След две тежки Ковид лета в Слънчев бряг очакват добър

...
След две тежки Ковид лета в Слънчев бряг очакват добър
Коментари Харесай

Английски туристи в Слънчев бряг, на юг ще разчитат на наши

След две тежки Ковид лета в Слънчев бряг чакат добър сезон. В курорта се завърнаха британските туристи, откакто два сезона хотелите, които работят с пазар Англия, останаха затворени. В началото на юни хотелите в курорта към този момент за цялостни от 20% до над 40%. В Слънчев бряг обаче са умерени оптимисти, предава кореспондентът на БГНЕС за района.

„ Английският пазар се завърна. Все още не е възстановил равнищата си от преди рецесията, само че доста мощно разчитаме на него. За страдание, доста мощните пазари като полският и немският към момента не са се раздвижили по този начин, както ние чакаме, несъмнено там се отразява войната в Украйна ”, разяснява за БГНЕС Александър Александров, шеф на хотел в Слънчев бряг.

Средно от 20 до 40% ще нарастне почивката в курорта за решилите да отидат в този момент. Стая на вечер със супер ол инклузив излиза 200 - 300 лева на вечер.

Не по този начин обаче стоят нещата с предварителните резервации. Част от тях са още от преди Ковид пандемията. Хотелите мъчно ще компенсират и галопиращата инфлация у нас, защото пакетите са продадени по-рано. Хотелите са резервирани на 100%, само че единствено през юли и август.

„ Нямаме лостове за нарастване на цените, макар галопиращата инфлация. Цената на електричеството за нас е скочила сред 5-6 пъти. Работа 60 дни за един хотел не може да му покрие разноските ”, сподели още Александров.

А в Созопол откриха публично летния сезон с очакване още веднъж българите да предпочетат родното море.

„ Факт е, че няма да има рускоговорящи туристи. В Созопол са единствено тези от тях, които имат парцели тук и са съумели да дойдат, само че те са доста дребна част от тези, които сме привикнали да виждаме. Искрено се надявам обаче, че за втора поредна година ще успеем да компенсираме с български туристи. Факт е, че скъпият бензин ще се отрази на уикенд почивките, само че в случай че спрат да пътуват към морето, това значи да няма туризъм въобще. Тези хора освен няма да дойдат при нас, само че няма и да отидат в Гърция, тъй че аз си мисля, че българинът 5 лв. да има – ще ги изхарчи, с цел да направи удоволствието ”, разяснява кметът на Созопол Тихомир Янакиев.

Концесионерът на централния плаж и плаж „ Харманите ” Кирил Спасов сподели от своя страна, че плажовете, които са на юг от Бургас главно се посещават от български туристи.

„ Цените на плажа това лято ще бъдат такива, каквито са заложени в концесионните ни контракти - 7 лева на плаж Централен и 8 лева за плаж „ Хармани ”. Двата созополски плажа бяха отличени с влиятелния екологичен приз „ Син Флаг “. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР