След демократичните промени, историята на Левски е низ от възходи

...
След демократичните промени, историята на Левски е низ от възходи
Коментари Харесай

От Томас Лафчис до Спас Русев: Собствениците на Левски и приносът им за историята на клуба

След демократичните промени, историята на Левски е низ от възходи и падения. Отбора на народа мина през ръцете на разнообразни предприемачи, които оставиха своя ослепителен отпечатък върху развиването на столичния гранд. Добри или неприятни, на " Герена " постоянно ще помнят личностите, извоювали си място в близо 105-годишното битие на отбора. Нека си спомним за хората с власт и създадем къса ретроспекция на постигнатото от тях в тези бурни времена на прехода.
 Най-щастливият момент на раздялата
Най-щастливият момент на раздялата

Спас Русев и Карсимир Иванов " помогнаха " задоволително на Левски

ТОМАС ЛАФЧИС - 3 шампионски трофеи (1993, 1994, 1995), 3 Купи на България (1992, 1994, 1998), постигане до плейофната фаза на Шампионската лига

Бурните политически промени не се отразяват по никакъв начин добре на Левски. 1991 година е една от най-бедните в българската история, а това не подминава и " сините ". Те са в тежка финансова и управническа рецесия, а стадион " Георги Аспарухов " е в трагично положение, което принуждава столичани да играят на " Васил Левски ". Тогава отпред е Васил Спасов-Валяка, само че под неговата власт левскарите финишират на разочароващите за техните стандарти четвърто място през 1990 и шесто през 1991.

Спасителят на клуба в тези тежки времена се споделя Томас Лафчис. Бивш вратар на клуба и предприемач, който управлява компанията " Ратола ", занимаваща се с импорт на коли. Става известен в " сините " среди, откакто дава награда от 10 000 $ на тима за успеха над Локомотив (Пд) на полуфинала за Купата на България през 1991 година. Впоследствие удвоява паричното заплащане при спечелването на националното отличие след триумф над Ботев (Пд) с 2:1.

Ето какво си спомня Лафчис за възкачването си отпред на клуба: " Дойдоха времената с " основаването " на ФК Левски, в чието управление влязоха доста от водачите на Съюз на демократичните сили, излъгани от един лъжец. И още един човек, който се представяше за потенциал по всякакви институти. Аз се вбесих, тъй като Левски бе на 75 години. Как по този начин го основаваш още веднъж? Тогава дадох единодушието си да се явя на Общо заседание на 2 юли като претендент за президент.
 Снимка 402029
Източник:

Отидохме на Общото заседание, извън се блъскаше по вратите, крещеше се. Подставени хулигани. Избраха ме с цялостно болшинство. Имаше и провокации вътре, само че бях предизвестен за тях. Не съм бил български жител. Такова изискване нямаше в устава. Но в границите на няколко дни си го възвърнах. Тогава доста неща се случиха, само че направихме мощен екип от хора, които познават футбола, и върнахме Левски на мястото му ".

А триумфите на клуба са показателни. Под управлението на треньорите Иван Вутов и по-късно Георги Василев, " сините " за сефте печелят три поредни трофеи (1993, 1994 и 1995 година), а също по този начин и три Купи на България (1991, 1992, 1994 година). През сезон 1993/1994, напълно малко не доближава на тима, с цел да влезе в групите на новосъздадената Шампионска лига (в тогавашния ѝ формат от единствено осем отбора), отстранявайки шотландския Глазгоу Рейнджърс с 2:3 и 2:1, само че отстъпвайки на немския Вердер (Бремен) с 2:2 и 0:1.
 Георги Дерменджиев: Добрякът, който ще води Левски с
Георги Дерменджиев: Добрякът, който ще води Левски с " невидимия бич "

Специалистът ще има сложната задача да се потвърди и на " Герена "

Един от огромните триумфи на Лафчис е организирането на юбилеен мач, за който особено в България през 1994 година идва колосът Байерн (Мюнхен). Левски побеждава с 3:1, а единствено няколко месеца по-късно, подчинените му изиграват незабравим сезон, в който столичани постановат тотална надмощие и осъществят разгромни победи против директните съперници за купата (7:1 против ЦСКА, 8:0 против Локомотив (София) и 6:1 против Ботев (Пловдив).

Управлението на Лафчис върви чудесно, а в тези смутни времена, отново по негови думи, Левски се самоиздържа с годишен бюджет от към 3 млн. немски марки. Човекът, който прави огромна част от работата тогава е Андрей Желязков. Жужо е виновен за милионите, които влизат в касата на клуба от изходящите прехвърляния на " сините " звезди.

Ето какво споделя той: " Трансферите не бяха по порочната формула да купиш футболист скъпо и да го продадеш за по-малко, а тъкмо противоположното. Помня, че първата ми продажба бе на Мъри Стоилов във Фенербахче. Продадохме го за 600 000 $, а Мъри е пристигнал в Левски от Хасково на алегорична цена. Мариян Христов го купихме от Славия за 200 000 лв., а от продажбата му в Кайзерслаутерн взехме тъкмо 3 200 000 марки. Един подобен трансфер да направиш на година, и ти стига.

И в никакъв случай не сме допускали като продадем футболист, да не намерим бързо негов заместител. Все солидни продажби имахме в оня интервал. В Германия пласирахме още Петър Хубчев, Емил Кременлиев, Цанко Цветанов, Златко Янков, Даниел Боримиров... Много са, да не пропусна някой. Илиан Илиев също ние го продадохме... И то не къде да е, а в Бенфика! Политиката ни беше сполучлива, тъй като намирахме подобаващите гении за попълване на тима ".

Но ръководството на Лафчис е белязано и от разочарования. Четири следващи сезона Левски не съумява да завоюва купата, а в Европа се позволяват кошмарни отпадания от Аалст, Олимпия (Любляна) - 2 пъти, Слован (Братислава).

На 1 май, 1996 година той приключва финала за националната купа против Славия, откакто вади тима си в символ на митинг от съдийството в мача.

Единственият триумф в този интервал е спечелването на Купата на България през 1998 година след безапелационна победа с 5:0 над ЦСКА. Тя е в навечерието на 50-годишнината на безконечния противник, напролет на 1998 година
 Новите притежатели на Левски желаят да разгласяват финансовия доклад на клуба за 2017 година
Новите притежатели на Левски желаят да разгласяват финансовия доклад на клуба за 2017 година

Процедурата обаче е краткотрайно спряна

През тези смутни времена, босът на " сините " си има проблеми и с незаконните групировки. " Така стана, че от 1996 година в българския футбол нищо не зависеше от тима, а от други неща. Тогава се появи и лозунгът " Сами против всички ". Наистина бяхме сами. Групировките си имаха тимове, само че на терена бяха против Левски ", твърди Лафчис.

Левски даже поставя и логото на ВИС-2 за няколко месеца, защото отново по негови думи, е имало опасност към футболистите и техните фамилии.
 Снимка 242427
Източник:

Постепенно Лафчис приготвя напускането си, което се реализира през 1999 година. Преди да съобщи клуба в ръцете на спонсорите от " Мобилтел ", предприемачът прави цялостна реорганизация на " Георги Аспарухов " и Левски се завръща в родния си дом след цели 7 години: " Когато през есента на 1999 година си потеглих, оставих Левски без стотинка отговорности - с нов рейс, ново осветяване, нови седалки и няколко прелестни помощни терени. Имаше европейска организация. За 9 години наше ръководство изхарчените пари бяха към 13 милиона марки. Малко хора ни помогнаха - това бяха Иван Василев, Иван Миронов, Румен Янчев. За което съм им признателен и до през днешния ден. Ремонтът на стадиона го направихме за тъкмо 260 000 марки ".

ВЛАДИМИР ГРАШНОВ - 2 шампионски трофеи (2000, 2001), Купа на България (2000)

През 1998 година клубът е пререгистриран като акционерно сдружение. Покойният към този момент предприемач Владимир Грашнов влиза в управата на Мобилтел през 1997 година, откакто някогашният притежател Красимир Стойчев продава GSM-оператора на Майкъл Чорни. През 1998 година " Мобилтел " става общоприет спонсор на Левски против 200 000 немски марки годишно. В края на годината предприемачът изкупува акциите на тогавашният притежател Томас Лафчис. Изпълнителен шеф става голмайстор №1 в историята на клуба - Наско Сираков, а за треньор е назначен спечелилият КЕШ с Цървена звезда през 1991 година - Люпко Петрович.

За относително късия интервал отпред на клуба, той поставя главните на европейски вид ръководство и резултатите не закъсняват.
 Снимка 313307
Още през сезон 1999/2000 година е реализиран дубъл с купата и Купата на България, а на идната година е записан нов шампионски сезон.

От участията на Левски в европейските клубни шампионати в този интервал, равносметката е отстраняването на Хайдук (Сплит) и мачовете против Ювентус (1:3 в София и 1:1 Торино).

За злощастие, Владимир Грашнов умира през 2001 година след боледуване от левкемия. 14-години по-късно получава посмъртно премия за повсеместен принос към построяването и развиването на клуба.

МАЙКЪЛ ЧОРНИ - 3 трофеи (2000, 2001, 2002), 2 Купи на България (2002, 2003)

Периодът му на ръководство се помни като " огромното харчене на пари ". През 2001 влиза в надзорният съвет на клуба. По времето на Чорни Левски има най-голям бюджет, близо 20 млн. лв., а заплатите в клуба са фантазия за всеки български футболист. Отборът печели 3 трофеи и 2 национални купи.

Именно посредством възхода на Отбора на народа, в този интервал Чорни употребява опцията да се легитимира обществено в България, като участва на мачове и на събитията, отбелязващи шампионските трофеи на Левски, съпровожда футболистите при някои от срещите в чужбина. Имиджът му на покровител на тима е употребен за изпиране на сериозните подозрения към обгърнатото в престъпна тайнственост негово име.
 Снимка 287288
По това време Чорни оказва помощ и за модернизирането базата на " Герена ", която оттова насетне съвсем не е реновирана. В началото на своя престой, роденият в Узбекистан предприемач се занимава интензивно и с прехвърлянията на клуба, като по негово гледище идват куп съмнителни играчи за безбожно високи суми. Част от тях са Нешко Милованович (взет за 500 000 марки от Беласица), бразилците Леонидас, Реджиналдо и Габриел, съветските подкрепления Александър Ковал, Константин Кайнов, Владислав Радимов, а също по този начин и Едуард Цихмейструк, Константин Головской и още доста други.
 Павел Колев уверил футболистите на Левски, че измененията са за тяхно положително
Павел Колев уверил футболистите на Левски, че измененията са за тяхно положително

Новият началник на " сините " и Георги Дерменджиев организираха среща с играчите

През този интервал Левски има и паметни дуели в Европа против грандове като Бешикташ, Галатасарай, Челси, Динамо (Киев) и Ливърпул.

През 2004 е изпъден от България, а акциите му в Левски са купени от юриста му - Тодор Батков. Но 2009 Чорни има 20% от клуба, само че след това и те са изкупени от Батков.

ТОДОР БАТКОВ - 3 трофеи (2006, 2007, 2009), 2 Купи на България (2005, 2007), 3 Суперкупи на България (2005, 2007, 2007), 1/4-финал за Купата на УЕФА (2005), класиране в груповата фаза на Шампионската лига (2006), групова фаза на Лига Европа (2010)

През януари 2005 година, юристът се изрича в медийното пространство: " Майкъл Чорни се отдръпна. Не е обикновено вложител от неговия сан да няма опция да управлява физически вложените си пари. Втората причина е, че той е афектиран на политическата класа и може би на някои хора от службите в България ".
 Снимка 227530
Източник:

Това значително значи, че оттук нататък тъкмо юрист Батков стартира да се разпорежда със протичащото се в Левски. Няма спор, че той е най-успешният президент в модерната история на " сините ".

Благодарение на отличния тандем, построен сред старши-треньора Станимир Стоилов и спортния шеф Наско Сираков, Левски се трансформира в доминатор на домашната сцена. Отборът печели купата през 2006 и 2007 година, като гарнира това с още толкоз Купи и Суперкупи на страната.

Ръководеният от Батков клуб прави и исторически пробив е европейските шампионати. През 2005 година Левски доближава до 1/4-финал за Купата на УЕФА, а шест месеца по-късно е историческият първи представител на България в груповата фаза на Шампионската лига. Там противници на отбора са Барселона, Вердер (Бремен) и Челси.

С името на Батков се свързват и последните триумфи на Левски въобще. През 2009 година отборът става първенец под управлението на Емил Велев. След това Ратко Достанич носи последния трофей в " синята " витрина до този миг - Суперкупата на България.
 Снимка 227534
Източник:

Оттук насетне следва и неприятният интервал на ръководство, в който Батков към този момент изпитва компликации с издръжката на Левски. Отборът стартира да натрупа отговорности, а на терена се позволяват някои грандиозни издънки като изпуснатата купа през 2013 година.

Става легендарен и със забъркването си в така наречен " Казанска спекулация ". Датата е 20.09.2009 година. Вечерта следва да се изиграе безконечното дерби сред ЦСКА и Левски. Двата отбора се готвят трескаво, когато внезапно идва светкавична мегаоферта за четиримата най-хубави играчи при " сините ", които тогава са водени от Радко Достанич. Във факса, който е от съветския първенец Рубин (Казан), има милионно предложение за закупуването в пакет на Живко Миланов, Дарко Тасевски, Юсеф Рабех и Зе Соарес.

Видял сумата, босът Тодор Батков подрежда: " Заминавайте незабавно! ". Независимо, че единствено след часове Левски се изправя против безконечния си противник, юристът качва незабавно играчите на самолета за Русия. С тях отпътува и мениджърът Николай Жейнов. Часове по-късно четиримата футболисти идват в Москва, където научват, че... в Рубин даже не са чували за тях, а още по-малко са изпращали оферта. Левски падна в клопката, в това време губи от ЦСКА, а Батков става за смях, попаднал в клопката на измамниците.

През този стадий притежателят " ражда " и огромен брой от своите крилати изречения:

" Какво друго ми остава с изключение на да извадя Левски от шампионата и да отидем да играем в шампионата на Шри Ланка или на Косово ".

" В Ловеч е като в Дивия запад, няма такова знамение! ", за ситуацията на стадиона на Литекс.
 Тръст
Тръст " Синя България ": Кипи смахнат възторг

" По-голямата част от последователите са позитивно настроени "

" Ще трепем свине през пролетта ". Обещание към почитателите на Левски преди дербито с ЦСКА.

" Изсипахме се в Лисабон като прабългарска орда - мъкнем с нас дами, деца, кучета и котки. ", След гостуването на " Спортинг ", изгубено с 0:5

" Какво да им се плашим на тия?! Ние пътуваме с държавния аероплан, вършим разноски за подготовки, а те са пристигнали с автобус ", президентът на Левски се присмива на ФК Сараево, само че в последна сметка " сините " отпадат...

" Левски не ми е бащиния, това е задача. В същото време тя ме убива физически, прочувствено и финансово . - Тодор Батков за проблемите при ръководството на клуба.

" Просто би трябвало да се успокоят и да играят. Купа - потрес, Славия - потрес, Иртиш - потрес, Ботев в Пловдив - потрес. Явно паднаха и душевен, само че айде стига, ние като интернат за благородни девици... виждате другите тимове какво вършат. Нямам желание да изхранвам негодници, които получават галактически заплати. - Тодор Батков за тежката обстановка в Левски.

" Литекс купуват мачове, само че отново ще се осерат в Европа. С Гриша Ганчев няма по какъв начин дружно да гледаме мач, тъй като той се крие в една колиба ".

" Продавам пилета, вино и други неща, само че не Левски и " Стандарт " , разяснява бизнес ползите си.
 Снимка 227538
Източник:

През 2013-а Батков гласоподава цялостно доверие на изпълнителния-директор Иво Тонев, който взривява остарелия Сектор " А ", с задачата да построи съвременна естрада. Построяването обаче се бави извънредно доста поради неналичието на финанси. Открита е три години по-късно, без козирка, като към момента бива изплащана.

В началото на 2015 година, Тодор Батков продължава с несполуките да откри нов мощен спонсор за клуба и взема решение да даде цялата на досегашния изпълнителен-директор Иво Тонев. На прощалната си конференция, юристът се разплаква пред журналистическото голям брой поради раздялата си със " сините ".

ИВО ТОНЕВ

От 24 юни 2015 година става един от главните акционери в Левски след отдръпването на Тодор Батков. Негова постоянна финансова поддръжка тогава са предприемачите Александър Ангелов и Николай Иванов.
 Снимка 277678
Източник:

Те остават отпред в продължение на година и 2 месеца. Тримата ще останат в историята като хората, управлявали най-кратко клуба в модерната му история - откогато той е акционерно сдружение.
 Левски продава Габриел Обертан?
Левски продава Обертан?

Заплатата на французина " товари " клуба

През този интервал Левски се намира в сериозна финансова и игрова рецесия. На няколко пъти клубният лиценз е заплашен, а вековниците стигат даже до там, че през 2015 година играят във втората шестица на шампионата. За това време през " Герена " минават всевъзможни мистериозни чужденци. Верен асистент на Тонев и компания през тяхното ръководство е спортният-директор Георги Иванов-Гонзо.

Преди да даде безплатно акциите на клуба на Спас Русев, Иво Тонев прави следния разбор на свършеното от него в Левски: " 2015-а година беше извънредно сложна за Левски. Нашата задача беше да не допуснем Левски да тръгне по стъпките на един различен клуб, тъй като имаше действителна заплаха да не получим лиценз. С напъните на притежатели, почитатели и Управителен съвет получихме подобен и клубът остана в " А " група. Не се постанова в този момент да се сдружаваме с други тимове, било то Левски (Карлово) или Левски (Долна Баня), с цел да се състезаваме в новосъздадената група ".
 Снимка 238681
Източник:

" Един от хората, които помогнаха най-вече, е Георги Иванов. Той е човек, който работи неуморно и безрезервно за Левски. През същия този интервал се наложи да бъдат понижени заплатите и бих желал да благодаря на всички чиновници, които одобриха това, с цел да се избави Левски. За целия този интервал от май предходната година до през вчерашния ден съумяхме да погасим 1.34 милиона към Национална агенция за приходите, към разнообразни клубове и футболисти 1.12 милиона и забавени заплати към 1.8 милиона. Това прави към 4.26 милиона лв.. Те са изплатени. За същия интервал работеше Управителен съвет. Работеше по кое време добре, по кое време не, само че това е органът, който управляваше клуба " .

" С Ангелов и Иванов сме превели на клуба посредством дарения или посредством наши компании към 1.45 милиона лв.. Ако прибавим суми, дарени за бранш " А ", както и суми от наши сътрудници и другари, тя възлиза на към 2 милиона лв.. Това са нашите благоприятни условия, това сме могли и това сме дали ", съобщи още Тонев.
 Иво Тонев се подреди куриозно до боса на Стяуа, финансира хореография против... себе си (СНИМКА)
Иво Тонев се подреди куриозно до боса на Стяуа, финансира хореография против... себе си (СНИМКА)

Вижте защо става дума

СПАС РУСЕВ

На 30.08.2016 година Спас Русев става притежател на футболен клуб Левски. Споделя, че за него " сините " са идея и ще работи за възраждането им. Наема одиторската компания Earst & Young, която съгласно него демонстрира, че Левски е на практика във банкрут.

В началото на своето ръководство споделя: " Мой приоритет става съществуването на клуба - погасяване на отговорности, стабилизиране на финансовото състояние, внасяне на нужното успокоение в играчите и треньорския щаб ".

В общи линии нито едно от изброените не се случва. От клуба със кавги си потеглят Люпко Петрович, Станислав Ангелов, Елин Топузаков, Ники Илиев, Аен Букарев, Гонзо. Сменят се няколко треньора, а равнището на работа, чисто организационно, е снижено до санитарния най-малко.
 Снимка 356346
Източник:

Оттогава до момента Левски е толкоз " подсигурен ", че против клуба се водят всевъзможни каузи от футболисти, сътрудници и клубове. Да не приказваме и за наказването от УЕФА, което по негови думи е " общоприета процедура от страна на Европейската футболна централа, което не би трябвало да води до терзание, защото всичко е планувано и планувано ".
 Бивш началник в Левски: Ако не беше Иво Тонев, щяхме да сме като ЦСКА!
Бивш началник в Левски: Ако не беше Иво Тонев, щяхме да сме като ЦСКА!

" Люпко Петрович не си потегля по сходен метод за първи път ", сподели Ники Илиев

Русев към момента не е сдал властта си публично, само че откогато се случиха бурните събития на " Герена ", финият предприемач е в Лондон, отказвайки всевъзможен коментар по тематиката.

И той обаче ще остане в графата " безлични притежатели ", не спомогнали с нищо за " отварянето " на една по-позитивна част от историята на Левски. Оттук насетне погледите са ориентирани към " новите спасители ", а ще съумеят ли те в своето начинание, следва да разберем.
 Спас Русев за Левски: В чужбина съм, не се занимавам с това
Спас Русев за Левски: В чужбина съм, не се занимавам с това

" Няма да разясня "
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР