа плана на решение за изтребителите.

Даниел Лорер от Политическа партия прикани " Възраждане " да четат преди да приказват за изтребителите и в случай че желаят еднолично да ръководят страната.

Според " Възраждане " това е апотеоз, вълната на който почнала от държавното управление на ГЕРБ, Политическа партия и траяла при новото служебно държавно управление на Гълъб Донев.

Това не е план за капиталов разход, а предписание за директна покупка на уреди и машини. Ще купим нещо, което не знаем какво е, уточни Николай Дренчев и запита какво има в плана - хвърчила или пуканки.

 

Пилотите в Граф Игнатиево следващата година на метла ли ще летят, или на рамка за евроатлантическо партньорство, попита Николай Дренчев от " Възраждане ", който е авиатор.

 

Доставчикът на F-16 желае да подпишем празен чек за вторите осем и да си пие кафето до 2035 година

Имаме потребност от самолети в този момент, а не от самолети, които към момента не са създадени. Това, което в този момент се гледа и ще се гласоподава, е безусловно излишно, тъй като се подписва един празен чек, уточни Дренчев и добави, че в случай че не храним нашата войска, ще храним непознатата такава.

Той настоя да се сезира Конституционният съд, в случай че депутатите одобряват закупуването на вторите осем F-16.Тази договорка няма никаква изгода за българската авиация и българските отбранителни качества. Надявам се Костадин Костадинов и Корнелия Нинова да съберат нужното болшинство, с цел да изпратят тази договорка в Конституционния съд, съобщи Дренчев.

Той ще желае среща с президента Румен Радев, който да изпрати също договорката за вторите F-16 в Конституционен съд.

Ивелин Първанов от " Възраждане " добави, че се връщаме във времената на петилетката и ще чакаме нещо, което сме виждали единствено на рекламни клипчета. От групировката на Костадин Костадинов ще гласоподават срещу договорката за вторите осем.

Атанас Славов от Демократична България съобщи, че в границите на два дни Народното събрание има шанса да върне България измежду европейските страни, които ясно са декларирали своите полезности. Сключването на новия контракт за вторите осем F-16 значи, че просто депутатите ще си свършат работа, която остава незавършена, до момента в който няма построени бойни качества на армията и на Военновъздушни сили.

Нямаме време да чакаме още 10 години, до момента в който имаме опция да купуваме F-35. Самолетите не са близалки в супермаркета, които можем да си купим, пълнейки кошницата със сладоледи и близалки, съпостави метафорично Славов.

Съединени американски щати няма да ни продадат F-35 сега, тъй като доверието и партньорството се гради с години, посочи депутатът от Демократична България. Според него, в случай че не се купуват нови самолети, авиацията ни няма на какво да лети. Русия избра да се трансформира в властническа страна, а не страна от демократичния свят и там поддръжка на изтребителите ни не може да има, изясни той и моли да не се прави нечиста сделка с какво ще лети Военновъздушни сили. Дайте едно основно предложение на какво да летят българските водачи? Вие ще купите ли F-35? Не мисля, само че в случай че внесете предложение, ние ще ви подкрепим, обърна се Славов към парламентарната група на Българска социалистическа партия.

Славов прикани депутатите да поддържат изтребителите и армията ни.

От Движение за права и свободи също взеха думата. От групировката на Мустафа Карадайъ обявиха, че с решението България дава опция на изпълнителната власт да приготви договорите, които ще дойдат и ще могат да се прочетат в секретно деловодство.

 

Който приказва за контракти от трибуната, приказва за лъжи. Да не си играем със страховете на хората, прикани Джейхан Ибрямов.

Модернизацията на армията ни е почнала през 2008-2009 година, а за какво сме стигнали дотук през 2022 година, запита Ибрямов. Ако депутатите са си създали труда да отворят плана за решение, в претекстовете е обяснено каква е прогнозната цена, по кое време ще дойдат новите осем самолета, по кой контракт се извършват, какви гаранции, в случай че има залегнали и какви ще са в новия контракт.

За злополуките и повредите не дава отговор страната, която доставя бойните самолети, посочи Ибрямов. Най-лесно е да се каже, че финансовите средства е допустимо ориентирани за обществени помощи. Това е заигравка със страховете на хората и в случай че планът за модернизацията на армията бъде блокиран, парите щели да бъдат ориентирани за други политики или обществени действия!? Няма такова нещо, безапелационен бе Джейхан Ибрямов.

F-16, Block 70 не значи 1970-та година, отсече депутатът от Движение за права и свободи. Да се спекулира, че договорът не е преференциален за страната и ощетява едни браншове за сметка на други, е неплатежоспособен, съгласно групировката. Според Ибрямов образованието на българските водачи би трябвало да върви в по-ускорено движение.

Той настоя планът на решение да бъде подсилен от депутатите. Движение за права и свободи ще гласоподава " за " вторите осем F-16. Ибрямов се надява 48-ото Народно заседание да има контракта за доставката на втората партида самолети.

Христо Гаджев от ГЕРБ добави, че дебатът по тази причина дали самолетът е на хартия или на чертеж е неправилен и малоумен. Всяко нещо, което се купува ново се създава и не е налично някъде да стои в склад, уточни Гаджев.

Лидерът на " Български напредък " Стефан Янев съобщи, че от групировката ще поддържат решението за изтребителите.

В хода на дебатите проф. Румен Гечев от Българска социалистическа партия уточни, че цените са планирани и американката страна може да ги увеличи с 10% без съобщение, а същото се отнася и за цената на аварийните елементи и цената на услугите.

Никъде не написа какъв брой ще костват аварийните елементи и какъв брой ще костват услугите по поддържането на самолета, сподели Гечев.

Социалистът добави, че доставчикът желае да подпишем празен чек за вторите осем F-16.Няма никакви гаранции за качеството на самолетите, обслужването, аварийните елементи и никакви гаранции няма, в случай че се случи нещо с доставката на изтребителите, безапелационен бе той.

Българска социалистическа партия няма да поддържат по финансови аргументи удължаването на хартиените самолети F-16, block 70, посочи Гечев.

От " Демократична България " дадоха отговор.

Ивайло Мирчев съобщи, че не му миришело нито на хартиена бюлетина, нито хартиени самолети от изявлението на Гечев, а му ухаело на 1996 година. Мирчев се надява Българска социалистическа партия да имат друго предложение какво да употребява българската войска. " Докарахме се до такава степен 30 години Военновъздушни сили, само че и българската войска да са в положението си, в което бяха през 1989 година - да няма нови самолети и да няма рационализация на армията ", уточни депутатът.

Той се надява, че Българска социалистическа партия не желаят с МиГ-29 да се охранява небето над България.

Гечев дефинира изявлението на сътрудника си Ивайло Мирчев като изплашен и некадърен рев. Има и други бойни самолети, единствено че в Чехия и Унгария летят грипени. Няма ги F-16 и България е длъжна да потърси отговорност от доставчика, настоя социалистът. Има други страни-членки на Европейски Съюз и НАТО, които създават задоволително положителни изтребители. Подписването на втория стадий за вторите осем F-16 значи, че подтикваме нарушение на закони и контракти с всички произлизащи финансови и други страшни последствия за националната ни сигурност, безапелационен бе социалистът.

Отговорът на ГЕРБ не закъсня. Христо Гаджев прикани депутатите да приказват всъщност, тъй като при приемането на плана за капиталов разход " Придобиване на нов вид военен аероплан " - втори стадий, чак тогава може да се стигне до подписването на контракти и клаузи.

 

Военният министър Димитър Стоянов благодари на депутатите за утвърждението на плана за вторите осем изтребителя F-16. Той съобщи, че България би трябвало да има още осем самолета, тъй като в първия контракт няма цялостен военен комплект, няма въоръжение въздух-земя. Затова има втори контракт, в който се планува да бъдат доставени допълните мотори и хонорари.

Стоянов посочи, че МО поставя старания най-малко мотори от Косово да вземе, тъй като виталният цикъл на МиГ-29 няма да доближи до 2029 година, а ще завърши още през 2023 г. Говорейки за модернизацията и за договарянията със съдружници, че е нужна директна платформа - без нея България няма да може да охранява въздушното си пространство, предизвести Стоянов.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !  

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР