След два часа и половина дебати Столичният общински съвет прие

...
След два часа и половина дебати Столичният общински съвет прие
Коментари Харесай

Да попречим България да се превърне в Юда на Европа. СОС все пак ще постави украинското знаме

След два часа и половина диспути Столичният общински съвет одобри наново трите свои решения в поддръжка на Украйна и демокрацията в Русия - да се сложи украинското знаме на постройката на " Московска " 33, да се кръсти пространство пред съветското посолство на " Героите на Украйна ", и площад две директни по-надолу да се споделя " Борис Немцов ".

Решенията от последното съвещание на Съвета бяха върнати за преразглеждане от регионалния шеф на София Иван Кючуков (ИТН), съгласно него - тъй като са незаконосъобразни. В последна сметка евроатлантическото болшинство в лицето на ГЕРБ и Демократична България ги одобри още веднъж без никакви ремонти или промени.

Разбира се, в поддръжка на Кючуков се оповестиха от Българска социалистическа партия. Този път левицата обаче бе надалеч по-сдържана - на предходния спор, траял над 3 часа, те повториха голям брой от пропагандните опорки на московския деспот. Днес обаче се концентрираха главно върху хипотетичните законови несъответствия на решението.

" Критиките на регионалния шеф са напълно в областа на законността. Не си е разрешил политически причини. Изцяло утвърждавам претекстовете му - посочи Милка Христова от Българска социалистическа партия. - Решенията не се утвърждават еднопосочно от софиянци. Подобни решения следват да се вземат след необятен публичен консенсус. "

За да прибавят тежест към тази теза, пред " Московска " 33 още от 9 ч сутринта се бяха събрали протестиращи от " Възраждане ", които желаеха оставката на Фандъкова (макар че тя няма отношение към решенията на СОС по темата).

" Подкрепата на жертви на експанзия може да е противоречиво единствено в нечия глава, в която няма никакъв разсъдък и морал. И от 10 кладенци да изваждаме вода, есенцията е една - жертвата в една експанзия би трябвало да бъде подкрепяна постоянно ", отговори й Иво Божков от Демократична България.

По отношение на проблема с украинския байрак на постройката на общината, Кючуков твърди, че в Закона за държавния протокол " изчерпателно са изброени хипотезите, при които по изключение на българска социална постройка може да се издигне байрак на непозната страна " - и решението на СОС това да стане в поддръжка на Украйна не е измежду тях. А планувания период - " до края на войната ", също не дава отговор на текста на този закон, акцентира регионалния шеф.

Председателят на СОС Георги Георгиев, правист по обучение, обори тази теза още при започване на съвещанието, като посочи, че Законът за държавния протокол изобщо няма отношение към локалната власт.

" Със същия триумф можехте да ревизирате Семейния кодекс и да кажете, че той не разрешава това. Съгласно този закон това визира Министерски съвет, администрацията на президента, Народното събрание - органите на изпълнителната власт, какъвто локалният парламент не е. Няма по какъв начин режимът и координацията на държавните правила на държавните институции да приложите за нас. "

И посочи, че другият закон, представен от Кючуков - Закона за държавния щемпел и знаме - преглежда хипотезата за слагане на българско знаме до това на непозната страна в член 21, т.е. имплицитно съдържа опцията за слагането на такива.

Това, несъмнено, не приключи дебата, и не попречи на Кючуков да съобщи най-после, че не е чул никакви юридически причини.

" Това решение ще сложи знамето на Украйна, на една велика страна в Европа, която всеки ден демонстрира своето достолепие и независимост, и е най-малкият жест, който ще създадем. Тази страна води война освен за себе си, а и за цяла Европа ", посочи Грети Стефанова от Демократична България.

" Днес СОС и нашите депутати в Народното събрание имаме голямата задача да попречим България да се трансформира в Юда на Европа. Днес е велики четвъртък и ние с горделивост би трябвало да гласуваме и по трите точки в поддръжка на Украйна. Не позволявайте на някого да ви набута в сандалите на Юда. България е огромна, огромни са сърцата и на свободолюбивите българи. Гласувайте и трите точки. "

Разбира се, Карлос Контрера от Вътрешна македонска революционна организация не пропусна да й каже, че " единствено България е велика ". А Иван Таков от Българска социалистическа партия (който на предходното съвещание повтаряше кремълски опорки) разгласи, че Демократична България употребяват случая са политически облаги.

" Истината е, че за издигането на украинския байрак, наедно с именуването на площи от ваша страна, дано бъдем почтени, че е нормално двуличие. Ние подкрепихме 300 000 лева на госпожа Фандъкова, единомислещо, да се оправи с казуса с украинските бежанци. Подкрепихме и безплатния градски превоз за бежанците. Това е помощ. ние по този начин виждаме помощта за всички нуждаещи се ", посочи той.

Борислав Бориславов подсети Стефанова, че третият отчет в действителност е в поддръжка на " свободна и демократична Русия ".

" Неин изразител и жертва на режима е водачът на опозицията Борис Немцов, показно убит. Този отчет е директно адресиран към потърпевшия и трагичен съветски народ ", означи той.

Дебатът продължи предстоящо - с ехидни обиди от Контрера, който посочи, че Демократична България работят против своите сътрудници в ръководството - Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ, и с голям брой сериозни изявления от Българска социалистическа партия без друго наличие от първите.

" Вие сте партия, която 50 години развява знаме на непозната страна. Ставахте и лягахте със сърпа и чука. Сигурно и в този момент се завивате в него у дома. Това е двуличие ", сподели Бориславов по посока на левицата.

Към края на дебата се включи и депутатът от левицата Георги Свиленски. Той първо се възмути от настояванията за събаряне на МОЧА (известен и като Паметника на руската армия) при започване на съвещанията, а след това означи:

" България е декларирала своята позиция, не знам за какво тук сътрудници от ГЕРБ и Съюз на демократичните сили изричат някакво състрадание, все едно ние се тормозим с нещо. Ние ясно сме категоризирали дейностите в Украйна и че това е война. Ясно сме споделили, че оръжието подклажда война. Всеки патрон убива. Няма значение какви са жертвите, те са хора. Тези хора, техните баби и дядовци са воювали от едната страна. Не знам по кое време Съюз на демократичните сили и Демократична България започнаха да харесват Украйна. "

Тук го репликира ръководителят Георгиев:

" Прав сте, по време на война оръжието и патроните убиват. Липсата им също убива. "

Дебатът върху идващите две решения - за кръщаване на алеята " Героите на Украйна " и площад " Борис Немцов " - мина много по-кратко. Тук Кючуков имаше други причини - че не са спазени законовите условия именуването на чужденци да става с мотивация какво е направил чужденецът за нас, и да има взаимност - т.е. Украйна и Русия да кръстят свои обекти с български имена.

Според него изобщо няма законова опция пространството пред посолството да бъде превърнато в алея. В последна сметка и тези решения бяха прегласувани от ГЕРБ-СДС и " Демократична България " без промени, а Българска социалистическа партия даде обещание да ги апелира в съда.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР