След десет месеца кръвопролитно нахлуване Русия най-накрая превзе Бахмут. На

...
След десет месеца кръвопролитно нахлуване Русия най-накрая превзе Бахмут. На
Коментари Харесай

ВОЙНАТА ТАЗИ СЕДМИЦА : Пировата окупация на Бахмут

След 10 месеца кръвопролитно навлизане Русия най-сетне завладя Бахмут. На 20 май бойци на " Вагнер " тържествено се снимаха по какъв начин победоносно подвигат съветското знаме над руините на града с 50 000 души предвоенно население.

Footage of Russian Wagner Forces raising flags over Bakhmut, after an attack that lasted over nine months.
— The Spectator Index (@spectatorindex)

И този път имаме съображение да имаме вяра на шефа на групировката Евгений Пригожин, който неведнъж през последните месеци се похвали със завладяването на Бахмут. Последните по-големи здания в най-западните елементи на града са под съветски надзор, оповестиха надеждни западни военни анализатори и

Но това не значи, че агресорът разполага с време да се наслаждения на успеха - украинците извършват офанзиви по северозападния и югозападния фланг на града. 

While Bakhmut city is certainly lost (more or less), I think AFU could be in a good position if they regained some more ground in the north and a little bit of ground in the south.
— Def Mon (@DefMon3)

Командващият на Сухопътните войски на украинските Въоръжени сили генерал-полковник Александър Сирски акцентира, че борбата за Бахмут не е завършила

" Това ни дава опция да влезем в града при смяна на ситуацията. И това несъмнено ще се случи. Продължаваме да напредваме по фланговете в предградията на Бахмут и в действителност се приближаваме до тактическо обграждане на града. Благодарение на това ще можем да направляваме всички високи здания, заети от врага, и последователно да ги унищожаваме. Това лишава врага от надзор над подстъпите към града и ни дава известни тактически преимущества ".

Бившият министър на защитата на сепаратисткия Донецк, понастоящем боен блогър, Игор Гиркин не приветства триумфа на " Вагнер ". Той със страдание отбелязва, че съветските сили са били изцедени в опитите си да реализират най-малко някаква победа за пропагандните цели на водачите им. Според него Украйна е в позиция да нападна и най-вероятно ще бъде посрещната от слаба опозиция.

" Смятам успеха край Бахмут за: изначално безсмислена и " пирова " - не си костваха напъните и парите изхарчени за нея ", написа Гиркин в " Телеграм ".

В началото на май Съединени американски щати оповестиха, че от декември 2022 година насам Русия е изгубила над 100 000 руснаците, като най-малко 20 000 от тях са били убити. Мнозинството от жертвите са от Бахмут - град, чието завладяване не носи особени военностратегически изгоди за агресора.

Силите на " Вагнер " изчерпаха своя строеви капацитет. Това излиза наяве от отхвърли на групировката да продължи оттатък Бахмут към Краматорск или Словянск - доста по-големи украинските градове с основна значителност за завладяването на Донецка област. Доказателство за това може да открием и във видеообръщение на Пригожин от фронта, в което той предизвести, че неговите бойци ще отстъпят ролята отбранителните линии в града на постоянната съветска войска на 25 май (четвъртък).

Според показаният период е извънредно дребен, с цел да се извърши по деликатен метод поемането на контрола от постоянните съветски войски. Изданието въпреки всичко не скрива, че е допустимо Пригожин да цели с думите си да провокира Украйна да предприеме светкавична контраофанзива край Бахмут.

Повече за другите сюжети, които украинските генерали могат да подхващат в рамките на предстоящата контраатака може да видите в по-долния линк.
Най-накрая...Ф-16
" Това ли е седмицата, в която Украйна завоюва войната? "

Този въпрос си задава специалистът по военна история  и представя водещата причина за оптимизма си - решението на Съединени американски щати да обезпечат образование на американските самолети Ф-16 за украински пилоти. На срещата на Г-7 в Хирошима президентът Джо Байдън удостовери пред съдружниците, че Америка ще поддържа взаимните старания на западните страни да подкрепят тренировките на бранители на модерни изтребители, в това число Ф-16.

Решението бележи ослепителен поврат за Байдън, който по-рано през година акцентира, че Украйна не се нуждае от самолетите.

Промяната на курса е била подхваната доста внезапно, изясняват публични американски служители пред Си Ен Ен. Лично от Байдън, след срещи с водачите на Г-7. 

" Тъй като образованието се организира през идващите месеци, нашата коалиция от страни, участващи в тази самодейност, ще реши по кое време фактически да даде самолети, какъв брой ще предоставим и кой ще ги даде ", изясни американски източник пред Си Ен Ен.

Междувременно зам.-министърът на защитата по политическите въпроси Колин Кал, който бе измежду главните съперници на концепцията да се доставят Ф-16 на украинците, разгласи, че ще напусне поста си през юли 2023 година О`Браян спекулира, че зам.-министърът е паднал жертва на вътрешната битка за превъзходство сред фракциите към Белия дом, които са " за " и " срещу " обезпечаването на модерните изтребители на Украйна. В края на февруари 2023 година Кал изясни в изявление, че няма за какво да се повдига тематиката за Ф-16, защото локалните водачи ще се нуждаят от най-малко 18 месеца, с цел да се научат да ръководят летателните апарати. Според формалното известие на Белия дом от 19 май украинските летци ще преминат през 4-месечно образование.

Заради периода на подготовка, Ф-16 няма да могат да бъдат включени в идната украинска контраатака. Но от политическата позиция жестът на американците успокоява Киев, че Вашингтон не има намерение да притиска украинците към сключването на неизгоден мир с Русия.

И може би изпращането на първите съвременни изтебители към Украйна ще засили международния напън над Съединени американски щати да преминат друга своя " алена линия " - да обезпечат на украинците далекобойните ракети ATACMS.
Рашисти на седмицата
Време е да наградим популяризиралите се през миналите седем дни " рашисти на седмицата ".

" Бронзов орден " получава редакторът на списание " Материална и техническа поддръжка на Въоръжените сили на Русия " Борис Джерелиевски. По време на посещение в пропагандно предаване той представя забавна интерпретация на историята на Русия, Турция и... Византийската империя.

" Има един миг: Ердоган е вторият турски водач след Кемал Ататюрк, който се пробва да построява връзки с Русия. Има какво да се построява, защото Турция и Русия са до известна степен наследници на Византийската империя. Имаме доста общо. Ние се разбираме. Много пъти в историята сме воювали. Това приказва за доста ". 

В този миг журналистът грижливо е поправен от водещия, който му напомня, че " въпреки всичко ние сме наследниците на Византийската империя ".

" Ние в доста по-голяма степен, несъмнено. Поне духовно, а и ние спечелихме всичките войни ". 

Джерелиевски очевидно не помни, че Русия губи две войни срещу Османската империя - Прутската (1710-1711 г.) и Кримската (1853-1856 г.) 

Boris Dzherelievsky, editor of the magazine " Material and Technical Support of the Armed Forces of Russia " on Russian-Turkish relations:

we fought a lot and Russia always won; we are both heirs of Byzantium, but Russia is more; we are fellow travelers, but not friends
— TheKremlinYap (@TheKremlinYap)

" Сребърен орден " сграбчва депутатът Андрей Гурульов, който симпатизира на способите на Сталин за премахване на политическите съперници. Конкретно в тази ситуация - Лев Троцки.

" Трябва да се вземе най-хубавото от Сталин. Сред всички надеждни медии, измежду целия ни народ има обикновено схващане, че сега протича война. И в тази война някои неща би трябвало да бъдат направени. Говоря за тези врагове, които са ни напуснали и сега ни наскърбяват зад граница. Разбира се, че хората са безни, поради това, че бяха пуснати. Но веднага като са напуснали, тогава ледена секира би трябвало да ги застигне, с цел да не се повдига повече тази тематика. Не бива да се боим от това ".

On February 24, 2022, Russia started the Third World War, so there is no need to blame the Russian leadership for indecision, Alexander Kazakov believes.
— TheKremlinYap (@TheKremlinYap)

Въпреки жестоките си закононарушения в Украйна, Москва и до през днешния ден пробва да се показва като жертва на конфликт, който бил провокиран от " нацистите " в Киев, Берлин, Лондон, Вашингтон и къде ли още не. Затова е постоянно ободряващо, когато прокремълски политолог като носителя на " златото " за тази седмица Александър Казаков признае гордо, че Русия е почнала войната. 

" С напъните на Запада светът се разделя по-твърдо, в сравнение с във времената на Съединени американски щати и Съветския съюз. Защото няма да има " Трета международна война " - тя към този момент стартира. Няма да има необвързани. Ще разделим целия свят. И в това делене, 24 февруари 2022 година ще бъде крайъгълен камък, тъй като точно ние сме тези, които обърнаха шахматната дъска. Именно ние казахме, че няма да играем по техните правила. Умилителни са ми рецензиите против нас и нашето военно-политическо управление поради незадоволителната му решителност. Скъпи приятели, на 24 февруари ние започнахме международна война. И по-късно ще ни обвинявате в колебливост? "  

On February 24, 2022, Russia started the Third World War, so there is no need to blame the Russian leadership for indecision, Alexander Kazakov believes.
— TheKremlinYap (@TheKremlinYap)

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР