След дебатите за коалиционно споразумение в различните сектори, включително екологията

...
След дебатите за коалиционно споразумение в различните сектори, включително екологията
Коментари Харесай

Коалиционните партньори все още обмислят каква структура да управлява горите

След дебатите за съдружно съглашение в другите браншове, в това число екологията сред " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ, Демократична България предходната седмица остана отворен въпросът за бъдещето на бранш гори в ново съдружно държавно управление. Още по време на прегоовите партиите обсъждаха извеждането им от структурата на Министерството на земеделието, храните и горите и сформирането на обособена организация. Но имаше и други отзиви, че основаване на поредна конструкция няма да реши проблемите в бранша. Макар да е последовател на концепцията за обособена организация, Тома Белев от Асоциацията на парковете в България и Демократична България показа, че това е обвързвано с прехвърлянето на всички структури и горски предприятия, което също поражда много разнопосочни отзиви. Това ще бъде въпрос на политическо решение. Знаем горите са били ръководени и от Държавна организация по горите, което не е било изключително дейно за бранша и прекъсването на нерегламентираните действия в тях. Но каквото и политическо решение да се вземе, най-важно е да има бистрота и опция за интензивно присъединяване на жителите в обособените политики, счита Белев. Изпълнителна организация по горите и нейните поделения, държавни компании и горски отдели в Министерство на земеделието и храните би трябвало да се отделят в независима администрация на директно послушание на Министерски съвет (МС), упорстват от Коалицията от неправителствени организации и цивилен групи „ За да остане природа в България”.
Идеята за превръщане на Изпълнителна организация по горите (ИАГ) в Държавна организация по горите (ДАГ) към Министерски съвет е в отговор на нуждата от стабилно ръководство на горските запаси, независимо бюджетиране на стратегиите и упованията на обществото за опазване на екологичната и обществената роля и функционалности на горите.
В рамките на Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) са съсредоточени съществени по размер и разнородни като тема браншове и политики, което попречва ръководството на горските запаси като приоритет, а ги слага по-скоро в позиция на запълване на бюджетни дефицити.
Към сегашния миг, още по-сериозен би бил претекстът за извеждането на организацията в конструкция, подчинена на Министър-председателя, с отраслов заместник-министър ръководител, считат от обединението.

Водещ фактор е структурата на собствеността в горските територии. Около 85% от тях са държавни и общински и страната би трябвало да има механизми за надзор и недопускане на монополни практики. Само по този начин може да се подсигурява, че всички лесовъдски действия - по запазване, стопанисване, битка против ерозията, отбрана от заболявания и вредители и други, ще се реализират наложително, дейно и без оглед на доходи от продажбата на дървесина. Поставят се също и съществени въпроси като сертификацията, прозрачността, професионализма, ограничението на политическия напън, екосистемните услуги, поддържането на биоразнообразието, осъществяването на поддържащи и/или възстановителни действия в предпазените територии и така нататък

През последните 10 години ИАГ и проблемите, които стоят пред горския бранш, са оставени в ъгъла на мега министерството на Земеделието, храните и горите:
● За 10 години бюджетът на ИАГ е понижен от 51 на 29 милиона, при опазване на личен състав и функционалности.
● В Националната стратегия за развиване “България 2030” (до огромна степен и в “България 2020”) горите на процедура отсъстват - отделена е 1/3 страничка за 1/3 от територията на страната. Те са четири равнища под главните цели. Същевременно, браншове като рибарството и аквакултурите стоят йерархично по-високо, а на предлагането на ИАГ за повишение на приоритетността даже не е отговорено.
● Същият е методът на МЗХГ по повод предложенията на ИАГ за включване на горите в Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ), което принуди организацията при липса на поддръжка от МЗХГ, да поеме протегнатата ръка от Министерството на
околната среда и водите (МОСВ) и все още за горите са планувани близо 50 млн. лева. Заплатите на всички работещи в структурите на ИАГ са извънредно ниски. В резултат едни от най-авторитетните лесовъди напущат, с цел да работят на доста по-добре платени позиции в Държавните предприятия, както и на частна
лесовъдска процедура. Към момента Регионалните дирекции по горите, заради ниските заплати, са принудени да назначават на експертни длъжности лесовъди, преди малко приключили университет. Те нямат на практика опит, което води до
намаление на експертизата при осъществяване на надзор и инспекции на терен, а това са едни от главните цели на РДГ. Същите проблеми се срещат и при горските инспектори – ниско равнище на обучение, огромен брой незаети места за тези позиции
(заради неналичието на съответно възнаграждение, високата степен на риск при осъществяване на служебните отговорности, както и все по-големия обсег на възлаганите проверки) и др. Всички тези проблеми рефлектират в неналичието на перспективност в специалността и водят до отлив на квалифицирани фрагменти от системата на ИАГ. Всъщност обстановката е сходна (все още не в такива размери) и във връзка с държавните предприятия с наклонност да се утежнява - през 2016 година компетентност " Горско стопанство " са приключили 37% от студентите, а през 2020 година - едвам
18% (зад които в множеството случаи стои нечия дълга ръка, постоянно подготвена да кадрува).
В същото време образованието на чиновниците на ИАГ през последните години е сведено съвсем до нула като само с помощта на самодейностите на Института по обществена администрация (ИПА) колегията има опция да се включва по някои тематики.

Липсва съответно информиране на обществото по въпросите, свързани с горите - гората в медиите е знак на неприятна вест - горски пожар, противозаконен дърводобив, корупция.
Информационната система за горите е създадена на парче и главно със лични средства. Основните заинтригувани страни в горите употребяват разнообразни софтуери, бази данни и така нататък, които много постоянно не са съвместими.

Според природозащитниците основаването на Държавна организация по горите (ДАГ) ще преодолее по-голямата част от
горепосочените проблеми, насъбрани през годините.
Ще обезпечи задоволително финансови, човешки, механически и други средства за осъществяване на значимите за обществото и гората действия. Какво още?
● ДАГ ще има по-реална опция да въздейства, актуализира, пази и извършва политиките, свързани с горите (горите са водоравен въпрос, обвързван с голям брой сектори).
● Повишаване на информацията и публичността - основаване на единна национална осведомителна система за горите (в ГИС) с разнообразни равнища на достъп с необикновен фокус върху оптимално необятния достъп от страна на обществото (вече част от НПВУ) и пускане на огромна дългогодишна PR акция за значимостта на горите за хората, климата, биоразнообразието, поминъка, чистотата на въздуха и водата и така нататък
● Въвеждане на национална горска инвентаризация
● Доизграждане на единната национална система за наблюдаване, ранно разкриване и обявяване на горски пожари.
● Реализиране на Национална стратегия по горска педагогика (част от плана по НПВУ) - до 10 години всяко едно българско дете да се запознае с горите, да научи за какво са значими те и по какъв начин да ги опазва.
● Екосистемни изгоди - въвеждане на възмездно прилагане за понижаване на натиска, подбуден от обичайния дърводобив.
● Възстановяване на интернационалното съдействие, което ще докара до по-добра осведоменост по въпросите за горите.
● Възстановяване на приложната ведомствена просвета в горите за решение на незабавни проблеми в горския бранш.
● Обучение, подготовка и преквалификация - възобновление на най-старото горско учебно заведение в страната " Св. Иван Рилски " и осъществяване на дълготрайна идея в тази връзка.
● Осигуряване на задоволително финансови запаси (в това число лично съфинансиране) за използване на политиките (след тяхното оптимизиране), в това число посредством осъществяването на планове с европейско финансиране.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР