След десетилетие празни обещания и отлагане електронна рецепта най-накрая има

...
След десетилетие празни обещания и отлагане електронна рецепта най-накрая има
Коментари Харесай

Е-рецептата вече работи, но само в някои аптеки

След десетилетие празни обещания и отсрочване електронна рецепта най-сетне има и от петък персоналните лекари и аптеките могат да я употребяват Все още обаче дребен брой аптеки и лекари са актуализирали софтуерите си за работа с нея, което се чака да се случи в идващите седмици, какъвто развой тече и при електронните посоки. Това обясниха зам.-министърът на опазването на здравето Жени Начева и представители на компанията разработчик “Информационно обслужване “. В момента е-рецептата работи в 5 аптечни вериги.

Начева заяви, че са създадени специфични стикери, които ще указват, кои аптеки поддържат услугата. За да се случи това и в останалите аптеки, от Министерство на здравеопазването разчитат на положителната воля на аптеки и персонални лекари да актуализират софтуерите си благодарение на компаниите, които ги поддържат. Този развой към този момент тече за електронното направление, което беше пуснато пилотно за PCR-изследванията.

“За по-малко от 2 седмици успяхме да обхванем 50% от общопрактикуващите лекари, които издават електронно направление без проблем. Т.е. електронното направление е реалност и до края на годината чакаме всички общопрактикуващи лекари да работят с него “, регистрира Начева. Тя обаче не се ангажира със период по кое време това ще стане и за е-рецептите, против които може да има по-голяма опозиция и отсрочване.

“Електронната рецепта подкрепя работата на лекари и фармацевти и улеснява пациентите. Ползата от електронната рецепта би трябвало да бъде разбрана от клиентите на софтуерните компании (аптеки и лекари) и в най-кратки периоди да се включат. Тя дава изясненост, бистрота, наблюдаване върху целия развой по определяне и разпределяне на медикаментите “, сподели Начева.

Тя разяснява, че Министерство на здравеопазването не желае да основава ужас в системата като постави краен период за присъединение към модула за издаване на е-рецепти. Здравните управляващи желаят лекари и аптеки да осъзнаят изгодата от е-рецептите и откакто стартират да ги употребяват, те могат да станат и наложителни. По думите на Начева това може да се случи във всеки миг с смяна в рамковия контракт. Дотогава ще се работи и с хартиени предписания.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР