След две седмици интригуващи публични изслушвания в рамките на разследването

...
След две седмици интригуващи публични изслушвания в рамките на разследването
Коментари Харесай

Планина от безспорни доказателства се натрупа в разследването за импийчмънт на Тръмп

След две седмици завладяващи обществени чувания в границите на следствието за импийчмънт против президента Доналд Тръмп, към този момент има планина от безспорни доказателства.

Тръмп категорично е наредил на представители на американското държавно управление да работят с персоналния му юрист Руди Джулиани по въпроси, свързани с Украйна, която е мощно подвластна от помощта на Вашингтон за отбиване на съветската експанзия. Президентът е оказал напън върху Украйна да стартира следствия против негови политически противници, базирайки се на дискредитирана тайна доктрина, която личните му съветници оспорват. Американски и украински представители се притесняваха, че Тръмп е замразил жизненоважна военна помощ, до момента в който Киев не разгласи, че стартира тези следствия.

Тези обстоятелства бяха доказани от десетки очевидци, множеството от които одобрени държавни чиновници, работили за държавни управления и на демократи, и на републиканци. Те разчитаха на имейли, текстови известия и паметни бележки в поддръжка на спомените си от станалото през предходната година, когато даваха показания в Камарата на представителите.

Публичните чувания, предавани часове наред в директен ефирен ефир, сътвориха облик на американски президент, податлив да употребява авторитетния си пост, с цел да притисне непознато държавно управление, с цел да му направи персонална политическа услуга. Дори единствено затова доста демократи са на ръба да предизвикват гласоподаване против Тръмп преди края на годината в долната камара, което може да докара до развой по импийчмънт в Сената.

Само че показанията на очевидците издишат по един главен пункт, който обезпечава избавителен пояс за Тръмп и съдружниците му републиканци. Никой от очевидците не може да съобщи, че персонално е чул Тръмп да слага като изискване за отпущането на 400 милиона $ военна помощ оповестяването на следствия против някогашния вицепрезидент Джо Байдън и Националния комитет на Демократическата партия.

Някои републиканци загатват, че даже тази връзка да може да бъде направена, за тях няма да е задоволителен мотив да поддържат импийчмънт против Тръмп и отстраняването му от поста. А без тази връзка поддръжката за президента измежду членовете на Конгреса от Републиканската войска наподобява непоклатима.

" Не чух нищо, доказващо, че президентът е забъркан в подкупване или изнудване ", сподели конгресменът представител Уил Хърд, сдържан републиканец от Тексас, който ще се отдръпна в пенсия идната година и затова ще бъде знак за каквито и да било признаци на намаляване на поддръжката за президента измежду републиканците. Подобно на някои други свои съпартийци, той съобщи ясно, че намира дейностите на Тръмп за " неуместни ", само че не и за заслужаващи импийчмънт.

Демократите в този момент са изправени пред вероятността за процедура по импийчмънт, в която демократите ще гласоподават " за ", а републиканците " срещу ". Това ще е в унисон с публичното мнение, проучванията за което демонстрират, че американците са разграничени по въпроса би трябвало ли Тръмп да бъде отхвърлен от президентския пост поради покупко-продажбите си с Украйна.

С края на обществените чувания демократите незабавно търсят метод да задвижат едвам четвъртата в историята на Съединени американски щати процедура по импийчмънт.

Те би трябвало да решат дали да стартират да изготвят обвиняването въз основа на разкритото до този миг, или да забавят за момента топката и да потърсят показания от още очевидци, които биха могли да им дават по-непосредствени доказателства за дейностите на Тръмп.

Действително има длъжностни лица, които евентуално биха могли да запълнят някои празноти. Демократите желаеха показания от и.д. шеф на канцеларията на Белия дом Мик Мълвейни и някогашния консултант по националната сигурност Джон Болтън. И двамата са прекарали часове наред до Тръмп в Западното крило и имената им неведнъж бяха упоменати при чуванията на други чиновници.

Изглежда обаче малко евентуално Болтън и Мълвейни да изложат своите версии пред Конгреса. Позовавайки се на особения си статут в изпълнителната власт, двамата насочиха запитвания в съда дали би трябвало да се явяват. Председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси сподели през вчерашния ден, че не желае идващите стъпки в следствието да бъдат оставени " на произвола на съда ".

Уилям Тейлър, най-високопоставеният американски посланик в Киев, с чиито показания започнаха чуванията, показа военната помощ като въпрос на живот и гибел за украинските бойци в изискванията на война с Русия. Той сподели, че се е почувствал много смутен от опцията държавното управление на Тръмп да изостави американски сътрудници в чужбина.

Подполковник Александър Виндман, консултант в Белия дом, който се яви на чуването във военната си униформа, окичена с медали, сподели, че е бил покъртен, когато чул Тръмп да желае от украинския президент Володимир Зеленски да проверява Байдън и Националния комитет на Демократическата партия в телефонния диалог на 25 юли, поради който стартира следствието за импийчмънт. Виндман, чието семейство е избягало от Украйна, когато той бил на три години, бе заставен да се пази от обвинявания от съдружници на Тръмп, че демонстрира користолюбие поради произхода си.

Постоянният представител на Съединени американски щати в Европейски Съюз Гордън Сандланд съобщи ясно, че опитите да се издействат от Украйна следствия не са загадка измежду членовете на държавното управление. " Всички бяха в кюпа ", сподели той.

Демократите възнамеряват през идващите дни да стимулират дейностите си, с цел да привлекат на своя страна републиканци и да убедят американския народ в своята справедливост. Техният проект е да кажат, че задачата на следствието за импийчмънт не е просто да се дефинира бъдещето на Тръмп, а да се покаже на американците какво би трябвало да чакат от своя президент.

Вашингтон, 22 ноември /Джули Пейс от Асошиейтед прес/
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР