След два дни битка с огъня, пожарът в Родопите е

...
След два дни битка с огъня, пожарът в Родопите е
Коментари Харесай

Локализиран е големият горски пожар в Родопите

След два дни борба с огъня, пожарът в Родопите е локализиран. Това заяви основен комисар Николай Николов, който дойде на място, с цел да координира работата на службите. Все още има три огнища, които тлеят. С тях се борят 60 души пожарникари, горски чиновници и доброволци.

Пламъците са обхванали към 600 декара борова гора сред селата Старово, Самодива и Стоманци. Димът, който обгърна целия регион, наложи евакуация на част от популацията.

Снимка: btvnovinite.bg

Засега няма директна заплаха за хората, само че мощният вятър и пресеченият терен доста затрудняват борбата с огъня.

Втори ден, хората от село Старово гледат по какъв начин пожара гори на метри от къщите им. И бранят парцелите си, наедно с пожарникарите. Гъстият пушек, който се стели над цялата планина, наложи евакуация на част от популацията. Борът гори като факел, а теренът е мъчно наличен.

В гората се гаси най-вече на ръка, само че най-големият зложелател на пожарникарите е вятърът.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Голям проблем е вятърът, който непрестанно трансформира посоката си, както през вчерашния ден, по този начин и днеска, обърна на 90 градуса “, изясни комисар Сергей Заимов – шеф на пожарната в Кърджали.

В помощ на пожарната са горски чиновници от две стопанства, за които има действителен иск огънят да изпепели хиляди декари бор.

Според кмета на Кирково, пожарът е провокиран от човешка немарливост.

От последните къщи на село Самодива вятърът го разнася чак до прилежащото кметство Старово, изясни Шинаси Сюлейман.

Полицията проверява аргументите за пожара. Две са версиите, по които се работи – допустимо е да е провокиран от изхвърлен фас или при подготвяне на зимнина.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР