След две години КОВИД-пауза днес Деня на българското слово, дух,

...
След две години КОВИД-пауза днес Деня на българското слово, дух,
Коментари Харесай

Кърджали празнува най-българския празник – 24 май – Деня на българското слово, дух, култура и образование

След две години КОВИД-пауза през днешния ден Деня на българското слово, дух, просвета и обучение – 24 май, възвърна цялостния си искра в Кърджали.

В 10.30 часа от площада пред Дома на културата потегли празничното ученическо шествие, водено от градската духова музика, първия гвардейски училищен отряд при Езикова гимназия „ Христо Ботев ” и мажоретния състав на СУ Отец паисий ”. Стотици жители, измежду които и управлението на общината, приветстваха празничното дефиле, което води центъра на светлия български празник пред Паметника на освободителите в Градската градина.

Начало на празничният обред даде химна ”Върви, народе възродени ” и химна на Република България, а гвардейският отряд и мажоретният състав показаха свои танцови композиции.

Официални лица на тържеството бяха кметът на Кърджали доктор инж. Хасан Азис, заместниците му инж. Катя Митовска и Тунджай Шюкрю, секретарят на общината Себахатин Риза, ръководителят на Общинския съвет Юсеин Ахмед, народните представители Адлен Шефкед и Байрям Байрям, началникът на РУО Гроздан Колев, отец Петър Гарена и мюфтията.

В празничното си слово кметът доктор инж. Хасан Азис акцентира, че 24 май не е единствено най-светлия български празник, а и най-необикновения български ден, единственият, в който общността ни е огряна от трептящия ореол на духовното дело на светите братя Кирил и Методий.

„ В този ден пеем Химна на светите братя Кирил и Методий, тъй като 24 май е знак на достолепие, традиция и нематериалност! Достойнство – тъй като честваме писмеността, която сме дали на света и се нареждаме измежду приетите нации на Европа със самочувствие, начетеност и културна самостоятелност. Традиция – тъй като е най-дълго празнуването на неповторимия празник в историята – повече от 200 години. Духовност – тъй като е празник на културата, науката и знанието. Щом словото е мощно, духът ни е безсънен! Словото е началото! Начало на светлината – с цел да бъде ден; Начало на разсъдъка – с цел да бъде Човекът; Начало на творчеството – с цел да бъде културата; Начало на мъдростта – с цел да бъде просветата! Словото е мощ! ”, сподели в словото си градоначалникът.

По думите му малко са нациите по света, които имат подобен фетиш към обучение и просвета, към нематериалност. „ Още през далечния девети век Светите братя, със своята мисъл в европейски мащаб, поставиха основите на европейска България. Изхождайки от заветните думи на Константин-Кирил Философ „ Голи са народите без книга ”, през днешния ден гордо можем да заявим вазовото „ И ний сме дали нещо на света ”!

На този ден, Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност, би трябвало да благодарим на всички тези, които през вековете са се посветили на знанието; да благодарим и се преклоним пред крепителите на духа, пред всички учители, художници, музиканти, поети и писатели, създатели и културни деятели за тяхната отдаденост и неустрашимост в името на това, през днешния ден да сме част от пъстрата европейска просвета и в същото време да имаме своя еднаквост, собствен образ ”, сподели още в словото си кметът доктор инж. Хасан Азис.

Той награди и изявени възпитаници, показали Кърджали почтено на национални и интернационалните състезания, олимпиади, надпревари и фестивали, а от Ротари клуб Кърджали оповестиха обичайните награди за изявени зрелостници и млади дарования. Тази година награди за изявени възпитаници връчиха и от фондация „ Хюсние Кяшиф ”.

Тържеството продължи с празнична стратегия на съставите при Дома на културата и тези при ОДК Кърджали.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР