След два месеца молби Украйна може скоро да получи от

...
След два месеца молби Украйна може скоро да получи от
Коментари Харесай

Танковете Леопард 2 поемат към Украйна. Защо са толкова изключителни и как ще помогнат във войната

След два месеца молби Украйна може скоро да получи от създадените в Германия бойни танкове " Леопард 2 ". Ето с какво те превъзхождат други бойни машини и по какъв начин могат да повлияят на борбата против Русия, написа Българска телеграфна агенция.

***

След като понесе много обществени рецензии поради бавното взимане на решения, Германия в този момент се готви да изпрати на Украйна от модерните си съществени бойни танкове " Леопард 2 " и да утвърди поръчки от съюзнически страни да изпратят на Украйна от бойните машини немско произвеждане, които са на въоръжение в техните армии.

Както наподобява, внезапно към Украйна ще тръгне огромен поток от мощни западни танкове. Съобщава се, че Съединени американски щати обмислят да доставят от личните си танкове " Ейбрамс ", а Англия даде обещание 14 танка " Чалънджър ".

Ето пет основни въпроса за " леопардите ":

Въпрос: С какви танкове към този момент разполага Украйна и за какво " леопардите " ги превъзхождат?

Отговор: Украйна има стотици бойни машини на пехотата и бойни танкове от руско време. Списъкът включва танкове Т-72 и Т-80, както и незначителен брой от по-модерните съветски танкове Т-90, пленени по време на войната.

Но главните бойни танкове на Запада и по-конкретно " Леопард " ще покачат фрапантно способността на Украйна да предприеме нахлуване против Русия. Западните танкове като цяло превъзхождат по-старите създадени в Русия танкове и доста специалисти считат " Леопард " за най-хубавия военен танк в света.

Американският военачалник от запаса Бен Ходжис, който командваше силите на Съединени американски щати в Европа, сподели в ефира на американското Национално публично радио, че Украйна може да употребява " леопардите " и други съвременни танкове, с цел да нанесе удар по окупираните от Русия територии от Донбас до Крим или да сформира тежко въоръжена групировка, с цел да пробие позициите на руснаците по направлението Мариупол.

Въпрос: Може ли Германия да достави танкове " Леопард " на Украйна в точния момент за предстоящото пролетно нахлуване на Русия, което поражда страхове?

Отговор: Не е ясно. През Студената война Западна Германия имаше в един миг над 2100 танка " Леопард 2 " в наличност, само че разпродаде, подари или унищожи доста от тези машини след обединяването, когато редуцира въоръжените си сили. По данни от предходната година Бундесверът към момента разполага с 312 танка " Леопард 2 ", само че е доставил всички единици от по-стария модел " Леопард 2А4 " на други европейски страни.

Според материал на сп. " Шпигел " Германия ще достави на Украйна първо най-новия си модел " Леопард 2 А6ес " (Leopard 2 A6s) от запасите на Бундесвера. Други танкове могат да дойдат от складовете на военнопромишления комплекс, само че ще им бъде нужен ремонт. А и доста от тези танкове към този момент бяха обещани на източноевропейските съдружници, с цел да заменят танковете от руско време, които те доставиха на Украйна.

Въпрос: Има ли други съществени бойни танкове, които са от голяма важност за Украйна?

Отговор: Англия към този момент разгласи проекти да изпрати английски танкове " Чалънджър 2 " на Киев и съгласно известия в медиите Съединени американски щати в този момент обмислят да доставят танкове " Ем1 Ейбрамс ".

Управлението на няколко разнообразни танкови системи, всяка от които изисква комплицирана поддръжка и аварийни елементи, може да сътвори компликации за Украйна. Ако на Украйна бъдат доставени един вид западни танкове, да вземем за пример " Леопард ", това ще улесни поддръжката на бронираните машини.

Някои западни тежки оръжия може даже да би трябвало да се транспортират отвън Украйна за ремонт. Оръжейният производител " Краус-Мафей Вегман " и немското министерство на защитата да вземем за пример, отвориха авторемонтна работилница в Словакия край украинската граница, където да бъдат поправяни системи като самоходната гаубица " Панцерхаубице 2000 " и да бъдат подменяни износени елементи.

Въпрос: Колко танка " Леопард " има в наличност?

Отговор: Над 3500 танка " Леопард 2 " са били създадени до момента от немския производител " Краус-Мафей Вегман ", само че множеството от тези танкове се употребяват интензивно от въоръжените сили на разнообразни страни.

От 14-те европейски страни, които имат такива танкове, единствено Финландия и Полша към този момент обществено са декларирали предпочитание да доставят на Украйна.

Въпрос: Как гледат на това немските гласоподаватели?

Отговор: Социологическите изследвания демонстрират, че възможната доставка на танкове " Леопард 2 " на Украйна поражда дискусия измежду немското общество. Допитване на публичната телевизия А Ер Де демонстрира, че 46 на 100 от интервюираните поддържат изпращането на танкове, а 43 на 100 са срещу. Най-силна е опозицията в някогашната Източна Германия, където 32 % от хората са " за ", а 59 " срещу ".

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР