След дни на боеве в Газа влезе в сила примирие

...
След дни на боеве в Газа влезе в сила примирие
Коментари Харесай

Телеграф: Израел и палестинските бойци в Газа договориха крехко примирие

След дни на боеве в Газа влезе в действие помирение сред Израел и групировката " Ислямски джихад ", написа английският в. " Гардиън ". Изданието отбелязва, че прекъсването на огъня след тридневен спор, провокиран от израелски въздушни удари в линията Газа, е било приветствано от президента на Съединени американски щати Джо Байдън. Вестникът разяснява, че примирието би трябвало най-малко краткотрайно да постави завършек на кръвопролитията, почнали в петък в Газа с " превантивната " израелска интервенция с кодовото име " Зазоряване ", за която бе посочено, че е предотвратила планувани ракетни набези против Израел от страна на палестинската формация " Ислямски джихад ".



В. " Индипендънт " отбелязва, че уреденото с посредничеството на Египет преустановяване на огъня е породило очаквания за финален завършек на настоящия изблик на принуждение в Газа, който е най-сериозният за последната година. Вестникът разяснява, че въпреки и да е провокирал безпокойствие измежду международните сили, спорът значително е останал под надзор, защото Хамас, ръководещата в Газа ислямистка формация, която е по-силна от подкрепяната от Иран организация " Ислямски джихад ", към този момент не се включва в него. Ракетният обстрел от Газа по време на боевете сред Израел и " Ислямски джихад " този уикенд сковава живота в огромна част от Южен Израел и стана причина хората в градове като Тел Авив и Ашкелон да се крият в убежища, добавя " Индипендънт ".



Израел и палестинските бойци в Газа договориха нежно помирение , е заглавието по тематиката на английския " Телеграф ". Изданието отбелязва, че двете страни са се съгласили на прекъсване на огъня след следващ изблик на принуждение, лишил живота на 41 души, в това число на 15 деца. " Телеграф " разяснява, че към този момент придвижването Хамас фактически стои настрани от спора, само че вестникът прибавя, че то е изразило взаимност с " Ислямски джихад " и може да се включи в спора на по-късен стадий.

" Вашингтон пост " отбелязва, че до примирието се е стигнало след кървясъл уикенд, a " Ню Йорк таймс " показва, че тридневните боеве не са трансформирали с нищо досегашното статукво в Израел и на окупираните територии, само че са лишили живота на над 40 души в Газа и са ранили над 300, по данни на локалните здравни управляващи.

" Уолстрийт джърнъл " разяснява, че следващият изблик на принуждение в Газа е минал с по-малко жертви от последния през май предходната година, когато са починали над 250 души. Изданието също акцентира като причина за по-малките мащаби на сегашния спор това, че Хамас към този момент не демонстрира предпочитание да се включи в него. Вестникът цитира и оценки на израелски представители от сферата на сигурността, съгласно които защото въоръжените палестински групировки към момента възвръщат силите си от миналогодишния спор, е малко евентуално да се стигне до по-сериозно изостряне на ситуацията.

Израел и " Ислямски джихад " оповестиха помирение в Газа, написа " Файненшъл таймс ". Изданието също отбелязва, че прекъсването на огъня е било контрактувано след най-новия изблик на принуждение в линията, който е най-сериозният от 11-дневната война там предходната година.


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР