След две години прекъсване, в Стара Загора днес беше възстановена

...
След две години прекъсване, в Стара Загора днес беше възстановена
Коментари Харесай

Над 50 каракачански кучета взеха участие в юбилейна специализирана киноложката изложба в Стара Загора 

След две години спиране, в Стара Загора през днешния ден беше възобновена киноложката галерия на каракачански кучета. 40-то юбилейно издание на надпреварата събра в града над петдесет от представителите на положителните екземпляри от породата.

„ За община Стара Загора последните две години бяха изпълнени с много провокации и най-много с изцяло затваряне на културната ни стратегия. Затова днешният празник е извънредно значим. Днес Вие възстановявате традицията за показване на чистокръвни каракачански кучета. С това поставяте за следващ път Стара Загора на челно място в международната карта измежду познавачите и фенове на кучета “, сподели по време на разкриване на изложбата зам.-кметът Милена Желева. Тя пожела триумф и чудесно показване на всички участници.

Най-малкият участник беше 40-дневната Ая, която завоюва почетното трето място в категория бебе. При мъжките ветерани първо място завоюва Балабан със собственик Милен Стратиев, а при женските в същата категория златото отиде при Сара, благосъстоятелност на Данаил Николов.

В изложбата бяха показани чистокръвни каракачанки от цялата страна. Това трансформира събитието в самобитен празник за всички фенове на породата.

Със специфични благодарствени плакети, изобразяващи каракачанско куче, бяха удостоени кметът Живко Тодоров и зам.-кметът Милена Желева.

Каракачанското куче е особено в България. То е с античен генезис, съхранен с помощта на животновъдните обичаи на номадите каракачани по нашите земи. Каракачанското куче е приблизително на растеж, с масивно- хармонично развито, с мощна мускулатура тяло. Смело, интелигентно, с балансиран и самостоятелен темперамент, недоверчиво към непознати, отличен надзирател на повереното му стадо и имущество. Изключително правдиво на стопанина си куче. Непретенциозно във връзка с атмосферни условия и хранене.

Организатори на изложбата бяха Международна Организация Каракачанско Куче (МОКК) с поддръжката на Община Стара Загора.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР