След десетилетия очакване, ремонтът на Сцена Филиал на варненския драматичен

...
След десетилетия очакване, ремонтът на Сцена Филиал на варненския драматичен
Коментари Харесай

Дарителска кампания за довършване на Сцена Филиал обявиха варненските актьори

След десетилетия очакване, ремонтът на Сцена Филиал на варненския трагичен спектакъл „ Стоян Бъчваров “ към този момент е реалност. До края на годината, евентуално още през есента, в обновената зала, в нова и почтена за театралното изкуство конюнктура, ще бъде изиграно и първото зрелище.

Оказва се обаче, че са нужни още средства, с цел да действа постройката в цялостния си потенциал. В бюджетната сметка за ремонта не са включени камерната зала, както и съоръжение за гримьорните и репетиционните пространства.

Затова трупата на театъра започва дарителска акция по образеца на онази отпреди век, когато със лични средства варненци са помогнали за построяването на една от най-красивите здания в България, знак на единството на жителите на град Варна – тази на Драматичен спектакъл „ Стоян Бъчваров “.

Обществените средства за ремонта на Сцена Филиал са общо 8,325 млн. лева, в които не са включени разноските по довършителните работи.

До този миг на ТМПЦ-Варна се е наложило да заплати за закупуване на съоръжение, което не е било заложено по плана за възобновяване на сцена „ Филиал “. За тази цел са отделени към 70 000 лв. от бюджета за активност и заплати на културната институция. Това заяви за Дарик шефът на Театрално-музикален продуцентски център Варна Даниела Димова.(Разговорът с нея е прикачен)

Наложило се е възнаграждение на над 37 000 лева за в допълнение позициониране и монтиране на осветителния мост, над 24 300 за в допълнение окабеляване и 5 400 лв. за обезпечаване на устройство за напредване за инвалидни колички към камерната зала на „ Филиала “.

„ Всички тези придобивки са част от плана, само че не са били остойностени или се остойностяват в придвижване. Ние към този момент сме ги разплатили със средства от бюджета на ТМПЦ. Всичко, което би могло да пристигна като някаквъв бонус, ще възвърне в някаква степен тези средства от бюджета ни и ще сме признателни “, означи Димова.

Тя посочи, че финансова помощ се приема и по банков път. След привършване на акцията ще бъде изработен доклад на събраните средства.

Лентата на обновената сцена „ Филиал “ на Варненския трагичен спектакъл ще бъде прерязана преди края на годината. Първата театрална премиера там е планувана за 2 септември.

В известието за акцията на държавна такса „ Стоян Бъчваров “ се споделя:

„ Повече от 100 години след този героизъм на нашите прародители, които единомислещо са решили, че имат потребност от нова, красива и съвременна постройка за своя спектакъл, тече най-мащабният ремонт на Сцена Филиал. В тази зала, тогава Зала „ Съединение “, на 12 март 1921 година е изнесено първото театрално зрелище на професионалната варненска натрупа.

В наши дни за довършителни ремонтни действия и разноски за съоръжение, които не са включени в бюджетната сметка на ремонта, още веднъж се нуждаем от Вашата финансова поддръжка. Вярваме, че и днешните поданици на Варна с подготвеност ще се включат в дарителската акция на варненските актьори посредством персонални дарения в особено поставената урна на касата на Основна сцена. Можете да извършите подаяние и по сметката на Театрално-музикален продуцентски център – Варна в БАНКА ДСК, IBAN: BG96STSA93003106868301, BIC: STSABGSF, Основание: Дарение за Сцена Филиал.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР