След дни на декларации, преговори и совалки“Операцията” прочиства нацията, настоя

...
След дни на декларации, преговори и совалки“Операцията” прочиства нацията, настоя
Коментари Харесай

Русия и Украйна в дипломатически „цайтнот“

След дни на заявления, договаряния и совалки
“Операцията” прочиства нацията, настоя Владимир Путин

Киев желае Турция за поръчител за сигурността си

На двадесет и два дни от началото на съветското настъпление в Украйна, договарянията сред Москва и Киев влязоха в самобитен застой, както и тактическото настъпване на съветските войски по главните посоки на нашествието. Продължават бомбардировките над огромни украински градове като Харков и Киев, до момента в който в обсаденият Мариупол украинските управляващи оповестиха за ракетно нахлуване над театъра в града, в постройката на който са се укривали над 1 000 души. Инцидентът бе оспорен от страна на Москва и данните за нанесените опустошения и породени вреди останаха противоречиви до края на деня в четвъртък.

Новината пристигна, броени часове след индиректната замяна на реплики сред президентите на Русия и Съединени американски щати Владимир Путин и Джо Байдън в сряда вечерта. В послание към съветската нация Путин приветства достиженията на “специалната военна операция” в Украйна и разгласи всеки руснак, който я слага под въпрос за “предател”. Той съпостави западните наказания против Русия с погромите, осъществявани по време на нацистката окупация на страната по време на Втората международна война.

“В такива обстановки доста хора се разкриват като предатели и сами напущат живота ни. Някои подават оставки, други напущат страната. Това е пречистване. Други нарушават закона и биват осъдени за това”, съобщи в четвъртък представителят на Путин Дмитрий Песков, в коментар на изказването на президента.
Посланието на Владимир Путин бе последвано от публична конференция на президента на Съединени американски щати Джо Байдън, който даде обещание спомагателни 800 млн. $ военна помощ са Украйна по формата на системи за противоракетна и противовъздушна защита както и дронове. Това се случи след отправено искане на президента на Украйна Влодимир Зеленски, който приказва преди този момент в послание към Конгреса на Съединени американски щати.

Новините от фронта в Украйна бяха допълнени в четвъртък от новините, че дясната ръка на президента на Чечня Рамзан Кадиров, Апти Алаудинов е оглавил легион от 1000 доброволци, които са към този момент на път към сраженията в Украйна, с цел да се включат на страната на съветските войски. Сам Кадиров настояваше при започване на седмицата, че се намира персонално на фронтовата линия към Киев и взе участие в борбите за завладяването на града.

Международните дипломатически старания за намиране на решение рецесията в Украйна доближиха и нов повратен миг в четвъртък вечерта, с откритото искане от страна на украинският външен министър Дмитро Кулеба към турския му сътрудник Мевлут Чавушоглу, Турция да бъде формален поръчител в каквото и да е бъдещо спокойно съглашение сред Киев и Москва.



В отговор на US президента, който назова Путин “военнопрестъпник”
Захарова подсети по какъв начин Байдън зове да се бомбардира Белград


Видеозапис, на който Джо Байдън приканва да се бомбардира Белград, пусна в канала си в телеграм говорителката на съветското Министерство на външните работи Мария Захарова.

Записът е от 1998 година, в него Байдън - тогава сенатор от щата Делауеър, показва пред комисията по външна политика на Сената на Съединени американски щати предлагането си за бомбардировки на сръбската столица. Той също така приканва и за неотложно изпращане на американски водачи, които да взривят всички мостове над Дунав и да лишат Югославия от всичките є запаси от горива.

Публикуването на видеозаписа е в отговор на изказване на президента Байдън от сряда, в което той назова съветския държавен глава Владимир Путин “военнопрестъпник”. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков разяснява, че това е непростимо изявление на началник на страна, от чийто бомби са починали стотици хиляди хора по целия свят. Преди изказването на Байдън и US Сенатът одобри единомислещо резолюция, която осъжда Путин като военнопрестъпник поради нашествието в Украйна.

“Година преди бомбардировките на Белград. Байдън споделя (във видеозаписа), че точно той предлага да се бомбардира столицата на Югославия. Още един път дублирам - това той го споделя преди бомбардировките, като изяснява, че в случай че Белград е бил бомбардиран, както той съветвал, то 200 000 души е нямало да загинат в Босна. И това го споделя представител на страна, която няма общи граници с Югославия, нито обща история.

Югославия не е представлявала опасност - нито директна, нито косвена, за Съединени американски щати или техните жители. На тях просто по този начин им е трябвало”, разяснява Захарова.
Неразумно, злокобно e НАТО да кара Китай да осъди Русия


Global Times

Кризата в Украйна беше значително провокирана от агресивното разширение на НАТО на изток. Блокът е виновникът. Вместо да разсъждава върху себе си, НАТО упражнява напън върху други страни да застанат с него против Русия. Това е безразсъдно и много злокобно.

“Китай би трябвало да се причисли към останалия свят, като осъди изрично бруталната инвазия в Украйна от Русия”, сподели генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг във вторник, “Руското навлизане в Украйна е жестоко нарушаване на интернационалното право, тъй че призоваваме Китай да осъди ясно нашествието и, несъмнено, да не поддържа Русия. Ние следим от близко всички признаци на поддръжка на Русия от Китай.”

НАТО е марионетка на Съединени американски щати, боен блок от Студената война, манипулиран от Съединени американски щати. Остарялата военна организация предприе доста безмилостни военни експанзии и провокира съответни бедствия, при които локалните хора претърпяха огромни премеждия. Кампанията на НАТО за въздушни бомбардировки против Федерална република Югославия през 1999 година по време на войната в Косово е един образец.

Ръцете на НАТО са изцапани с кръв, а самият блок е сериозна опасност за световната и локалната сигурност. Квалифициран ли е НАТО да подлага на критика други страни? Тази организация трябваше да бъде разрушена от дълго време.
“НАТО е най-сериозната военна машина, която нарушава интернационалното право и заплашва суверенитета и териториалната целокупност на други страни след края на Студената война. От по кое време групировката е станала бранител на интернационалното право? Ако е бранител на интернационалното право, може ли първо да се извините за бомбардировките им над Югославия? Бихте ли могли първо да компенсирате бомбардировките против китайското посолство в Югославия през 1999 година, при което починаха трима публицисти и повече от 20 души бяха ранени? Столтенберг не е дипломиран и няма право или морална основа да прави такива забележки”, сподели Шен И, професор в Факултета по интернационалните връзки и публични въпроси на университета Фудан, пред Global Times.

Западът изпадна в последна полуда и това е много неприятно. Това е и признак за възходящата аномалия на интернационалната общественост под принудата на Съединени американски щати и техните съдружници. Реториката на Столтенберг звучи по този начин, като че ли се е опитал да постави етикет на Китай като “съучастник на Русия”. По отношение на напрежението сред Русия и Украйна няма безусловно вярно и неверно, защото геополитиката, историята и културата сред тях са прекомерно комплицирани. Напрежението сред тях е сложен за решение проблем. В този подтекст представянето на военния им спор като положително против зло не е рационално и нездравословно за оправянето с него.

Китайският дипломат в Съединени американски щати Цин Ган сподели в публикация в The Washington Post, че клюки като “Русия търси военна помощ от Китай” са “чисто дезинформация”. Всичко това е осведомителна война, инициирана от Съединени американски щати. НАТО се пробва да употребява този тип осведомителна война, с цел да сплаши Китай и да координира Вашингтон, в опит да заеме моралната висота над украинската рецесия.

“С сходни изказвания НАТО се пробва да изкриви фокуса на интернационалната общественост от рецензия на нейното разширение на изток към по този начин наречената съгласуваност на Китай с Русия”, Джан Тенгджун, заместник-директор на отдела за азиатско-тихоокеанските проучвания в Китайския институт по Международни проучвания, сподели. “НАТО съзнателно заобикаля ролята и отговорността си. Опитва се да трансферира виновността и да обърка обществеността. Това е доста злокобно.”

Съобщиха за проекти за сеч на украински гори
„ Анонимните “ удариха уеб страницата на ФСС
Миналата седмица хакнаха основния цензор в Русия



“Анонимните” оповестиха в “Туитър” за офанзивите си против съветски държавни уеб сайтове.

Международното хакерско обединяване “Анонимните” разгласи, че е нанесла поредна офанзива по съветски държавни уеб сайтове, като този път са били свалени четири уеб страницата, измежду които и този на съветското контраразузнаване - Федералната работа за сигурност (ФСС).

“Анонимните” оповестиха за нападението си в “Туитър”, като показаха кои са четирите ударени интернет страници - на държавното управление на Москва, на Аналитичния център към държавното управление на Руската федерация, на съветското спортно министерство и на ФСС.

“Анонимните” също така разгласиха и писмо, с което се сдобили, за което настояват, че е от съветския министър на защитата Сергей Шойгу до президента Владимир Путин, в което Шойгу разказва проектите си за изсичане на украински гори и следваща продажба на дървения материал. Писмото стартира с обръщението “Уважаеми Владимир Владимирович” и осведоми, че за да се основат укрепления за разрастване на съветските военни елементи е нужна сеч на избрани местности, като дървеният материал ще бъде употребен от въоръжените сили на Русия. Посочва се също, че добитите средства ще бъдат разпределени за “нуждите на отбраната”.

Миналата седмица “Анонимните” оповестиха, че са хакнали “Роскомнадзор” - съветската организация, която постанова цензура на медиите, следвайки законовите промени, признати поради войната в Украйна, измежду които възбраната “специалната военна операция” (официалната дефиниция на Москва) да бъде наричана война, инвазия или нахлуване.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР