След два дни е най-светлият християнски празник Великден. Ограниченото време

...
След два дни е най-светлият християнски празник Великден. Ограниченото време
Коментари Харесай

Пазете се от примамливи оферти по Великден

След два дни е най-светлият християнски празник Великден. Ограниченото време за организацията на почивните дни, подготовката и обезпечаването на всичко належащо, дружно със съпътстващата доза страсти могат да станат причина да не успеем да създадем най-удачния избор.

Макар че за тези празници се знае от дълго време, сякаш ги чакаме и отдалеко кроим проекти къде ще отидем с околните си, по какъв начин ще прекараме свободните дни, нормално се оказва, че всичко остава за последния миг.

Прегледали сме не една и две предложения в предходните месеци, само че по-скоро информативно – без да сме се задълбочили задоволително, че да се спрем на нещо съответно. Но това, че сме ги видели, ни дава някаква сигурност и успокоение, че има благоприятни условия. Очакваме и още по-привлекателни оферти в последния миг на пакети, особено образувани за празниците.

Това в още по-голяма степен важи за покупките за празничната софра, защото питателните артикули са със относително къс период на валидност и присъщите за празниците артикули се появяват единствено няколко дни по-рано.

Разбира се, при покупките и резервациите в последния миг рисковете потребителите да станат жертва на нелоялни търговски практики са по-големи. Затова от Комисията за отбрана на потребителите постоянно поучават хората да възнамеряват и провеждат всичко допустимо най-рано.

Хората да не се изкушават от примамливи предложения на амбулантни и краткотрайни търговци по Великденските празници, а да избират търговски обекти. Това предложи ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов в предаването „ Седмицата " на Кирил Вълчев по „ Дарик " радио. Той уточни, че задачата на контролните органи е да бъде лимитирано до най-малко нерегламентираното предложение на хранителни артикули и на артикули, които могат да застрашат здравето и акцентира, че в последните години такива случаи все по-рядко се срещат.

„ Все отново, такива опасности съществуват и ние сме длъжни да предупредим, наред с това, че на първо време сме длъжни да си свършим работата и да не го позволяваме ", сподели още ръководителят на КЗП. Маргаритов удостовери, че КЗП и Българска държавна организация по сигурност на храните правят превантивни инспекции на най-често пазаруваните хранителни артикули за Великден – козунаци, яйца, агнешко месо. „ Ние следим за правилното оповестяване на произхода и на цената. Колегите от БАБХ взимат и проби, които могат да бъдат тествани, с цел да се откри качеството на продукта и дали той е в периода на валидност ", изясни той.

Относно Великденските понижения Маргаритов подчертава върху риска от подправени отстъпки. „ В онлайн търговията сме правили такива опити – следим динамичността на цената и откриваме, че от време на време търговецът два-три дни преди началото на промоционалната акция подвига цената и след няколко дни я смъква на равнището, на която е била преди, като твърди, че е направил 30% понижение ", даде образец той. И показа усещания, че потребителите все по-малко се „ хващат " на сходни трикове, защото наблюдават динамичността на цените в Интернет и съпоставят.

Председателят на КЗП разяснява и туристическите пътувания по отношение на идните празници. „ Резервациите в последния миг – те са много рискови. Защото отвред ще стартират да ни заливат така наречен „ топ предложения ". „ Топ " на какво не е ясно – по отношение на офертите на същия търговец, на различен търговец и така нататък Оставям встрани въпросът за думата „ топ " и нейното значение на български или на някакъв различен език ", уточни Маргаритов. Той предложи потребителите да запазят самообладание и да не се доверяват единствено на гръмките анонси. „ Ако желаят да отидат някъде, а към момента не са решили и не са си запазили, няма доста време, само че въпреки всичко има задоволително, с цел да могат да разпознават съответното място за настаняване, да се обадят по телефона, да напишат имейл и да преценяват по отношение на противоположната връзка, която ще пристигна към тях, дали фактически отсреща стои сериозен търговец или някой, който желае да им вземе парите и да ги заведе в някое място с недобри условия ", добави ръководителят на КЗП.
При проблеми туристите могат да разчитат на съдействието на Комисията, която реагира на всеки сигнал, като се изключи че прави инспекции по свои планувани акции. Но, с цел да не се стига до неприятни моменти, при избора на отмора е добре потребителите да се уверят, че отсреща стои действителен търговец и че той може да им предложи условия, каквито чакат да получат.

Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР