След два месеца на положителна тенденция при публикуваните обяви, през

...
След два месеца на положителна тенденция при публикуваните обяви, през
Коментари Харесай

Рязък спад в предложенията за работа в края на октомври, за Варна -19%

 След два месеца на позитивна наклонност при оповестените разгласи, през октомври те са с 13% по-малко от септември.

Според настоящото месечно проучване на JobTiger за динамичността на оповестените разгласи за работа, отрицателна наклонност не се вижда към този момент единствено в IT-сектора. За " Хотелиерство и ресторантьорство “ обаче предложенията са намалели с 43%, за " Строителство “ със 17% и за " Търговия и продажби “ с 16%.

Въпреки забележителния спад, секторът " Търговия и продажби “ продължава да показва най-големия дял от предложенията за работа (22% от всички обяви), следван от " Производство “ (15%) и " IT " (12%).

Обявите за работа в София са били с 10% по малко през октомври по отношение на септември. Според данните от проучването на JobTiger спадът на новите оферти в други огромни регионални градове е надлежно: за Пловдив -15%, за Варна -19%, за Бургас -22%, за Русе -9% и за Стара Загора -18%. 

Почти всяко второ оповестено предложение през обсъждания интервал е за работа в София (48%).

Цялостната равносметка в числа за миналия октомври сочи, че по отношение на септември общият брой на оповестени разгласи за работа е намалял с 13% (като изключително сензитивен е спадът в последните дни на оценения период). За октомври 2020 година предложенията за работа са с 24% по-малко от тези за октомври 2019 година, а броят на обявите за миналия месец е с 19% по-нисък от равнището им преди корона рецесията у нас.

Големият брой доказани случаи на COVID-19 през последните седмици, налагането на ограничаващи ограничения за преодоляването на болестта и чисто човешките терзания трансформират назначението и образованието на нови фрагменти и обезпечаването на безвредна здравословна работна среда във все по-голямо предизвикателство за доста от фирмите. Очакванията са, че предстоят още по-динамични времена за пазара на труда.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР