След диалог с органите на ЕС за защита на потребителите

...
След диалог с органите на ЕС за защита на потребителите
Коментари Харесай

WhatsApp се съгласи да изпълнява правилата на ЕС

След разговор с органите на Европейски Съюз за отбрана на потребителите и Европейската комисия WhatsApp пое ангажимент за по-голяма бистрота по отношение на измененията в изискванията за прилагане на услугата, съобщи.

Освен това сдружението ще улесни потребителите да отхвърлят актуализации, когато не са съгласни с тях, и ще изяснява ясно по кое време този отвод води до неспособност за потребителя да употребява услугите на WhatsApp. Също по този начин WhatsApp удостовери, че персоналните данни на потребителите не се споделят с трети страни или други сдружения на Meta, в това число Фейсбук, за рекламни цели. Диалогът беше съгласуван от шведската организация за отбрана на потребителите и ирландската комисия за защита на конкуренцията и потребителите и подпомаган от Комисията.

" Приветствам уговорката на WhatsApp да промени практиките си за съблюдаване на разпоредбите на Европейски Съюз, интензивно да осведоми потребителите за всички промени в техните контракти и да зачита техния избор, вместо да ги пита всякога, когато отварят приложението. Потребителите имат право да схващат защо дават единодушието си и какво съответно значи този избор, тъй че да могат да решат дали да продължат да употребяват платформата ", акцентира еврокомисарят по правораздаването Дидие Рейндерс съобщи.

Мрежата за СОЗП първо изпрати писмо до WhatsApp през януари 2022 година след сигнал от Европейското бюро на съюзите на потребителите (BEUC) и осем от членуващите в него сдружения по отношение на хипотетични нелоялни практики в подтекста на актуализациите на WhatsApp на изискванията за прилагане на услуги и политиката за дискретност. През юни 2022 година мрежата за СОЗП изпрати второ писмо до WhatsApp, в което повтори настояването си потребителите да бъдат ясно осведомени за бизнес модела на WhatsApp, и по-специално дали WhatsApp получава доходи от търговски политики, свързани с персоналните данни на потребителите. След разисквания сред мрежата за СОЗП, Комисията и WhatsApp сдружението удостовери, че не споделя персонални данни на потребителите за рекламни цели.

За всички бъдещи актуализации на политиката WhatsApp ще: изяснява какви промени има намерение да внесе в договорите на потребителите и по какъв начин те биха могли да обиден техните права; включи опция за отменяне на обновените условия на услугата на толкоз видно място, колкото и опцията за приемането им; подсигурява, че уведомленията, информиращи за актуализациите, могат да бъдат прекъснати или преразглеждането на актуализациите може да бъде отсрочено, както и ще зачита избора на потребителите и ще се въздържа от изпращане на повтарящи се уведомления. 

Мрежата за съдействие в региона на отбраната на потребителите (СОЗП) ще следи интензивно по какъв начин WhatsApp извършва тези задължения, когато прави бъдещи актуализации на своите политики и, когато е належащо, ще постанова спазването на условията, в това число посредством опцията за налагане на санкции. Освен това неотдавнашно изследване на Комисията и последната огромна инспекция на СОЗП по отношение на „ тъмните модели “ демонстрираха, че доста сдружения употребяват „ тъмни модели “, като да вземем за пример вършат отхвърли от абонамент за дадена услуга по-труден от сключването на абонамент. Мрежата за СОЗП, с поддръжката на Комисията, ще продължи да усилва напъните си за справяне с такива противозаконни практики.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР