След две седмици публични изслушвания демократите може скоро да прехвърлят

...
След две седмици публични изслушвания демократите може скоро да прехвърлят
Коментари Харесай

Процесът за импийчмънт на Тръмп: какво следва

След две седмици обществени чувания демократите може скоро да трансферират процедурата по импийчмънт в правната комисия на Камарата на представителите. Те придвижват нещата " експедитивно ", както ги инструктира председателката на Камарата Нанси Пелоси.

По някое време в идващите седмици комисията за разузнаване на Камарата ще връчи отчет на правната комисия, след което демократите ще обмислят правенето на законови учредения за импийчмънт поради връзките на президента Доналд Тръмп с Украйна и опитите на администрацията да блокира следствието.

Тези учредения ще обгръщат въпроси отвън опитите на Тръмп да накара Украйна да проверява демократи, в това число следствието на специфичния прокурор Робърт Мюлър, само че решения не са взети.

По този път може да има няколко стадия, в това число гласоподаване в юридическата комисия, гласоподаване на цялата Камара на представителите и най-после правосъден развой в Сената.

Какво следва в импийчмънта:

Разузнавателната комисия завършва работата си

Демократите в разследващата комисия на Камарата на представителите считат, че имат задоволително доказателства да изготвят отчет и да продължат нататък. Още не е ясно обаче дали ще изслушат други свидетелски показания в последния миг.

Председателят демократ на разследващата комисия на Камарата Адам Шиф съобщи в неделя, че няма да изключи опцията комисията му да изслуша още показания в следствието за импийчмънт на президента Доналд Тръмп. Шиф съобщи по Си Ен Ен, че комисията му продължава да прави действия по следствието, само че че няма да допусне администрацията на Тръмп да бави процедурата.

Служители на Шиф и други хора събират изводите на комисията, с цел да бъдат предадени на юридическата комисия на камарата на представителите, от която се чака да стартира свои чувания, с цел да реши дали да изготви законови учредения за импийчмънт и публична рекомендация да се издигнат обвинявания. Той сподели, че може да се наложи комисията му да включи анекси към отчета си, с цел да може правната комисия да продължи нататък. " Разследването няма да свърши ", сподели Шиф.

До момента няколко евентуални основни очевидци отхвърлят да дадат показания или документи по разпореждане на Тръмп. Сред тях са някогашният консултант за националната сигурност Джон Болтън, и.д. шеф на канцеларията на Белия дом Мик Мълвейни, министърът на енергетиката Рик Пери и държавният секретар Майк Помпейо.

Демократите споделят, че не желаят да губят време в дълги правосъдни борби, с цел да принудят тези очевидци да окажат подпомагане посредством призовки. Те обаче към момента могат да изслушат показания, в случай че някой от тези очевидци промени решението си или в случай че се появят други основни очевидци.

" Чухме и видяхме безапелационни доказателства, че президентът е направил съществени нарушавания. Има други очевидци, в това число някои основни очевидци, които ни се искаше да изслушаме, само че има много изобличаващи доказателства, че президентът е направил заслужаващо импийчмънт действие ", сподели членът на разследващата комисия Хоакин Кастро.

Времето стартира да не доближава, в случай че Камарата на представителите желае да гласоподава за импийчмънт преди Коледа, каквато е задачата, както довериха демократи в частни диалози. Очаква се разследващата комисия да прекара тази седмица в правене и може би даже довеждане докрай на отчет за доказателствата, които са събрани през повече от шестте седмици показания на закрити врата и обществени чувания.

Щом отчетът бъде подготвен, комисията може да гласоподава даването му на юридическата комисия на Камарата на представителите. Това може да стане още в първата седмица на декември, откакто конгресмените се върнат от ваканцията за деня на благодарността.

Юридическата комисия поема процедурата

Пелоси е упълномощила на разследващата комисия, както и на други разследвали Тръмп комисии, да дават доказателствата си на юридическата комисия на Камарата. След това се чака тази комисия да провежда чувания и да гласоподава законови учредения за импийчмънт. Тази процедура може да отнеме първите две седмици на декември.

Очаква се основанията за импийчмънт да наблегнат най-вече на Украйна, макар че разискванията не престават. Демократите обмислят общо съображение за " корист със служебно състояние " против Тръмп, което може да се раздели на категории като рушвет и изнудване. Основанието ще се концентрира върху изказванието на демократите, опиращо се на свидетелски показания, че Тръмп е употребявал служебното си състояние, с цел да окаже напън на Украйна да извърши политически стимулирани следствия.

Други учредения за импийчмънт може да включват възпрепятстване на работата на Конгреса и възпрепятстване на правораздаването. Второто може да включва доказателства от отчета на Мюлър.

Гласуване на пленарно съвещание в Камарата на представителите

На правната комисия може да са нужни няколко дни да разиска законовите учредения за импийчмънт и да гласоподава по тях, с което ще трансферира процедурата по импийчмънт в пленарна зала, където цялата Камара на представителите да гласоподава по тях. Дебатите по импийчмънта ще преминат като за всеки различен закон или резолюция.

Ако процедурата стигне до пленарна зала, демократите ще се стремят да привлекат на своя страна някои републиканци, с цел да може приемането на текста да е двупартийно. До момента обаче наподобява, че малко на брой републиканци или даже никой от тях биха се отделили. Нито един републиканец не поддържа резолюцията, с която се задействаха чуванията за импийчмънт.

След приключването на гласоподаване за импийчмънт демократите ще назначат свои представители за развой в Сената.

Процес в Сената

Демократите от Камарата на представителите се надяват да приключат с гласуването за импийчмънт преди Коледа и да изпратят основанията си на следения от републиканците Сенат за развой през 2020 година Освен в случай че няма смяна на политическата динамичност, се чака Тръмп да бъде подсилен от следения от републиканците Сенат и да бъде приет за почтен.

Все още не е ясно какъв брой дълго би траял подобен развой, по какъв начин би изглеждал или кои очевидци може да бъдат призовани. Високопоставени представители на Белия дом се срещнаха в четвъртък със сенатори републиканци за разискване на тактиката, само че не взеха решение за времетраенето на възможен развой, нито за други тактически въпроси, споделиха двама източници.

Участниците в срещата изразили повече интерес да гласоподават незабавно щом съберат нужните за оневиняване на Тръмп 51 гласа, в сравнение с да изготвят съответен график за процедурата, сподели помощник на републикански сенатор.

Този помощник и един представител на Белия дом споделиха, че е бил разискван двуседмичен развой, само че не е било реализирано единодушие за такова времетраене. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР