След Децата на Джуджан, горското джудже“ една от най-обичаните шведски

...
След Децата на Джуджан, горското джудже“ една от най-обичаните шведски
Коментари Харесай

„Слънчевото яйце“ на Елса Бесков вдъхновява децата смело да развият въображението си

След „ Децата на Джуджан, горското джудже “ една от най-обичаните шведски авторки още веднъж повежда дребните читатели у нас в ненадейно премеждие със своите вълшебен герои. „ Слънчевото яйце “, издавана от „ Ентусиаст “, излиза с истинските илюстрации от 1932 година на Елса Бесков и в превод на скандинависта Анюта Качева. Превърнала се в детска класика, книгата е отдадена на чудатото изобретение на една мъничка самодива, която доста обича да танцува и да оказва помощ на горските жители.

 

Елса Бесков е измежду най-популярните детски писателии илюстратори в Швеция. Повече от век книгите ѝнепрекъснато се преиздават и са измежду обичаните на дребните читатели. Вдъхновение за очарователните си истории авторката черпи от личните си детски завършения, както и тези на своите синовe.

 

„ Слънчевото яйце “ споделя за червенокоса самодива, чиито танци приветстват разцъфващите цветя напролет, златните листа през есента и падащия сняг през зимата. Тя се схваща чудесно с всички горски същества, а птиците я обожават, тъй като постоянно връща падналите им яйца в гнездата.

 

Един ден, когато потегля на следващото изследователско странствуване из гората, феята се натъква на огромно, жълто и кръгло нещо, лежащо в мъха. Смаяна от своето изобретение, тя неотложно привиква всичките си другари, с цел да размишляват какво в действителност е намерила. Възможно ли е това да бъде яйце от самото слънце?

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !  
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР