След два романа, които постигнаха невероятен успех и разнесоха славата

...
След два романа, които постигнаха невероятен успех и разнесоха славата
Коментари Харесай

Време за четене: „Красив свят, къде си ти“ e новият възхваляван роман на Сали Руни, зареден с обезоръжаваща интимност

След два романа, които реализираха необикновен триумф и разнесоха славата ѝ по целия свят, Сали Руни се издига до нови върхове с последния си шедьовър. „ Красив свят, къде си ти “ е определян като най-зрелия ѝ разказ дотук и е впечатляващо достоверна дисекция на връзките сред трийсетгодишните . Руни размишлява над смисъла на живота, изкуството, другарството и цената на славата посредством историята на две двойки.

Заглавието на романа, взето от стихотвоение на Фридрих Шилер , в действителност е въпросът, който нейните основни героини, най-хубави приятелки от колежа, непрестанно си задават. Те се пробват да намерят своето място в един изтъкан от проблеми свят, в който животът става все по-невъзможен на доста равнища – екологично, икономическо, етично и прочувствено.

Алис е ирландска писателка с сполучлива кариера , която в опит да се възвърне от раздрусал я мощно психически срив, наема къща в дребен град покрай морето. Тя се среща в Тиндър с Феликс, който последователно става неин непосредствен другар, най-малко за секс . Алис е в непрекъснат контакт с Айлийн, която работи като редактор в литературно списание . Двете си разменят имейли, в които споделят своите размисли по разнообразни тематики като политика и вяра, както и паники за това накъде върви светът и дали в него е останала най-малко малко хубост.

Айлийн също се пробва да се възвърне след трагична разлъка. Тя търси разтуха в своя другар от детинство Саймън , в който постоянно е била влюбена. Играта на привличане и отбиване сред тях е много комплицирана, като Айлийн не стопира да се тормози дали една сериозна връзка няма да провали другарството им. Кулминацията в връзките сред двете двойки настава, когато те в последна сметка се събират дружно за няколко дни в къщата на Алис.

Сали Руни за следващ път по едно и също време провокира и въодушевява с тази нежна, интимна и необикновено проницателна история за секса и другарството . Тя съумява с лекост да ни направи съпричастни на трагичните моменти в живота на нейните несъвършени герои, част от един посредствен свят. Непрекъснато покачващото се напрежение в връзките сред двете двойки в действителност е мотив за Руни да показа своите възгледи за обществото, властта, половете и безконечния въпрос за смисъла на живота .
 7 трагични книги за летния ти лист  7 трагични книги за летния ти лист  7 трагични книги за летния ти лист  7 трагични книги за летния ти лист
Затрогваща почтеност и откровеност, невероятна дълбочина на облиците и възприятията, точност до най-малкия подробност – това са част от суперлативите, с които е затрупана Руни . „ Това е книга, която акцентира какъв брой значими, само че и какъв брой комплицирани са дълготрайните връзки... „ Красив свят, къде си ти “ предлага същите удоволствия като предходните романи на Руни, а в аналитичните имейли, които Алис и Айлийн си разменят, спомагателното наслаждение от нейния глас като есеист “. Това е коментарът на The Cut за новия шедьовър на ирландската писателка.

Сали Руни е родена през 1991 година в Ирландия . Завършва американска литература в колежа „ Тринити “ в Дъблин. Нейни творби са оповестени в „ Ню Йоркър “, „ Ню Йорк Таймс “, „ Гранта “ и „ Лъндън ривю ъв букс “. През 2017 година е отличена с премията на „ Сънди Таймс “ за млад публицист на годината, а през 2018 година с втория си разказ, „ Нормални хора “, става най-младата писателка, печелила влиятелната литературна премия „ Коста “. За него тя е отличена и с Британската литературна премия за разказ на годината.

През 2020 година бе сниман сериал по романа „ Нормални хора” . Екранизацията печели оценката за най-хубав трагичен сериал за 2021 година на Ирландската кино и телевизионна академия и още над 15 влиятелни награди, също така става най-гледаната тв продукция във Англия за 2020 година

Третият разказ на Руни, „ Красив свят, къде си ти” се трансформира в интернационален бестселър незабавно след излизането си през септември 2021 година Печели наградата разказ на годината на литературните награди „ Далки” (Dalkey Literary Awards), An Post Irish Book Awards, както и на платформата Goodreads (2021 Best Fiction Award). Като резултат от големия триумф Time подрежда Сали Руни измежду 100-те най-влиятелни персони в света за 2022 година

 книга Издателство Еднорог Издателство Еднорог
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР