След двете масови стрелби за два дни с поне 17

...
След двете масови стрелби за два дни с поне 17
Коментари Харесай

Почти пълно разоръжаване на Сърбия обяви Вучич

След двете всеобщи стрелби за два дни с най-малко 17 жертви
Заловен е 21-годишен, умъртвил осем души след спор

Във всяко учебно заведение ще бди служител на реда

Почти цялостно разоръжаване на Сърбия, в това число 2-годишен мораториум върху разрешителни за нови оръжия, както и разполагането на служител на реда във всяко учебно заведение - тези ограничения разгласи през днешния ден сръбският президент Александър Вучич.

Те са в отговор на двете всеобщи стрелби в страната, станали в границите на два дни, които взеха най-малко 17 жертви. В четвъртък късно вечерта 21-годишен устрои кървава баня в три села на към 40 км южно от Белград - той умъртви осем души и рани 14 други.

Ден по-рано 14-годишен нахлу, въоръжен с два револвера и 4 коктейла “Молотов ”, в учебното заведение си в Белград и простреля осем съученици и охранител, и рани шест други деца и учителка. В тяхна памет от през днешния ден Сърбия е в тридневен печал.

“Ще има правдивост. Тези чудовища повече няма да видят бял свят ”, отсече Вучич. “Ще правим съвсем цялостно разоръжаване на Сърбия ”, сподели още Вучич и даде обещание наказванията за нелегално владение на оръжия ще бъдат съвсем удвоени. Всички, които има оръжие - към 400 000 души без ловните арсенали, ще преминат проверка, с цел да останат единствено 30-40 хиляди единици оръжие.

“Ще назначим 1200 служители на реда в идващите шест месеца и ще прехвърлим още 1000 чиновници в учебните заведения. През идната година ще осигурим постоянно, във всяко учебно заведение да има служител на реда ”, разгласи още сръбският президент. Като добави, че това ще коства към 25 милиона евро, които към този момент са обезпечени.

Правителството през днешния ден подреди на Министерство на вътрешните работи незабавно да одобри промени в Закона за оръжията и боеприпасите, които плануват всички, притежаващи оръжие да минават 6-месечни и едногодишни инспекции, в това число лекарски, психиатрични и психически прегледи.



Рано сутринта, след масирана интервенция, полицията съумя да залови 21-годишния нападател от четвъртък вечерта, разпознат като Урош Блажич. Той е бил хванат край Крагуевац, на стотина километра от мястото на закононарушенията, които извърши в три села. Всичко почнало със спор в учебен двор в село Дубона. Блажич си тръгнал, само че по-късно се върнал с пушка и револвер. Той разкрил огън и траял да стреля по хората случайно от движеща се кола. А по-късно отпътувал към прилежащите села Мало Ораше и Шепшин, където също стрелял. Жертвите са подбирани на инцидентен принцип. Част от ранените, измежду които има и деца, са били откарани в болница.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР