След двегодишно прекъсване отново българска църковна делегация ще отиде в

...
След двегодишно прекъсване отново българска църковна делегация ще отиде в
Коментари Харесай

Българска делегация ще донесе Благодатния огън от Йерусалим

След двегодишно спиране още веднъж българска църковна делегация ще отиде в Йерусалим, с цел да донесе Благодатния огън за Великден, заяви старозагорският митрополит Киприян.

През 2022 година бе употребен Благодатният огън от 2021 година, който се съхраняваше в Синодалния параклис „ Св. цар Борис-Михаил “.

Всяка година на Велика събота на Божи гроб от небето в ръцете на Йерусалимския патриарх пада Благодатният огън. И до през днешния ден тайнството е неразгадано, макар че доста учени са градили хипотези.

Благодатният огън символизира чудотворната светлина на Възкресението на Христос, за която приказва още деятел Петър - той е реликва за вярващите. Появата му в навечерието на православния Великден посредством молитвите на православния патриарх, духовенството и хилядите поклонници, се назовава „ чудото на слизането на Благодатния огън “.

През последните години разпространението на Благодатния огън по света беше затруднено поради ковид.

През 2020 година в основното светилище на християнския свят – църквата на Гроба Господен, богослужението по измолването на Благодатния огън протече при закрити врата. Тогава улиците на Йерусалим бяха пусти и липсваха нормалните поклонници, които изминават пътя по Виа Долороса (Via Dolorosa - Пътят на страданието) в навечерието на празнувания от католиците Великден. Тогава огънят не бе пренесен до България, а бе употребена парченце от този, който беше донесен през 2019 година

През 2021 година огънят беше донесен от врачанския свещеник Григорий с държавния „ Фалкон ”. Тогава българската църковна делегация получи Благодатния огън от нашия дипломат в Израел, само че поради строгите ограничения духовниците чакаха в държавния аероплан и не стигнаха до църквата на Гроба Господен. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР