След две поредни гласувания в пленарна зала нито един от

...
След две поредни гласувания в пленарна зала нито един от
Коментари Харесай

Патова ситуация: новият парламент засега е без избран председател

След две следващи гласувания в пленарна зала нито един от претендентите за ръководител на новото 48-ото Народно заседание не събра задоволително поддръжка. При първото, в което участваха четирима претенденти, само че нито един не получи над 50% поддръжка. Напред продължиха претендентите на ГЕРБ Росен Желязков и на " Продължаваме промяната " Никола Минчев, които обаче също не получиха нужната поддръжка.

ГЕРБ и Движение за права и свободи осигуриха на Росен Желязков още веднъж 103 гласа " за ", до момента в който Никола Минчев получи 98 – от " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия и " Демократична България ".

Съпредседателят на " Продължаваме промяната " Асен Василев съобщи от трибуната, че не e изпълнено условието на uнституцията решението да е взето с поддръжката на повече от половината от присъстващите народни представители. Във втория избор участваха всички 240 национални избраници. Това значи, че минималният брой гласове за избор на някой от двамата е 121.

Парламентът излезе в нова 15-минутна отмора за съвещания.

Междувременно стана ясно, че президентът Румен Радев се е съветвал с по-стари парламентаристи.

Не сме имали подобен случай до момента Народното събрание да не избере ръководител и при второ гласоподаване. Това е знак, че даже един мощно фрагментиран парламент може да откри обединяване към значими за страната решения ", съобщи Радев в коридорите на Народното събрание след двата несполучливи опита за избор на ръководител на Народното събрание.

" Виждаме, че след всеки неосъществен парламент провокациите за идващия порастват и проблемите се натрупат. Затова чакам от народните представители още през днешния ден да проработят за тези проблеми ", добави Радев.

Очакваме през днешния ден това да се случи. Важно е ", заключи президентът.
Резултати от първото гласоподаване
Народните представители отхвърлиха кандидатурата на Българска социалистическа партия за ръководител на парламента - Кристиан Вигенин с 31 " срещу " и 181 " въздържали се ". 27 гласа бяха " за ".

Кандидатурата на Никола Минчев от " Продължаваме промяната " също не бе одобрена - законотворците гласоподаваха с 37 гласа " За ", 29 " срещу " и " въздържали се " 135.

За третия претендент за ръководител на Народното събрание - адв. Петър Петров от " Възраждане " също не срещна поддръжката на депутатите. Те гласоподаваха с 27 гласа " за ", 94 " срещу ", и въздържали се 118 души.

Кандидатът на обединението ГЕРБ-СДС Росен Желязков също не бе одобрен от народните представители. Той получи поддръжка от 103 гласа " за ", " срещу " се оповестиха 86, а " въздържали се " бяха 51.
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР