След днешната среща имам някаква увереност, че проектът ще бъде

...
След днешната среща имам някаква увереност, че проектът ще бъде
Коментари Харесай

Румен Христов: На 1 октомври по газовата връзка с Гърция трябва да тече газ

След днешната среща имам някаква убеденост, че планът ще бъде пуснат в употреба в точния момент, т.е. на 1 октомври би трябвало да текат търговски количества газ. Това съобщи служебният министър на енергетиката Румен Христов след срещата в президентството със притежателя и управлението на строителната компания, изграждаща газовата връзка с Гърция, „ Авакс “, и управлението на плановата компания, възложител на градежа, „ Ай Си Джи Би “, съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ Това, което мен не тормози малко е, че не можаха да ни показват подробен график за осъществяване на безусловно всички действия “, заяви той. Енергийният министър добави, че в сряда ще бъде направена среща на мястото на обекта, където компанията реализатор ще му даде графика, координиран с със строител, с подизпълнителите по избраните действия, в случай че има такива, и възложителя – „ Ай Си Джи Би “. По думите на министър Христов графикът ще бъде тестван от Министерството на енергетиката и Министерството на районното развиване и благоустройството, а по-късно към този момент оперативно ще бъдат следени всички действия по него.

Служебният министър на районното развиване и благоустройството Иван Шишков съобщи, че през днешния ден още веднъж е сложил съответни въпроси по отношение на приключването на стадиите, нужен за въвеждането на обекта в употреба и е получил увещание, че той ще бъде приключен. „ Интензивно се работи сред ДНСК и надзора. В момента се комплектова документите, с цел да почистим въпроса с стадиите, с цел да можем да го въведем в употреба “, заяви той. По думите му проблематичните точки ще бъдат следени всеки ден. Регионалният министър посочи, че към днешна дата част от тях са почнали да се поизчистват. „ Ние ще следим и следим всеки ден сега по какъв начин тече градежът, без значение, че към момента нямаме график. Но Регионалната дирекция на националния строителен надзор всеки ден е на място, всеки ден осведомят “, сподели той. Шишков заяви, че е поел уговорката да бъде уведомяван за всеки един проблем, с цел да може да координира целия развой, без значение дали е обвързван единствено с Министерство на регионалното развитие, или с другите служби.

Той е безапелационен, че цялата страната стои зад този план и се старае да накара строителя оптимално бързо да го приключи.

Има един незавършен тръбопровод, който е противопожарен. Има един канал, който е обвързван и текат довършителни работи, заяви още Иван Шишков. Той уточни, че в случай че сега има газ в тръбите, то тя съставлява един контейнер, т.е. тя не се движи. „ Въпросът дали има газ, или няма газ на процедура не е казусът в тази ситуация “, сподели още районният министър.

По отношение на цените на природния газ министър Христов сподели, че се търсят най-евтините източници на газ. „ Беше разгласен търг, който завърши сполучливо за достатъчните количества за септември, цената е много добра “, заяви той. В момента се водят договаряния, в това число и с „ Шениър “, за доставките на газ през октомври, ноември и декември месец. „ Очакваме, първо, да стабилизираме количествата и цената на оптимално ниско равнище “, сподели енергийният министър, само че добави, че към момента няма подписан контракт и не може да даде гаранция, а и изискванията са конфиденциални. Той е безапелационен, че нямаме проблем с количествата, а с цената на газа.

По отношение на договарянията с „ Газпром “ той съобщи, че всичко зависи от това дали интерконекторът ще бъде въведен в употреба от 1 октомври. „ Сега ще си създадем плановете, с цел да забележим какви количества са нужни и какви количества можем да доставим “, сподели още Румен Христов.

По-рано през днешния ден президентът Румен Радев сподели, че междусистемната газова връзка сред България и Гърция не е просто инфраструктурен план, а тя има голямо значение за реализиране на действителна деверсификация за България и страните от Централна и Източна Европа. Той даде поръчка, че българската страна е подготвена да сътрудничи за бързото стартиране в употреба на плана и изрази вяра, че останалите довършителни и строително-монтажните действия ще бъдат завършени при цялостна готовност. Независимост и сигурност в цените на доставките са също част от изгодите, означи Радев.

След това притежателят на „ Авакс “ Антониос Митзалис увери българския държавен глава, че през цялото време на плана от „ Авакс “ осъзнават значимостта му и се пробват да дадат най-хубавото за сполучливото му привършване. „ Ще създадем всичко, което е по силите ни, с цел да може този обект да бъде завършен и да влезе сполучливо в употреба “, сподели той.

Теодора Георгиева, изпълнителен шеф на „ Ай Си Джи Би “, от своя страна съобщи, че построяването на интерконектора с Гърция е един от най-големите планове и го разгласи за идея и на „ Ай Си Джи Би “, и на България. Тя уточни, че главните действия са свършени, само че има встъпителни наложителни действия преди стартирането в употреба. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР