След две години съдебни битки, комисар Николай Кирков е възстановен

...
След две години съдебни битки, комисар Николай Кирков е възстановен
Коментари Харесай

Възстановяват на работа началниците на РУ Раковски и Шесто РУ в Пловдив

След две години правосъдни борби, комисар Николай Кирков е възобновен като шеф на Шесто районно ръководство в Пловдив, научи Trafficnews.

Министърът на вътрешните работи е отменил заповед на предшественика си Иван Демерджиев  Иван Демерджиев Иван Демерджиев е юрист с над 20 години опит.   Роден е през 1975 година в Пловдив. През 2001 година, с която за шеф на Шесто районно ръководство в Пловдив бе назначен Димитър Костов.

Костов бе назначен в нарушаване на предписание на разпореждане на Административен съд - Пловдив, който бе отменил заповед от 31 август 2022 на  Демерджиев, с която някогашният шеф на Шесто районно в Пловдив Николай Кирков е преназначен в полицейското ръководство в с.Труд за период от една година. На процедура последните двама министри на вътрешните работи - и Иван Демержиевq не бяха подхванали никакви дейности да изпълнят решенията на съда, а в противен случай - издаваха заповеди в несъгласие със правосъдните решения. 

Първата рокада беше направена през юни 2021 г от министър. Преди да оглави районното в „ Столипиново “, Кирков беше началник на Областната дирекция на полицията в Стара Загора, а преди този момент – и шеф на Криминална полиция в Пловдив.

От последното правосъдното решение за анулация на заповедта стана ясно, че преместването е направено поради „ служебна нужда “.

Според магистратите обаче такава не е била налице. На процедура съдът анулира три заповеди за пренасяне на Кирков с съвсем сходни претекстове. 

Сега министърът е извършил правосъдното решение и е възстановил Николай Кирков като шеф на Шесто районно управление (на МВР). 

Началникът на РУ Раковски Димитър Събчев също е възобновен на работа. Той бе отхвърлен от служба със заповед на служебния министър Демерджиев по отношение на провеждано дисциплинарно произвеждане. След приключване на периода на премахване, новият министър е върнал Събчев на работа от през вчерашния ден. 

В края на предходната година Събчев събори в съда заповедта, с която е бил командирован на турската граница за 1 месец. Тя е издадена от предходния шеф на полицията в Пловдив Димитър Балев.

Събчев я е оспорил и със свое решение Административният съд в Пловдив я афишира за оскъдна. Мотивите за това са няколко – сходно командироване може да бъде направено единствено със заповед на министъра на вътрешните работи, а и в документа липсват причини за какво точно този чиновник се изпраща да укрепи защитата на границата поради засиления мигрантски напън. Подчертава се и че тази активност е радикално друга от нормалните отговорности на Димитър Събчев. Според правосъдния състав неналичието на обосновка „ сочи и за превратно практикуване на власт “. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР