След девет години на хубаво време над германската икономика се

...
След девет години на хубаво време над германската икономика се
Коментари Харесай

Германският двигател - почти на празни обороти

След девет години на хубаво време над немската стопанска система се струпват облаци

[Shutterstock] Представете си Германия като доста огромна и подвластна от износа компания за коли, чието положение има директно въздействие в Европа и в България в частност. Европейският пазар не пораства задоволително и от дълго време е отеснял, всеки миг ще се отдели английският сегмент, а и би трябвало да се пренастройват индустриалните линии за новите екостандарти. В Китай към този момент няма данъчни тласъци, в Съединени американски щати не купуват въодушевено и президентът им току заплашва с търговски наказания. Вдигащи се нови протекционистични бариери заплашват веригите за доставки и оскъпяват износа на крайни артикули. Клиентите все по-често изчакват да видят резултата от новите технологии в бранша и от споделения превоз.

Добрата вест е, че най-малко лихвите са ниски, даже негативни, и евентуално тъкмо в този момент е моментът да се усили вземането на заеми и да се влага в обществени и инфраструктурни разноски, за което комерсиалните сътрудници и подизпълнители от дълго време приканват. Управляващите обаче държат да не се нарушава правилото за уравновесен бюджет.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Това е мощно опростена картина на положението на много по-сложната немска стопанска система в края на 2019 година Тя в забележителна степен разказва компликациите за един модел, който бе сполучлив през последните две десетилетия, само че в този момент е под въпрос, в това число тъй като има проблем с управлението в Берлин.

Оценки и прогнози

В есенната си прогноза МВФ разгласи във вторник, че тази година немската стопанска система ще нарасне с едвам 0.5% от Брутният вътрешен продукт. От позицията на оптимиста това е отбягване на криза, а от тази на песимиста - мъчително закъснение. Очакванията на фонда за Германия за 2020 година са за растеж от 1.2%. Това може да се пояснява и като сигнал, че стопанската система бързо се приспособява и неприятните вести може да се окажат малко изключение. Бизнесът разчита и на ограничения от държавното управление на Ангела Меркел, което има пространство за стимулиране на потреблението.

Прогнозата на Берлин през октомври съответствува съвсем тъкмо с тази на МВФ, коригирайки надолу априлската. За да е цялостен консенсусът, при започване на месеца водещите немски стопански институти се сплотиха в скептицизма си към растеж в упоменатия порядък от 0.5 на 100 за тази и 1.1% от Брутният вътрешен продукт за идната година.

Ниска инфлация и висока претовареност

Бизнесът разчита и на ограничения от държавното управление на Ангела Меркел, което има пространство за стимулиране на потреблението

[Reuters] Инфлацията на потребителските артикули и услуги е на най-ниското равнище от февруари 2018 година - 1.2% през септември, по данни на федералната статистика, с изключително ниски цени за сила и храни. За най-голямата стопанска система в Европа това е нож с две остриета, тъй като, в случай че тези равнища се задържат дълготрайно или даже инфлацията намалее още повече, консуматори и водещи компании може да отсрочат вложенията и по този начин да засилят забавянето.

Засега този сюжет наподобява по-малко евентуален - при започване на октомври Германската комерсиална асоциация (HDE) разгласи, че чака устойчиво ползване в идващите най-малко три месеца. " Настроенията на потребителите са надалеч от високите равнища през последните години, само че не предвиждаме срутване на частното ползване в идните месеци ", се споделя в известие на асоциацията. В HDE считат, че има " доста постоянна обстановка на трудовия пазар " и учредения за оптимизъм поради повишението на заплати и пенсии през последните години. Ниската инфлация оставя повече разполагаеми средства на семействата, а " частното ползване основава сега макроикономическа контратежест на отслабващата стопанска система ".

Безработицата - различен измерител на здравето на немската стопанска система, е доста ниска и структурата на заетостта се трансформира. През август публично безработни са били 3.1%. А съгласно федералната статистика през 2018 година се е нараснал до над 70% делът на хората на цялостна претовареност, до момента в който понижава тази на почасовите и самонаетите. Така едно внушително " ядро " на работната мощ има неопределен контракт с най-малко 21 часа седмично и заплаща налози и обществени осигуровки. Самонаетите са намалели от 11% през 2007 година на 9.3% през предходната. Силните профсъюзи нямат нищо срещу такава конструкция, тъй като от години водят акции против " атипичната претовареност ", т.е. краткосрочни контракти с малко отбрана за служителя.

Песимизмът идва от износа След девет години на растяща стопанска система и рекордни индикатори на износа настоящето закъснение може да се проточи.

Август се оказа изключително неприятен за немския експорт (-3.9% на годишна база), а от него в забележителна степен зависи индустриалният бранш. Анализатори чакаха 1% стесняване по отношение на предходния месец, а то се оказа съвсем двойно - 1.8%. Спадът на експорта за страни отвън Европейски Съюз бе 4.8%, а към страните от съюза - 3.7% на годишна база. Вносът също е намалял с 3.1% по отношение на август 2018 година, а комерсиалният остатък се е свил до 18 милиарда евро.

Две феномени са виновни - неяснотите към Brexit и комерсиалната война Съединени американски щати - Китай. Марко Вагнер, старши икономист в Commerzbank, сподели за организация DPA, че " паниките на експортно насочените производства са изцяло основателни - растежът в Съединени американски щати е по-скоро слаб, еврозоната също е стопански отслабнала, а Китай не демонстрира признаци за възобновяване ". Ако се потвърдят упованията за лек спад на немския Брутният вътрешен продукт през третото тримесечие, ще са покрити критериите за изпадане в техническа криза, добави той.

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

" Рецесията в немския промишлен бранш, наподобява, ще се проточи още много време поради неприятната световна обстановка и тъй като немските компании губят пазарен дял ", споделя и Андрю Кънингам от анализаторската група Capital Economics.

Германската федерация за търговия на едро, външна търговия и услуги (BGA) съобщи при започване на октомври, че прогнозите на членовете ѝ са мрачни за актуалната година. " Изглежда, ще би трябвало да отпишем 2019 година и да се примирим с нулев напредък на износа ", сподели за DPA президентът на организацията Холгер Бингман. Според него усъвършенстване надали ще има преди втората половина на 2020 година

Това е извънредно положение за бизнеса след девет години на растяща стопанска система и рекордни индикатори на износа в продължение на пет години. В тях експортът за Китай и Съединени американски щати се усилваше всяка година с по над 10%, в този момент е 4.5%. Надеждите на фирмите за отплата от активирането на съглашението за свободна търговия с латиноамериканската група Mercosur бяха попарени от френския президент Еманюел Макрон, който сподели, че при сегашната екологична политика на Бразилия няма да утвърди договорката.

Бизнесът е неудовлетворен и от федералното държавно управление. " Коалицията е прекомерно заета със себе си и се занимава повече с напрежението сред сътрудниците, в сравнение с с огромните провокации пред Германия ", споделя пред Financial Times Щефен Кампетер, началник на огромното съдружие на работодателите BDA и някогашен държавен секретар във финансовото министерство. " Има една наклонност към провинциализъм и това значи, че Германия не може да играе задоволително значима роля в Европа. "

На евроизборите през май социалдемократите - по-малкият съдружен сътрудник на Меркел, отстъпиха на Зелените водещата роля на лявоцентристка партия в страната. Това е нова обстановка и критиците на ръководството споделят, че стартира мощно да се усеща неявяване на цели и липса на хрумвания в държавното управление.

Да вземем заеми

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

В този стопански и политически подтекст се възобновиха апелите да бъде изоставено бюджетното предписание за отбягване на недостиг. Още повече че при сегашните лихви кредиторите са подготвени да заплащат на държавното управление да вземе то заеми от тях. Осемте водещи стопански института на Германия приканиха в есенния си отчет Берлин да стартира да взима малко заеми, с цел да " разреши на бюджета да диша ". Те са срещу директни пакети за стимулиране от вида на бонусите за промяна на коли, тъй като не чакат криза.

Натиск над страни като Германия и Холандия за повече бюджетни разноски идва и от водача на финансовите министри на еврозоната Марио Сентено, еврокомисаря по стопански и финансови въпроси Пиер Московиси, Европейската централна банка, Франция и Италия. Идеята е с обществени разноски двете страни да се отдалечат от зоната на стагнацията, с цел да " издърпат " превантивно и останалите, тъй като в " груповия интерес на еврозоната " е да се избегне проваляне в нескончаем интервал на муден напредък.

И немският финансов министър Олаф Шолц, и холандският му сътрудник Вопке Хьокстра отвръщат, че това няма да стане, тъй като и сега държавните управления им водели доста експанзионистична бюджетна политика, с милиардите евро за климатични политики.

Според Петер Ванден Хуте от ING пакет бюджетни тласъци неизбежно ще се появи и през 2020 година и немската стопанска система ще форсира темпото. Но той припомня пред Reuters, че има фактори отвън контрола на Берлин и Европа: " Перспективите не са положителни. Докато международната търговия стагнира, немската промишленост и растежът на стопанската система съвсем неизбежно са обречени на придвижване с доста ниска скорост. "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР