След две години на коронавирусни забрани и ограничения най-накрая се

...
След две години на коронавирусни забрани и ограничения най-накрая се
Коментари Харесай

Време е Русия да върне своето небе

След две години на коронавирусни забрани и ограничавания най-сетне се организира авиационният фестивал на летище “Мочище ” край Новосибирск. Хората, на които празникът им липсваше, започнаха да идват на летището в деня преди авиошоуто - разпънаха палатки в близката брезова горичка. Над 100 хиляди души се събраха в празничния ден. Идваха цели фамилии с деца.

За Новосибирск фестивалът в “Мочище” е главното събитие на лятото. Истински огромен национален празник. Чисто, ярко, радостно, райско, без алкохол и тътнеща музика. Организаторите не канят " звезди " на шоубизнеса и влогъри, както мнозина вършат в този момент, сякаш с цел да привлекат публиката. Публиката и по този начин идва. И не е аудитория, а народ.

На сцената свири фестивалният оркестър на Новосибирската филхармония. Репертоарът беше определен съгласно програмата на полетите: класика, руски песни, модерна добра музика. А в небето блестяха същински звезди - водачи от най-голям клас. Основният номер на програмата беше осъществяването на пилотажна група „ Стрижи “ на съветските Върховен касационен съд на изтребители МиГ-29. Невъзможно е да се опише с думи. И видеото не предава изцяло чувството, когато присъстваш физически на летището и изтребителите прелитат над теб в съвършен ред, а след момент земята се раздрусва от плача на реактивните мотори. Съвсем друго, само че не по-малко мощно усещане оставя представянето на пилотажна група " Рус " на Л-39 - това е напряко елегантен спектакъл в небето. И с какво да съпоставим представянето на акробатичния екип от Сургут " Барси " на “Як” - Иван Барсов и пет нежни млади водачи? Танц под облаците. Рисков, омайно хубав танц. Имаше и полети на именития По-2, Александър Масюков на планер, хеликоптери, общо 80 самолета. В продължение на няколкото часа на представлението хората на летището гледаха към небето, ръкопляскаха и развяваха флагове.

Фестивалът беше отдаден на 77-ата годишнина от Великата победа и се организира в поддръжка на нашите бойци, изпълняващи задания на специфична военна интервенция в Донбас и Украйна. Ето по какъв начин наподобява същинският, не фиктивен, не спуснат от горната страна по поръчка, национализъм. Във всеки подробност от фестивала се усещаше огромната обич на уредници, водачи и фенове към родния край, родното небе и авиацията. На полето беше ситуиран „ зоопарк “ с съветска военна техника: танкове, бойни машини на пехотата и други неща можеха да се прегледат освен извън, като децата се катереха вътре на драго сърце. И тъкмо там имаше мобилни приемни пунктове за договорна работа в армията и Националната армия. Празникът си е празник, само че би трябвало да помним, че страната организира комплицирана военна интервенция. Имаме потребност от поддръжката на тила – и материална, и морална.

Не съм огромен кореспондент и това не е репортаж, а колонка и я пиша, с цел да споделя мислите си. И си мисля, че годините на провал, запустение, крах са останали обратно. Русия е ориентирана напред и нагоре. Разбирате това изключително ясно, когато поддържате връзка с хора, които вземат участие както в авиационния фестивал, по този начин и в летище “Мочище”. Това са напълно разнообразни хора. Истински герои. Без крах и дисидентство. С ясни проекти и ежедневна въодушевена работа. Авиационният фестивал се организира един път годишно. И цяла година на летището се работи освен по подготовката на празника. Там образоват водачи и парашутисти от нулата, вземат участие в стратегия за наблюдаване на горски пожари и образоват спортисти. Ако е належащо, те извършват незабавни спешни задания за доставка на товари, поправки и помощ на хората в отдалечени региони на Сибир. “Мочище” създават дребни самолети. Ние, в нашата голяма Русия, не можем без дребни самолети. Особено в райони като Сибир и Далечния изток. Имаме обитаеми места, до които въобще не можеш да стигнеш по суша и не можеш да плуваш по вода или имаш превоз единствено за половин година, само че не и за цялата. Само самолетите и хеликоптерите избавят.

През годините на колониална взаимозависимост от Запада нашата авиационна промишленост беше съвсем изцяло унищожена. Към 1990 година 40% от цялата гражданска авиация на планетата е руско произвеждане. И по-късно ние предадохме себе си, спряхме да вършим лични лайнери, започнахме да купуваме “Бойнг” и “Еърбъс”. И в този момент какво? Сега трескаво търсим къде и по какъв начин да ги ремонтираме, тъй като Западът наложи наказания да ни убият авиацията. Малките самолети също са проблем. Изпитват мощна взаимозависимост от вносни съставни елементи.

Във връзка с летище “Мочище” е основан Проект-300: създаване и произвеждане на прототипи на лек 6-10-местен многоцелеви аероплан. Главен е конструктор Александър Николаев. Основната специфичност на бъдещия аероплан е, че той ще бъде съединен от съветски материали и съставни елементи. Разработчиците са уверени, че ще могат да вземат авиационни мотори от завода " Мотор Сич " в Запорожие.

Засега този цех не е под наш надзор. Но са пресметнали всичко. Докато моторът бъде конструиран, заводът към този момент ще бъде наш. И мотора ще е съветски. Виждам какъв брой ясно са възнамерявали всичко и какъв брой съвършено са проведени и не мога да се колебая, че ще бъде по този начин. Как другояче? Първият първообраз, подготвен за полет, ще бъде подготвен през 2023 година Това значи, че до края на 2022 година е належащо изцяло да се освободи Запорожка област и да се възобнови работата на завода.

Малката авиация в Русия е изправена пред доста провокации. Имаме потребност от вниманието на обществото и страната към този отрасъл. Необходимо е да се преразгледат разпоредбите, да се отстранен бюрократичните спънки и да се улесни животът на летищата и притежателите на въздушен превоз. За възобновяване на производството са нужни огромни вложения и държавна поддръжка. Но всичко ще се изплати. Защото това е нашата земя и нашето небе над нея. Само ние можем да обитаваме нашата земя и нашето небе. Без решение на проблемите на авиацията, в това число на дребната, Русия няма да бъде в действителност единна и самостоятелна.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР