След два месеца под обсада близо 100 души бяха успешно

...
След два месеца под обсада близо 100 души бяха успешно
Коментари Харесай

6-месечно бебе е сред изведените от Азовстал

След два месеца под блокада близо 100 души бяха сполучливо евакуирани от металургичния комбинат "Азовстал " в Мариупол

Близо хиляда дами, деца и възрастни хора са блокирани в бомбоубежищата на завода, дружно със стотици ранени украински бойци. Президентът Володимир Зеленски приветства първата сполучлива евакуация на цивилни от региона и разгласи, че през днешния ден се чака още хора да изоставен размирната точка, съобщи

За първи път от два месеца тук не се чуват изстрели. За първи път от два месеца тези хора виждат дневна светлина. "Азовстал " - последният бастион на украинските сили в обсадения град Мариупол.

След серия от несполучливи опити, в този момент извеждането на част от блокираните в металургичния комбинат хора е реалност. Тази млада жена се е украивала в "Азовстал " дружно със сина си.

"Тук сме от два месеца. Това е Святослав. Вчера стана на шест месеца. " - споделя тя.

"Почти бяхме останали без храна. Запасите ни привършваха. Гледахме постоянно първо децата да се нахранят, а за нас - каквото остане. " - добавя друга жена от обсадения цех.

От съветското министерство на защитата оповестиха, че част от евакуираните са отведени в следена от Москва територия, където им е оказана здравна помощ. Според Киев, хората ще бъдат настанени в Запорожие, където се чака през днешния ден да ги посети президентът Зеленски.

"След доста седмици на договаряния, след голям брой опити от страна на разнообразни страни, след големи старания - най-сетне! Най-после успяхме да стартираме евакуацията на хората от Азовстал. Не е минал нито ден, в който да не се борим за това. За първи път от началото на войната имахме работещ кулоар. За първи път тук имаше два дни прекъсване на огъня. " - съобщи Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Зеленски разгласи, че в 8 часа тази заран още веднъж ще има кулоар за евакуация на останалите в Азовстал цивилни и военни. Подробности към нея не се оповестяват.

Извеждането на блокираните в региона на Мариупол хора, става благодарение на Червения кръст и Организация на обединените нации. От началото на войната над 350 хиляди души са сполучливо евакуирани от размирните региони.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР