След десетилетия изследванията на предполагаемите останки на Леонардо да Винчи,

...
След десетилетия изследванията на предполагаемите останки на Леонардо да Винчи,
Коментари Харесай

Откриха живи наследници на Леонардо да Винчи

След десетилетия проучванията на хипотетичните остатъци на Леонардо да Винчи, се оказа, че сега по света има 14 живи негови потомци, написа през днешния ден.бг.

Констатациите, оповестени в списание Human Evolution този месец, идват от ново генеалогично дърво, минало през 21 генерации и четири клона.

Изследването е част от ДНК план, обвързван с Леонардо Да Винчи, чиято цел е да удостовери, че останките в действителност са негови и “да разбере по-добре неговите невероятни гении и зрителна заостреност посредством генетични асоциации”.

Изследователите, които стоят зад плана, пишат, че тези резултати са “очаквани с неспокойствие от историческа гледна точка”, защото те ще оказват помощ на учените “научно да изследват корените на неговия талант, да намерят информация за неговата физическа мощ и за неговото вероятно прибързано остаряване, за неговото здраве и вероятни наследствени болести и да изясни някои особени сетивни усещания, като неговото извънредно зрително качество и синестезия.”

Изследователите са събрали данни от исторически документи в обществени и частни архиви и директни сведения от потомци на членовете на фамилията на Леонардо.

Докато проучването дава малко информация за живите потомци, с цел да защитят неприкосновеността на персоналния им живот, откривателите на плана Агнезе Сабато и Алесандро Вецози споделят пред CNN, че наследниците на гения са на възраст от 1 до 85 години.

“Има доста дребни деца и пенсионери, които преди този момент са правили разнообразни действия: чиновници както на обществени, по този начин и на частни органи, геодезисти и търговци”, изясняват учените и прибавят: “За нас всички те са невероятни хора … от човешка позиция. Те живеят в Тоскана. Изследванията обаче не престават в други клонове и в други страни.”

Тъй като не е известно дали Леонардо е имал деца, Сабато и Вецози концентрират своите проучвания върху бащата на художника и неговите потомци, идентифицирайки това, което те назовават “някои незнайни до момента клонове на родословието”. Те преглеждат “хиляди непубликувани документи”, както и преразглеждат доказателства, които “известни, само че неразбрани”, пишат те.

“Първоначалният ни въпрос беше: Възможно ли е да няма биологични наследници от потомците на многочислените синове на Сер Пиеро, бащата на Леонардо?”, споделят те, добавяйки: “Винаги сме се опитвали да проверяваме историята на индивида Леонардо, както и художника Леонардо, с цел да разбираем аргументите за неговия талант. Сега, благодарение на науката, се надяваме, че можем да прибавим някои значими отговори. “

Роден през 1452 година, Леонардо е прочут със своите картини, измежду които “Мона Лиза” и “Тайната вечеря”. Леонардо също посвещава времето си на науката, математиката, архитектурата, дизайна, инженерството, геологията, картографията, скулптурата и, разибира се – рисуването.

Неговите творби на изкуството не престават да карат колекционери да заплащат забележителни суми.

Миналата година онлайн участник в търга заплати 98 000 $, с цел да участва на годишния обзор на Мона Лиза, когато Лувърът в Париж изважда картината за инспекция.

По-рано този месец беше подложен нов връх на търг, когато дребна схема на мечка беше продадена за повече от 12 милиона $.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР