След десет години в Украйна ще има два пъти по-малко

...
След десет години в Украйна ще има два пъти по-малко
Коментари Харесай

Демографката Ела Либанова: Украйна след 10 години с два пъти по-малко украинци

След 10 години в Украйна ще има два пъти по-малко украинци спрямо 53-те милиона души, населявали страната след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики и по-точно през 1993 година - това съобщи пред авторитетния италиански ежедневник “Кориере каузи сера ” учен Ела Либанова - директорка на Института по демография и обществени проучвания към Академията на науките в Киев.

Според известната в целия свят демографка главната причина за фрапантното понижаване на жителите на Украйна е поголовното изтребване във войната с Русия на млади мъже в репродуктивна възраст. Академик Либанова твърди, че до момента в кървавия спор са починали най-малко 100 000 украински бойци, като категорично акцентира, че управляващите в Киев държат в строга загадка точния брой на армейските загуби в жива мощ. Като тя и нейните сътрудници са стигнали до извода за избитите повече от 100 хиляди мъже в униформа, към които би трябвало да се прибавят десетки хиляди жертви измежду цивилното население, посредством най-различни научни и чисто механически способи. Става дума за сравнение на формалните данни от ражданията с тези за напусналите страната нейни поданици, за разбор на информациите от общините за отписаните от регистрите им локални хора, за броене на купените в последно време и към този момент недействащите телефонни СИМ-карти и т. н.

Демографката допуска също по този начин, че жертвите в спора могат и да бъдат доста повече заради съществуването на така наречен черни дупки като да вземем за пример сраженията в Мариупол през предходната година, където може би броят на убитите украинци е пет и даже 6-цифрен, само че никой в никакъв случай няма да бъде в положение да го дефинира тъкмо.

Като друга значима причина за внезапния спад на популацията на Украйна учен Либанова сочи всеобщата и безконтролна емиграция от страната при започване на военния спор - над 9 млн. души. Огромното болшинство от тях са дами с деца, намират се в Западна Европа, Англия и Съединени американски щати, където мъчно биха могли да забременеят от украинци, а камо ли всички да се върнат един ден в опустошената и несигурна татковина. По-вероятното съгласно Либанова е противоположното - при тези дами след края на войната да отидат останалите живи техни съпрузи. Немаловажна причина за намаляването на популацията е и внезапният спад на броя на новородените след началото на войната, защото украинките не желаят да раждат деца, обречени да живеят в извънредно тежки условия. За Либанова от социално-икономическа позиция огромната загуба за Украйна се крие и във обстоятелството, че съумелите да се спасят от спора в чужбина дами пък и мъже са високо образовани и квалифицирани, т.е. фрагменти, изгубени за жал вечно.

 

Източник " Труд "

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР