След две седмици ще стане една година, откакто беше обявен

След две седмици ще стане една година, откакто беше обявен ...

Заем от 10 000 евро получават белгийските барове и ресторанти


След две седмици ще стане една година, откакто беше обявен първият локдаун в Белгия. Много предприятия бяха принудително затворени за дълъг период от време, предава за БГНЕС журналистът Апостол Апостолов от Белгия.

Сред най-засегнатите бяха баровете и ресторантите, които работиха едва четири месеца и половина. Много търговци на дребно, например, имат проблеми с приходите заради слабите разпродажби. Хотелиерството също ще се нуждае от пари, за да се запаси с храна и напитки преди да отвори отново, когато това може да бъде възможно. Засега такава дата обаче не се дава от правителството.

Доставчиците също пострадаха от кризата. Те не са склонни да предлагат на магазините, баровете и ресторантите разсрочване на натрупаните дължими плащания. И модните магазини са сред силно засегнатите. А сега им предстои да изготвят поръчки за предстоящия пролетно-летен сезон.

Фламандското правителство реши да отпусне нов заем на засегнатите бизнеси. Това е заем с много благоприятен лихвен процент за разрешаване на незабавни проблеми с паричния поток. Търговците на дребно ще трябва да платят сами част от депозита, а фламандските власти ще компенсират остатъка, обясни схемата федералният икономически министър на областта Хилде Кревитс в интервю за VRT Radio 1.

Рестартиращият заем е с лихва от 1%, сумата за връщане в за период от 2 или 3 години в зависимост от сумата. Първата погасителна вноска е след 12 месеца, а минималната е заемна сума е 10 000 евро. Едно от условията е такъв тип заем да се отпуска само на фирми, които са били напълно финансово стабилни преди кризата.

Източник: cross.bg