След десетилетия ходене по мъките Община Мездра е на път

...
След десетилетия ходене по мъките Община Мездра е на път
Коментари Харесай

Община Мездра получи картбланш да закупи Дома на железничаря

След десетилетия " вървене по тъгите " Община Мездра е на път да закупи Дома на железничаря - единствената постройка за публично прилагане в гр. Мездра, в която се организират тържества, концерти, театрални постановки и други културни събития. Това оповестиха от общинския пресцентър.
 
По предложение на кмета на общината Иван Аспарухов Общинският съвет (ОбС) даде единодушие да се включи в Програмата за ръководство и предписание с общинско имущество за 2024 година солидната триетажна постройка със застроена повърхност от 969 кв. м, находяща се в аграрен парцел с повърхност от 1 156 кв. м. - частна общинска благосъстоятелност, и Община Мездра да придобие възмездно правото на благосъстоятелност върху нея. Решението беше взето на септемврийската сесия на локалния парламент.
 
С решение на Съвета на шефовете на " Холдинг БДЖ " ЕАД от 18.09.2024 година се дава опция на сдружението да продаде постройката на Дома на железничаря посредством директно договаряне с Община Мездра, при начална продажна цена малко над 910 000 лева Цената е образувана въз основата на пазарна оценка, направена от самостоятелен оценител.
 
Общински съвет упълномощи кмета на общината да предприеме всички нужни законосъобразни дейности за придобиване на недвижимия парцел и да подписа контракт за неговата покупко-продажба от " БДЖ - Товарни транспорти " ЕООД, чиято благосъстоятелност сега е Домът на железничаря.
 
С друго свое решение Общински съвет разпореди на кмета на общината да показа на Министъра на образованието и науката стимулирано предложение за закриване на ОУ " Васил Кънчов " - с. Моравица заради неналичието на записани възпитаници в него за образователната 2024/2025 година
 
Местният парламент одобри обществено оповестени правила за осъществяване на конкурс за избор на шеф и за възлагане ръководството на " Мездра-Автотранспорт-2003 " ЕООД за период от 3 години, откри процедура за осъществяване на състезанието, утвърди план на контракт за възлагане ръководството на общинското транспортно сдружение, избра и назначи комисия за образуване и осъществяване на състезанието.
 
Същевременно разпореди на инж. Васил Иванов да продължи да извършва функционалностите на краткотрайно изпълняващ длъжността шеф на сдружението до привършване на конкурсната процедура и одобряване на новоизбрания шеф.
 
Приети бяха обновена прогноза на Община Мездра за интервала 2024-2028 година на постъпленията от локални доходи и на разноските за локални действия, прогноза на индикаторите за поети задължения и за отговорности за разноски за 2024 година и 2025 година, планиран размер на финансовите разноски по Инвестиционната стратегия за общински обекти, прогноза за общинския дълг (вкл. желанията за вдишване на нов дълг) и разноските за лихви по него за интервала 2025-2028 година и информация за резултата от нарастването на минималната работна заплата върху бюджета на общината за интервала 2025-2028 година
 
Във връзка с разкриване на процедура за осъществяване на обществен асортимент за избор на шеф на " Екопроект " ООД - Враца, ръководителят на Общински съвет Яна Нинова и заместник-кметът инж. Николинка Кътовска бяха избрани надлежно за постоянен и за авариен представител на Община Мездра, като съучастник в " Екопроект ", в комисията, която ще организира състезанието за избор на шеф на сдружението.
 
Общински съвет даде мандат на кмета Иван Аспарухов, в качеството му на представител на Община Мездра в Общото заседание на Асоциацията по водоснабдяване и канализация на обособената територия, обслужвана от " ВиК " ООД - Враца, да показа позицията на общината по точките от дневния ред на съвещанието на изключително неприсъствено съвещание на Общото заседание на Асоциацията, с краен период за приемане на мандатите на общините - 07.10.2024 г.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР